a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Blaženo drugo tromjesečje

Ah drugo tromjesečje…kako li si bio divan i kako li si samo brzo prošao. Evo što se ovog tiče tu sam baš bila textbook trudnica. Kako smo izašli iz prvog tromjesečja, tako su nestale mučnine, hrana je ponovno bila izvor sreće, umor je zamijenio predivan nalet energije, trbuščić se počeo nazirati pa je bilo lakše povjerovati u trudnoću. Uz to, najrizičniji period je prošao, pa smo mogli odahnuti i napokon podijeliti prekrasne vijesti skim smo htjeli.

Simptoma nije bilo puno tako da ću ih samo navesti par koje sam ja osjetila i kako sam se s tim nosila, a ostalo ću davati savjete kako iskoristiti ovaj babymoon mjesec što je najbolje moguće.

Kako u ovom periodu raste trbuščić i cicke, bitno je mazati hranjivom kremom ako želite izbjeći strije što je to više moguće. Kako sam već spomenula u prošlom postu, meni osobno najbolje paše body butter od Boolab i losion za tijelo (badem) od Sapunoteke.

Znam isto tako da ako ste član DM active beauty (imate DM-ovu karticu), možete kao trudnica u bilo kojem DM-u skupiti baby bonus paket u kojem se nalazi Biobazina krema za mame (protiv strija).

U ovim mjesecima se najčešće događaju promjene na koži. Nekima se mijenja na bolje, nekima na gore. Ja sam imala peh da mi je koža u trudnoći potpuno podivljala ali se tješim da je to sve normalno i da će proći čim se moji ludi hormoni vrate u normalu. Osobno bih preporučila (ako već nemate) stvaranje kvalitetne skin-care rutine jer može neizmjerno pomoći. Ja sam u trudnoći otkrila Skintegru (o kojoj kanim detaljnije pisati uskoro) koja mi je stvarno spas, zajedno s Foreo UFO maskama.

Često se događaju i melasme, odnosno hiperpigmentacije po koži, ja sam ih imala malo po licu i malo po rukama ali sam ih lako riješila Boolab pilingom za tijelo, a za lice koristeći Tria Light kremu od Skintegre.

Iskreno osim toga nisam imala nikakvih problema,barem do samog kraja drugog tromjesečja i početka trećeg, gdje su mi hormoni i životne situacije iznimno igrale na psihu i uzrokovale nepuna 3 tjedna anksioznosti o kojem ću pisati zasebni post ubrzo, jer smatram da je bitna tema i da treba post za sebe, kao i popis savjeta za sve koje prolaze slično a nemaju se kome obratiti.

Sada ajmo samo kratko pričati o tome kako kvalitetno iskoristiti ovaj, realno najlakši period trudnoće (barem meni).

-Ako ikako možeš/možete, pokušajte riješiti godišnji odmor u ovom periodu. Najlakše je putovati, najviše energije imaš i realno najviše ćeš moći uživati u odmoru (kakav god da on je).

-Isto tako je ovo idealan period za odvojiti malo vremena za partnera, tipa neki date night. Jer će kasnije biti malo teže to izvesti a sada su najbolji trenutci za izmjenjivanje nježnosti.

-Pronađi nekakav tečaj prenatalnih vježbi (ili ih radi doma) jer će ti olakšati nošenje trudnoće i sveukupno ćeš se bolje osjećati. Ja sam išla na prenatal yogu u Yoga Plejs i stvarno ju svim srcem preporučujem

-Recite bližnjima ili obznanite trudnoću kako (i ako) želite. Ovo je nas posebno veselilo jer smo taman saznali da čekamo dečka (još je rano vidjeti ultrazvukom, ali smo radili Harmony test) pa smo podijeliti ovu fotku na FB-u i IG-u, a navala čestitki je baš bila divna.

– Počnite pripremati popis stvari koje vam trebaju za prinovu. Od namještaja, odjeće, kozmetike i slično. Ne morate odmah sve uzeti ali na ovaj način možete pratiti što je još potrebno, uloviti nešto na sniženjima kad možete i da nije strka frka kasnije.

-Bilo kakve radove ili promjene u stanu/kući je bolje sada raditi, isto kao i generalke/veća čišćenja

-Pogledajte ako ima kakvih tečaja ili radionica koje vas zanimaju (tečaj dojenja, planiranje poroda, postpartum njega, nošenje beba, masaža beba, tečaj za tate…) i ako ih ima u tim periodima preporučujem da odete. Vjerojatno će većina žena biti pred porod na tim tečajima ali vjerujte mi da si radite uslugu ako to obavite u ovom periodu, jer što ste veće sve je teže i nekako se uvijek pred kraj nakupi najviše posla, bez obzira koliko ste bili efikasni. Mi smo osobni otišli valjda na sve radionice na koje se dalo otići i iskreno ne žalim ni trenutka jer smo naučili baš puno toga, a tako sam i saznala za doule, cijeli jedan novi svijet i odabrala imati doulu uz sebe kroz ostatak trudnoće, porod i postpartum period.

Osim toga, probaj samo uživati, vrlo vjerojatno je ovo trenutak kad ćeš se najbolje osjećati kroz trudnoću (ne mora biti, svaka trudnoća je drugačija i priča za sebe).

No činjenica je da čim se možeš opustiti, biti otvorena o trudnoći i kada kockice počnu sjedati na svoje mjesto …sve postane ljepše i lakše.

Šaljem ljubav,

Post a Comment