a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Carski rez; kako se pripremiti na porod i postpartum?

*Naslovna fotografija je vlasništvo Elizabeth Del Giudice (@elle.nove) za kojeg imam pismeno dopuštenje za korištenje*

Iako često zamišljamo carske rezove kao isključivo hitne, neočekivane događaje, veliki broj njih je upravo unaprijed dogovoren. Razloga za medicinsko indicirani, dogovoreni carski rez ima nekoliko, no koji god razlog bio, vjerujem da ovo može biti poprilično zahtjevan period za majke, pogotovo psihički, a priprema može mnogo značiti.

Prvo što bi bilo dobro učiniti, ako ste upravo saznali da biste se trebali poroditi carskim rezom, je duboko udahnuti i dati si trenutak da ovu informaciju primite. Svako od nas reagira drugačije i nekima je vijest o carskom rezu nešto što im donosi puno straha, nekome će donijeti osjećaj olakšanja, a netko će osjećati i ljutnju i tugu što možda neće imati porod kakav su zamišljale. Sve emocije su validne u ovom slučaju i nema krivih ili loših razmišljanja, samo je bitno da date sebi vremena.

Uvijek je dobro imati otvorenu i iskrenu komunikaciju s vašim liječnikom te jasno izraziti kako se osjećate. Otvoren dijalog gdje ste vi svjesni svega što vas čeka, može uveliko pomoći da se osjećate mirnije u pripremi i planiranju. Za početak je uvijek dobro s liječnikom proći neke osnovne stvari kao što su tip anestezije (spinalna, epiduralna ili opća), mogućnost ostvarivanja kontakta kože na kožu (kod lokalne anestezije), mogućnost pratnje (kod nas u Hrvatskoj, osim u Rijeci, nije moguća pratnja u slučaju carskog reza, no u nekim rodilištima se radila iznimka) i slično. Bili bi odlično kada biste s vašim liječnikom prošli detaljno kako će to izgledati kada dođete, kako će postupak izgledati te što očekivati od oporavka.

Kada pričamo u podršci u trudnoći, kada žena ide na planirani carski, veliku ulogu ima partner i okolina, te dobar i podržavajući liječnik. Velik faktor također može igrati dobar psihoterapeut (ako je majku jako strah carskog reza), te doula koja majci pruža emocionalnu podršku, kao i praktičnu i informativnu, te može majci pomoći u samoj trudnoći, pripremi za sve što dolazi nakon poroda (oporavak, dojenje), te pomoć u samom postpartumu.

Najvažnije što možete za sebe napraviti u ovom periodu je zapamtiti da je carski rez također porod i da kao takav ima iznimnu vrijednost. Porod carskim rezom iziskuje jednu ogromnu hrabrost majke i to je hrabrost koju beba itekako osjeti i cijeni.

Zatim, biti informirani o samom postupku i što očekivati, kao i oporavku i kako se snaći u dojenju i oporavku. Postpartum je općenito poprilično zahtjevan period u životu svake nove mame, a nakon porođaja carskim rezom zna biti još i zahtjevniji. Zato priprema unaprijed može uveliko olakšati stvari.

Dojenje i carski rez

Iako često čujemo da žene koje su rodile na carski rez ne mogu dojiti, to zapravo nije istina, te se u većini slučajeva dojenje apsolutno može uspostaviti. No isto tako moramo biti svjesni kako ima određenih okolnosti nakon carskog reza koji mogu utjecati na uspostavu dojenja; a to su analgetici korišteni pri porodu i uspavana beba, odvojenost od bebe nakon poroda (nemogućnost zlatnog sata), kao i bolan rez zbog kojeg je potrebno pronaći položaj u kojem se može ugodno dojiti. Više o dojenju, kao i dojenju nakon carskog reza, možete pronaći u mojoj e knjižici “Doulina knjižica o dojenju”, a neki okvirni savjeti koje sam vam mogu dati su idući;
Ako niste u mogućnosti biti uz dijete (pogotovo odmah nakon poroda), krenite izdajati čim budete u mogućnosti. U rodilištu bi vam trebali dati izdajalicu (iako ponekada možete i ponijeti svoju pa to provjerite s rodilištem). Obzirom da oko 3. dana od poroda nadolazi mlijeko nakon kolostruma (poslije carskog reza nije čudno ako bude malo kasnije), zaista je bitno da ta prva tri dana stimuliramo aureolu što više te da što prije beba dođe mami na prsa. Ako kontakt s bebom nije moguć, dobro je unaprijed se pripremiti na izdajanje (naučiti kako izdajati, kako pohraniti mlijeko, kako najbolje hraniti dijete izdojenim mlijekom i slično), te razmisliti o tome da nabavite kvalitetnu električnu izdajalicu.
Jastuk za dojenje također može biti odlična investicija za dojenje nakon carskog reza, pogotovo za poze kao što su “football hold”, a i općenito za lakše dojenje i spavanje. Još jedan savjet od srca, slobodno uzmite lijekove protiv bolova. One koje vam nude u rodilištu su sigurni za dojenje, a ne trebate patiti ako vas boli. Zapravo bol i stres od boli mogu prouzročiti manjak oksitocina, što zapravo znači manje mlijeka.

Postpartum i carski rez

Kao što sam spomenula, postpartum je zahtjevan period u kojem je oporavak najbitnija stavka (uz povezivanje s bebom) za sve žene, neovisno kako su rodile. Nakon carskog reza ovaj oporavak može biti posebno zahtjevan i zato je bitno cijeli period babinja maksimalno olakšati, a to se najbolje radi pripremom unaprijed.
U ovom tekstu pisala sam kako se najbolje pripremiti za babinje. Od prehrane i zamrzavanja obroke, reorganizacije životnog prostora pa do pomoći i podrške okoline.
Van tog teksta i spomenutih savjeta, ono što smatram krucijalno za naglasiti što se carskog reza (i oporavka od istog) tiče, je to da zaista koliko god možete, imajte nečiju pomoć uza sebe. Ako vaš partner ne može uzeti porodiljni ili otvoriti bolovanje, pokušajte vidjeti s članovima obitelji i prijateljima da svaki dan netko bude s vama barem par sati. Osim što se oporavljate od trudnoće i poroda, vi se oporavljate od operativnog zahvata, sve dok imate malo stvorenje o kojem trebate brinuti. To je često jako teško, pogotovo u situaciji gdje ste po cijele dane same.
Ako ste imali doulu kroz trudnoću i imate mogućnosti, dogovorite s njom da vam ona dolazi u postpartumu, ili kontaktirajte postpartum doulu koja je specijalizirana za ovaj period. Nekoliko doula kod nas ima pakete gdje vam tjedan dana dolaze svaki dan (ili svaki drugi), nose topli i hranjivi obrok, pomažu s dojenjem, razgovaraju s vama, pomognu vam kako god mogu…Ovo zaista može biti nešto što vam itekako može pomoći i olakšati vam ovaj period.

Pazite kako ustajete
Nakon carskog reza jako je bitno paziti na koji način ustajemo iz ležećeg položaja, a ovo je nešto što možete već sada krenuti vježbati u trudnoći (dobro je i za prevenciju dijastaze ili povećanje iste). Za početak, okretanje iz položaja ležanja na leđima do položaja na boku. Ovaj tip okretanja će vam biti bitan od prvog dana nakon operacije i bitno je izvesti ga sa što manje pritiska na trbuh, kako bismo izbjegli bol u rani. Zatim se iz bočnog položaja, pomoću ruku, dižemo, malo po malo, u sjedeći položaj. Tu si zatim dajte par trenutaka i onda kada osjećate da ste spremne, stavite jednu ruku nježno na ranu (kao da pridržavate, više za osjećaj sigurnosti i stabilnosti), a drugom rukom i snagom nogu se dignite u uspravan položaj. Kada se vraćate u ležeći položaj, ponavljate ove korake samo u obrnutom redoslijedu.
Na početku je najteže, pogotovo prvi put, koji najčešće bude kroz 24 sata od operacije. Iako to prvo dizanje često zna biti stresno, jako je bitno kako bi oporavak bio lakši i kako bi se spriječile komplikacije. Doma također možete pripremiti mali stolčić, kako bi vam bila lakše ustajati iz kreveta.
Nakon jednog dana miče se kateter i nakon toga stvari postaju malo lakše. Obzirom da kateter često sa sobom nosi rizik od infekcije mokraćnih puteva, neke žene sa sobom nose d-manozu i čaj od brusnice te ga konzumiraju u dogovoru s doktorom.
Kada se smijete, kišete ili kašljete, pritisnite uz ožiljak jastuk ili dekicu kako biste imali dodatnu podršku te kako bi bilo manje stresno/bolno.

Ne forsirajte svoje tijelo na fizičke aktivnosti za koje nije spremno

Često znamo osjećati taj pritisak da se što prije “utegnemo” nakon poroda, no to je zaista manje bitno od zdravlja, a preforsiranje u periodu oporavka može dovesti do jako puno problema.
U prvih 6 tjedana od poroda vrijedi pravilo da ne dižete ništa teže od svoje bebe i toga se zaista držite, kao i da ne vozite tih prvih 6 tjedana. Kućanski poslovi, pogotovo nešto što iziskuje savijanje, čučanje i dizanje također nije preporučljivo. Vježbanje se ne preporuča prije 3 mjeseca od poroda, a za vježbe je zaista najbolje da se savjetujete sa stručnjakom. Time na pameti, kretanje se i dalje preporuča u oporavku, pogotovo zbog samog reza, no to su zaista male i nježne kretnje, a kada se osjećate spremno (psihički i fizički) možete krenuti u šetnje. Stepenice izbjegavajte barem prvih dva tjedna i pokušajte si životni prostor prilagoditi specifičnim potrebama u tom periodu.

Bitne stvari za znati:

-ako se ne osjećate dobro i imate temperaturu, nemojte to zanemarite i nazovite liječnika jer to mogu biti simptomi infekcije
-pijte puno vode i tekućine (nezaslađeni čaj od brusnice, mente ili kamilice je često favorit)
-jedite nutritivno bogatu hranu kako bi tijelo imalo podršku u oporavku
-ubacite hranu koja pogoduje probavi, kao što je kefir, kompot od suhih šljiva, lanene sjemenke i slično, kako bi odlazak na veliku nuždu bio manje stresan
-izbjegavajte kupke i nemojte koristiti tampone u postpartumu
-ako mislite da bi vam pomoglo, možete isprobati steznik (najbolje je kontaktirati stručnjaka) i steznik treba biti mekan i nimalo agresivan (moja preporuka je Carriewell)
-ako vam ideja steznika ne paše, možete trbuh vezati maramom (tu vam ostavljam tekst o vezanju marame, iako ovaj dio o samomasaži abdomena se ne preporuča za carski rez i najbolje je čekati 6 tjedana od poroda).
-ne zaboravite imati pripremljene uloške jer će te i dalje krvariti bez obzira što porod nije bio vaginalni
-nastavite piti suplementaciju kao i u trudnoći (ili još bolje, detaljnije se savjetujte s nutricionistom ili liječnikom za još specifičniju suplementaciju)

Kada ožiljak zaraste, dajte mu ljubav


Nakon 6 tjedana (a ponekada i malo više), kada je ožiljak zarastao, možete ga krenuti dodirivati, maziti pa masirati. Ovo je jako moćna praksa i sa psihičkog aspekta iscjeljenja a i fizičkog kao rad na ožiljku (scar work), kojim možete olakšati i/ili prevenirati kasnije tegobe od ožiljka carska reza. Detaljan tekst o samomasaži ožiljka možete pročitati tu, a i pogledati video na IGTVu.

Za kraj, zapamti mama, čudesna si, vrijedna si i zaslužuješ oporavak kao i biti ponosna na svoj porod.
S ljubavlju,