a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Čišćenje bebinih nosića -for dummies

… (ili ti ga pojednostavljena higijena sluznice nosa kod beba)

Nedavno smo dobili nekoliko NIVEA proizvoda na isprobavanje i tajming nije mogao biti bolji s obzirom na to da je ljeto (NAPOKON VIŠE) odlučilo pokucati na vrata. Isprobavamo svašta ali proizvod o kojem sam odlučila malo više natipkati i od srca preporučiti su NIVEA ampulice fiziološke otopine za čišćenje nosića.

Zašto baš o njima? Jer iskreno … dok ih nisam otkrila nisam se previše kužila u higijenu nosića kod malih beba i nisam ni previše razmišljala o tome … dok se naravno (kako to već biva) Zrin nije prehladio. Kada je imao malo više od dva mjeseca imao je dvodnevnu blagu upalu oka i zapušen nos. Što se ne čini kao strašna stvar, ali za bebice koje mogu samo kroz nos disati (i lude mame paničarke kao ja) može biti jako stresan period.

Imala sam bocu fiziološke otopine doma (ona ogromna staklena) i špricu za nju, plus nosni aspirator koji se spoji na usisavač (i na prvu mi se činilo kao sprava za mučenje ali je stvarno super stvar).

Čitala sam malo na netu i ta dva dana nježno čistila oko i kapala, a nosić smo ispirali i “ispuhivali” aspiratorom. Čitala sam da se aspirator može koristiti i “na suho” ali se ne preporučuje jer može biti agresivno i oštetiti sluznicu. Zato se kapa fiziološka u jednu nosnicu, pa se druga ispuhuje, i onda obrnuto.

Jednostavne upute znam, ali ne tako jednostavne kad nisi hobotnica i imaš samo dvije ruke a nervoznu bebu koja se bacaka dok ju držiš, plastičnom špricom (koja je ful velika naspram njihovih minijaturnih i nježnih nosnica) kapaš fiziološku, i onda na drugoj nosnici koristiš aspirator (stres me pere čim se sjetim toga hahaha).

A eto, preživjeli smo taj period, iako u suzama (više mojih nego Zrinovih), ali se često pitam koliko bi mi olakšalo da sam tada znala za ove ampulice…i baš zato sam odlučila o njima pisati, možda nekome pomogne.

U paketu se nalazi 24 ampulica od 5 ml, (što je 120 ml fiziološke za nekih 30ak kuna), pakiranje je od mekane plastika koja se lako savija i nema oštre rubove, što je super jer za razliku od šprice nema grebanja kod naglih pokreta (koji su uvijek prisutni kod male djece), tako da ne može na taj način oštetiti sluznicu. Druga kul stvar je to što kad se ampulica otvori može se ponovno i zatvoriti tako da se više puta može koristiti kroz dan ako se ne potroši odmah (bebici se može tri puta dnevno kapati). Otopina je 100% fiziološka bez ikakvih dodataka (što znači da nema dodanih alkohola, parabena, bojila…itd koji se nalaze u drugim ampulicama za čišćenje nosne šupljine). Otvor ampulice je jako mali tako da se puno lakše umetne u nosnicu, pogotovo ako je beba aktivna kao naš mali hahar. I još jedna (meni barem) ultra bitna stvar…pakiranja su toliko praktična (mala i lagana) da kad idemo negdje (kao prošli vikend na more), ne moram nositi staklenu bocu fiziološke sa sobom, već samo nekoliko ampulica koje stanu u svaku torbicu.

Mi smo tek sada počeli češće čistiti i paziti na higijenu nosa, najviše zato što je vrijeme vani toliko ludo da ove nagle promjene temperatura utječu i nas odrasle a kamoli na nježne dječje organizme.

Ampulice se mogu koristiti i za inhaliranje (jedna ampulica po inhaliranju), tako da su super ne samo za svakodnevnu higijenu i održavanje nego i kod prehlada ili bilo kojih razloga zaštopanih nosića.

I nisu samo za bebače! Nas su ovaj vikend na moru spasile kada je Petar imao glavobolju radi začepljenog nosa a meni su služile kao sredstvo za skidanje šminke (odnosno jedan dan stare maskare koja nije htjela dolje vodom a ja sam pametna zaboravila neseser u Zagrebu). Eh da sam ih barem imala prije kad sam uši bušila, i tada bi mi super došle, ali što ćeš…znam da ubuduće ako me ikada pukne neka luda želja za novim pirsingom!

Sada kad kreće sezona ljetovanja, klima uređaja i velikih temperaturnih razlika između unutarnjih i vanjskih prostora, NIVEA ampulice stvarno mogu biti spas a i preventiva,.A baš zato što nisam znala za njih, a što su tako prokleto praktične i jednostavne za koristiti, sam odlučila podijeliti naše iskustvo. Realno svaka stvar koja olakšava majčinstvo, pogotovo u tim situacijama kada je malcima teško, treba podijeliti.

Ako imate još nekih savjeta za higijenu nosića i izbjegavanje prehlada molim vas podijelite sa mnom, svaka dobra preporuka zlata vrijedi.

S ljubavlju,

*sadržaj sponzorira NIVEA*

Post a Comment