a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Epiziotomija i kako ju izbjeći

Što je epiziotomija?

Epiziotomija je kirurški rez međice (perineuma) koji se radi posebnim škarama (s ili bez anestezije).

Međica/perineum je nježno tkivo između vaginalnog otvora i anusa.

Slika skinuta s tražilice

Ovaj zahvat popularizirao je američki opstetričar Joseph DeLee (1869-1942) koji je propagirao da je porod iznimno patološka pojava i da bi bilo nabolje da se faza tiskanja u porodu rutinski preskoči tako da se perineum zareže i da se dijete izvadi pomoću forcepsa. Danas naravno znamo da je to nije istina te imamo više nego dovoljno dokaza nepotrebnih praksi epiziotomija kao i korištenja vakuuma.

Iako će te često ćuti razne razloge i opravdanja za korištenje epiziotomije (npr. “da ne popucaš”, “ako popucaš kako ćemo te zašiti”, “bolje zarasta nego pucanje”, “porod će brže biti gotov”), to su sve potpune neistine i opovrgnute izjave.

Kada bi se epiziotomija trebala koristiti?

Konsenzus oko korištenja epiziotomije kao zahvata/intervencije u porodu je u trenutku kada je dijete zbog veličine/malpozicije zapelo u porođajnom kanalu, te se nalazi u stanju “fetal distress” te je imperativno dijete izvaditi što prije.

(Bitno je naglasiti da se puno malpozicija može izbjeći ili riješiti kada žena ima mogućnost kretanja i neometanog poroda).

Epiziotomija ne smije nikako biti rutinska praksa (i imate ju pravo odbiti), a bitno je razumjeti da kao i svaki kirurški zahvat sa sobom nosi set rizika. Od gubitka krvi, stvaranja hematoma, nastanak infekcija…

Također mogu se dogoditi problemi zbog kompromitiranog zdjeličnog dna, gubitak rektalnog tonusa, fistule i teži postpartum oporavak. Žene koje su imale epiziotomiju često se i žale na loše zarastanje ožiljka te osjećaji boli i nelagode za vrijeme mjesečnice i tijekom odnosa.

Jedan od najčešćih “razloga” zašto se kod nas izvode epiziotomije (skoro pa i rutinski) je “da ne biste popucali i rez od epiziotomije ljepše/lakše zarasta jer je ravan i lakše se zašije”.

Za početak, nikada mi neće biti jasna logika iza “ MOŽDA ćeš popucati, pa je bolje da preventivno zarežemo?” to mi je kao da netko kaže “MOŽDA ćeš igrajući nogomet slomiti nogu pa hajde da ti radije mi to malo bolje potrgamo?”

Uz to, bitno je znati iduće činjenice. Iako postoji realna šansa od pucanja, pogotovo kod prvorotki, 99% prirodnog pucanja je minimalno, čiji su oporavci brzi i u većini slučajeva nisu ni potrebni za šavovi (koji su u epiziotomiji sigurna stvar). Uz to bitno je razumjeti da je ideja da ravan, kirurški rez zacjeljuje bolje od prirodnog je zapravo mit. Osim što je većina prirodnih pucanja budu rascjepi prvog stupnja, dok su najgora vrsta (trećeg i četvrtog stupnja), zapravo rezultat epiziotomije, naše tijelo je pametno i ako tkivo puca, puca na način da izbjegava bitne dijelove tkiva te se kasnije puno lakše ponovno poveže nego ravan rez koji je našem tijelu neprirodan (ovo vam objašnjavam u videu čiji ću link ostaviti na kraju teksta).

Kako izbjeći epiziotomiju?

  • Potaknite lučenje oksitocina

Oksitocin je hormon ljubavi i ključan je za napredak poroda. U ovom tekstu pisala sam detaljno o tom divnom hormonu, kako funkcionira, zašto je bitan i kako možete potaknuti lučenje istog u porodu.

Uz ovo bi dodala maženje i ljubljene s partnerom jer osim što to potiče lučenje oksitocina, ljubljenje opušta vilicu, a opuštena vilica često znači opuštena zdjelica i rodnica. Zato slobodno pjevajte (i nemojte izbjegavati glasanja, znam da vam može biti neugodno ali glasanja u porodu su normalna i isto tako opuštaju zdjelicu). Ako vam nije ugodno pjevati samo se podsjetite da vilicu (čeljust) držite opuštenu.

  • Izbjegavajte ležanje na leđima u porodu

Ovo je možda jedan od najbitnijih savjeta koje vam mogu dati. Ležanje u porodu je fiziološki najgori položaj za porod te zapravo otežava bebi izlazak za najveći pritisak vrši upravo nad perineum (međicu). Uz to je kut izlaska djeteta nepovoljan pa su šanse da popucate (ili da vam se napravi epiziotomija) veće. Zato kroz cijeli porod pokušajte biti u drugim položajima. Hodajte kad možete, čučnite, budite na pilates lopti, spustite se na sve četiri, budite na boku…ovo su sve položaji koji su bolji nego ležanje na leđima i pomoći će da porod bolje teće. Što se tiče samog izgona, provjerite ima li u vašem rodilištu opcija poroda na stolčiću ili u bazenu jer (osim što su bolje opcije nego ležeći), u tim položajima vam ne mogu napraviti epiziotomiju. Ako morate biti na krevetu, okrenite se na bok.

  • Topli oblozi

Neka istraživanja ukazuju da topli oblozi na perineumu za vrijeme poroda mogu spriječiti pucanje i epiziotomiju. Vjerojatno zbog povećanja cirkulacije i opuštanja tkiva. Zamolite primalju ako vam može staviti topli oblog na međicu.

  • Masaža međice

Masaža međice je praksa koja je sve popularnija. Masaža se radi samostalno a kreće se krajem trudnoće, ako vas zanima više bacite pogled na ovaj tekst. Uvijek možete i pretražiti “perineal massage”, ima puno informacija online.

  • Ne dopustite nalijeganje trbuha

Nalijeganje na trbuh je praksa koja sa sobom nosi velike rizike i moguće posljedice, te je formalno izbačena iz rodilišta. No realnost je drugačija i ova opasna praksa se često kod nas zna provoditi. Ako vam netko krene ovo raditi ili vam predloži, odbijte i izborite se za sebe. Osim što dovodi do pucanja (što odmah koriste kao razlog za epiziotomiju), može dovesti do puno gorih ozljeda pluća,rebara,maternice,crijeva….

  • Izbjegavajte vođeno tiskanje

Vođeno tiskanje je tiskanje u kojem netko drugi (najčešće liječnik ili primalja) govore rodilji kada da tiska a kada da prestane tiskati. Vođeno tiskanje ima smisla u slučajima kada je rodilja pod analgeticima zbog kojih UOPĆE ne osjeća svoje trudove te nema nikakav nagon za tiskanjem niti osjećaj kako i kada bi trebala. Van toga, vođeno tiskanje dovodi do češćih pucanja, dužih poroda, većim stopama epiziotomije kao i drugim intervencijama. Vaše tijelo najbolje zna kada treba tiskati i potpuno je neprirodno kočiti taj snažan i prirodan instinkt i nagon koji je tu s razlogom. Odbijte vođeno tiskanje i slušajte svoje tijelo.

Edukacijom do osnaživanja

Ono s čim bih voljela završiti ovaj post je to da znate da imate potpuno pravo odbiti epiziotomiju, da znate kada korištenje epiziotomije ima valjan razlog te da vam nitko ne može napraviti epiziotomiju bez vašeg dopuštenja. Ispod vam ostavljam link na IGTV snimku gdje sam objašnjavala što je epiziotomija, koje vrste epiziotomije postoje, kako se kao praksa popularizirala, zašto je to loše, koje su sve moguće posljedice ovog zahvata…A najveći fokus u videu stavljen je na razbijanju mitova da rez od epiziotomije bolje zarasta od prirodnog pucanja, kao i da epiziotomija spriječava pucanje. Danas znamo da prirodno pucanje bolje zacjeljuje a i da je epiziotomija upravo vodeći razlog pucanja 3. i 4. stupnja. U video vam to pokazujem jednim jednostavnim vizualnim prikazom s tkaninom (kojeg možete i doma i isprobati) a za kraj pričam o načinima kako izbjeći epiziotomiju (a i pucanje). Nadam se da vam je ovaj video bio koristan te ga slobodno podijelite ako mislite da bi nekome mogao pomoći. Hvala sam na podršci i što cijenite moj rad, a uskoro se vidimo s novim videom i sadržajem o ovoj i sličnim temama.

https://www.instagram.com/p/CClG2YgJov1/

S ljubavlju,

Comments

Post a Comment