a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Generalni savjeti za olakšavanje dojenje kod težih situacija

Ponekada dojenje ide kao po loju, bez ikakvih problema. Ponekada imamo neke zapreke koje se lako premoste. Ali ponekada se dogode situacije gdje smo u prvim danima odvojeni od bebe, ili gdje je bebi data bočiča ili dudica, te se dojenje otežava. Ponekada smo u danima razdvojenosti uspjeli dovoljno izdajati za bebu, ali kada imate priliku ponovno biti zajedno, jako je teško uspostaviti dojenje i dijete navesti na dojku. Znači li to kraj vašem dojenačkom putu? Apsolutno ne.

Iako je svaka situacija zasebna te iziskuje individualni pristup, dojenje se itekako može ponovno uspostaviti, te vam u ovom tekstu donosim neke generalne savjete koji vam mogu biti od koristi. 

Bitno je razumijeti da neće svi savjeti biti relevantni ili primjenjivi za svakoga u svakoj situaciji, ali vjerujem da će vam neki od njih poslužiti. 

Dok ste/ako ste odvojeni od svog djeteta:

– Izdajanjem možete osigurati da se potakne veća laktacija i osiguraju zalihe mlijeka. Ovo posebno vrijedi kod beba koje su potpuno odvojene od mame, žena sa slabijom zalihom,bebama koje se hrane kombinirano (majčino mlijeko+AD)  te kod bebica koje se prebacuje s dohrane ponovno na majčino mlijeko. Da bi se izbjegla hiperlaktacija, dobro je savjetovati se s savjetnicom za dojenje kako bi se ustvrdila koliko se i koliko često izdajati jer će varirati ovisno o situaciji. 

– Izbjegavati bočice i dudice (čak i ako ste ih prethodno koristili), da biste izbjegli mogućnost stvaranja konfuzije bradavice koja se kod neke djece dogodi kada se bočica ili dudica uvedu prije uspostave dojenja, te može otežati dojenje ili vraćanje na dojku. 

-Kada bebu hranimo izdojenim mlijekom (ili nadohranom) umjesto na bočicu, bebu hraniti na špricu, čašicu ili žlicicu. Ovim načinom podržavamo prirodni refleks cicanja koji se hranjenjem na bočicu može izgubiti, te i lakše kontroliramo brzinu otpusta mlijeka koji bočicom bude puno brži te je često radi toga teže bebicu kasnije naviknuti na dojku gdje je potrebno više truda a otpust je slabiji. Hranjenje na špricu imate pojašnjeno (u koracima) u mojoj knjižici za dojenje.

*bitna napomena: svako rodilište u Hrvatskoj (osim privatnog) nosi titulu prijatelja majki i djece, što znači da su se obvezali pomoći ženama oko uspostave dojenja. To označava i hranjenje djeteta izdojenim mlijekom, podržavanje mame u izdajanju (te i osiguravanje majke izdajalicom), pravilno skladištenje majčinog mlijeka, hranjenjem bebice (bilo majčinim mlijekom ili formulom) na špricu, žlicu ili čašicu umjesto na bočicu. Dovođenje bebe do mame na podoj čim je to zdravstveno omogućeno…

U slučaju da vam ovakve stvari nisu omogućene ili su odbijene, znajte da je to vaše pravo na kojem možete inzistirate te po potrebi možete i prijaviti rodilište pravobranteljici za djecu info@dijete.hr , pravobraniteljici za ravnopravnost ravnopravnost@prs.hr  , Ministru zdravstva kabinet@miz.hr te na još 10 adresa koje vam ostavljam u ovom tekstu od Rode.

Kada ste u mogućnosti biti u fizičkom kontaktu s bebom:

– Što više kontakta kože na kožu.

Kontakt kože na kožu kod beba često inicira refleks sisanja te i potiče apetit. Kontakt kože na kožu postižemo tako da su i mama i beba bez odjeće (beba u peleni), jedna drugoj prsima od prsa. Mama i beba se mogu pokriti dekicom preko. Čak i kada beba ne sisa, neka bude kontakt kože na kožu s mamom čim više. 

Ako vas zanima više o kontaktu kože na kožu, bacite pogled na ovaj tekst

– Pokušati stvoriti što opuštenije okruženje za mamu, prije i za vrijeme dojenja. To je bitno kako bi mlijeko teklo lakše, jer nam je za otpust mlijeka bitan hormon oksitocin, te u trenucima stresa, iako imamo mlijeka, otpust može biti slabiji. Također želimo izbjeći kortizol (hormon stresa) u mlijeku, da beba ne bi bila nervoznija no inače (zbog čega isto možemo smanjiti unos kofeina kroz dan ako ga unosimo jako puno).

-Za vrijeme dojenja maziti i ljubiti bebu, pjevati joj.  To sve potiče lučenje oksitocina što ponovno pomaže kod otpuštanja mlijeka. Također topli oblog na dojku neposredno prije ili za vrijeme podoja također može biti od koristi. 

-Rukom malo istisnuti mlijeko na vrh dojke prije podoja. To može navesti dijete da primi dojku te aktivnije cica. 

-Za vrijeme podoja igrati se s kompresijom dojki. To znači za vrijeme podoja možete masirati dojku (kod mliječnih žlijezdi pa prema bradavici, ne smije biti bolno) tako da više mlijeka izađe po podoju. Ovo je odlično za uspavanije bebe ili one koje se brzo umore cicajući.

-Između podoja možete izdajati da se potakne veća laktacija i osiguraju zalihe mlijeka (ako imate manje mlijeka ili hranite i kombinirano). Međutim bitno je savjetovati se s stručnjakom kako ne bi došlo do hiperlaktacije (pogledajte prve točke).

-Osigurati pravilan hvat (što više areole bebi u usta, i treba se stvoriti vakuum). Da moram dati samo jedan savjet za uspješno dojenje, to bi bilo osigurati dobar hvat. Dobar hvat znači da beba dobiva adekvatnu količinu mlijeka te da potiče majčino tijelo na stvaranje još mlijeka. Loš hvat može uzrokovati ragade kod majke, otežano dojenje, smanjenu količinu mlijeka koju majčino tijelo stvara te i smanjenu količinu mlijeka koju beba unese u svoje tijelo (a jako se umori). Osnove pravilnog hvata možete pronaću u mojoj digitalnoj knjižici za dojenje.

-U nekim situacijama ako je beba suviše navikla na bočicu, vraćanje na dojku može se “olakšati” korištenjem šeširića za dojenje. Nekim bebama paše, nekima ne ali je bitno naglasiti da je ovo samo prijelazan korak, i što se duže koristi, teže je bebicu odviknuti od šeširića. Ne trebaju se koristiti stalno, vec samo da potaknu bebu na dojenje. Ako beba dobro prihvati dojenje sa šeširićima, postepeno navikavati i na dojku, tako da za vrijeme podoja maknemo šeširić i bebi ponudimo dojku (idealno ako malo mlijeka ima na bradavici), te s vremenom prestanemo koristiti šeširiće.  

-Isprobati različite položaje za dojenje koji pogoduju gravitaciji, kako bi olakšali otpuštanje mlijeka i time olakšali bebici na dojci ( Neki od tih položaja su “cradle”, “cross-cradle” i “football hold”). A u nekim slučajevima i “prirodan položaj” odnosno “laid-back” položaj, kod neke djece može ponovno potaknuti urođene reflekse cicanja.

– Biti jako strpljiv i povezivati se s bebom da beba malo pomalo opet stekne povjerenje u dojenje i ponovno “nauči” cicati, te imati strpljenje i razumijevanja da im treba vremena da se na neke stvari ponovno naviknu ali i da stvore “kondiciju”. 

-Škakljati bebicu iza uha, po obrazu i po vratu za vrijeme dojenje može malo  potaknuti refleks cicanja, pogotovo kod uspavanih beba.

-Ako bebica zaspi s dojkom u ustima može se malo napraviti kompresija jer nekada u polusnu lakše/mirnije cicaju, pa ovim putem ponekada možemo potaknuti i takav tip dojenja.

-Držanje bebe što više na sebi i blizu sebe dopušta nam da čim prije primjetimo znakove gladi kod bebe i ponudimo dojku (znakovi gladi mogu biti  zatvorene šake, okretanje glave lijevo desno, otvaranje usta, plaženje jezika), i tada kada im ponudimo dojku, puno lakše ćemo uspostaviti dojenje nego ako čekamo dok je dijete uplakano i nervozno. 

-Ako se beba hrani kombinirano (dojka i boca/šprica neovisno ako je formula ili izdojeno mlijeko) ponekada pomogne da je mama uvijek ta koja hrani bebu da beba krene asocirati mamu s hranjenjem općenito, te da bude lakše dijete malo po malo vratiti isključivo na dojku. 

-Za vrijeme hranjena na bočicu ili špricu, u jednom trenutku (pred kraj) zamijeniti bočicu/špricu s dojkom tijekom hranjenja.

Za kraj bitno mi je naglasiti da je trebate pristupati svojoj situaciji s nježnošću te potražiti adekvatnu pomoć i podršku, najbolje u obliku laktacijske savjetnice.
Iako su generalni savjeti super stvar za znati, realnost je da će svaka situacija iziskivati pristup prilagođen toj specifičnoj situaciji te mami i babi kao individuama, te su tu najbolji rezultati. Iako je online savjetovanje ponekada dovoljno, u kompliciranijim situacijama nužan je taj kontakt i podrška licem u lice. 

Svačija priča izgleda drugačije, i ponekada je strpljenje i nježnost prema sebi može biti ona razlika u ishodu. Zato imajte razumijevanja prema sebi, hrabro i strpljivo dalje i ne zamjerajte si ništa.

S ljubavlju,