a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Kako donijeti informiranu odluku u rodilištu?

Često kada se žene u rodilištu nalaze pred odlukom (klistir, indukcija, epiduralna…) ne znaju kako reagirati i često me već u trudnoći pitaju “a što da napravim ako me pitaju xy?”.

Danas s vama želim podijeliti par savjeta za kojih se nadam da će vam pomoći u baš takvim trenucima.

Za početak edukacija i priprema u trudnoći igra veliku ulogu, jer kad znate što očekivati, što možete tražiti, što možete odbiti, koja su vaša prava i koje su prednosti/mane/rizici svake odluke, možete biti sigurniji u svoje želje i odluke. Pohađanje tečaja za trudnice, otvoren dijalog s ginekologicom/ginekologom, razgovor s doulom (preporučam da napravite vježbu s doula karticama ako ih vaša doula koristi) te pisanja plana poroda, najkonkretniji su temelji za informiran i osnažen porod.

Jednako tako bitna je i priprema partnera (ili osobe koja će vam na porodu biti pratnja), jer se zna dogoditi da za vrijeme samog poroda zaboravimo na sve što smo naučili i/ili htjeli, ili nam se ne da objašnjavati, pa u tom slučaju partner/pratnja mogu nježno a sigurno prenijeti vaše želje i pitanja medicinskom osoblju.

Na samom porodu, kada je vama prezentirana intervencija, zapamtite da svaka intervencija mora biti pojašnjena te da vam mora biti predložena na način gdje vi odlučujete odnosno pristajete ili odbijate, a ne smije se raditi bez vašeg znanje. “To se pravo naziva se informirani pristanak ili, kako se navodi u “Zakonu o zaštiti prava pacijenata, pravo pacijenta na suodlučivanje, a obuhvaća pravo na obaviještenost te pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinog postupka.” ( Pregledni rad, Informirani pristanak ili pravo pacijenta na suodlučivanje, Renata Turčinov). A detaljnije o zakonu o zaštiti prava pacijenta možete pročitati tu.

Iako su nam u glavi rodilišne intervencije one hitne, u kojem se spašava život, većina intervencija koje se svakodnevno događaju u rodilištu nisu hitne, a puno njih niti nužne. Tako da imate vremena pitati i razmisliti prije nego donesete odluku.

Kod donošenja odluku preporučam da koristite mozak. Ne ovo ne mislim na neki ružan niti doslovan način, samo mi je smiješna igra riječima. Naime postoji akronim “B.R.A.I.N” koji služi kao podsjetnik za koja pitanja postaviti kako biste lakše došli do odluke i o čemu trebati razmisliti. Zato možete često ćuti ili pročitati izraze “use your B.R.A.I.N” baš u “settingu” poroda i medicinskih odluka.

B. stoji za benefits, odnosno benefiti/prednosti. Pitanje koje postavljate je iduće “koje su prednosti ako se odlučim na ovu intervenciju? Kako mi može pomoći?”

R. stoji za risk, odnosno rizik. Pitanje koje možete postaviti je “Ima li ova intervencija kakve moguće rizike za mene ili bebu, ima li kakve nuspojave?”

A. stoji za alternatives, odnosno alternative. Tu je dobro priupitati “Imate li možda kakvu alternativu za predložiti, voljela bih znati koje su mi sve opcije u ovom trenutku?”

I. stoji za intuition ili instincts, odnosno za intuiciju ili instinkte. Iako će ljudi često odmahnuti glavom na ovo, nitko ne poznaje vaše tijelo bolje nego vi, pogotovo u porodu. U ovom slučaju pitanje koje postavljate sami sebe jeste “kako se osjećam vezano za ovo? Mislim li da će mi pomoći ili odmoći?” i uvijek možete iskomunicirati “Ne osjećam se ugodno s tom odlukom” ili “mislim da bi to bio najbolji korak u ovom trenutku”, ovisno o tome kako se osjećate.

N. koji stoji za nothing, odnosno ništa. Ovo se odnosi na pitanje “što bi se dogodilo da ne napravimo ništa?”, “možemo li malo pričekati i vidjeti kako će se stvari odvijati?”

N. također može stajati i za next steps, odnosno sljedeće korake, uz koje ide pitanje “Ako se odlučim za tu intervenciju, možete li mi objasniti koji su idući koraci koji će se dogoditi, kako će to izgledati i što mogu očekivati?”

Na ovaj način pokrili ste temeljna pitanja koja su potrebna za donošenje odluke i vjerujte da iako se čini dugačko, zapravo ne traje dugo a pomaže vam da zaista s razumijevanjem donesete informiranu i osnaženu odluku.

Nadam se da su vam ovi savjeti bili korisni i sretno!

S ljubavlju,

Post a Comment