a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Kako pomoći kod postpartum ispadanja kose?

Ovaj tekst pisan je kao kombinacija stručnih savjeta ali i osobnih preporuka i iskustava s ispadanjem kose. Iako tekst pretežito pokriva ispadanje kose nakon trudnoće i poroda, većina savjeta primjenjiva je i u drugim životnim situacijama.

Zašto dolazi do opadanje kose nakon poroda?

Velik broj žena doživi ispadanje kose u nakon trudnoće i poroda, ali iako se ovom često priča, i dalje je poprilično zastrašujuće kada to ispadanje krene pa za vrijeme češljanja ili tuširanja u rukama ostaje puno kose.

U trudnoći često čujemo kako blistamo i kako nam je kosa gusta i predivna. Razlog tome su visoke razine estrogena u trudnoći koje spriječavaju ispadanje kose u normalnoj razini, odnosno usporavaju normalan ciklus ispadanja kose koju svi imamo. Zato nam se čini da kosa brzo raste i da je bujnije i gušća (a zbog hormonalnih promjena može doći i do promjena teksture same vlasi).

Nakon trudnoće i poroda, dolazi do opadanja estrogena, što zapravo uzrokuje samo ispadanje kose, koje može krenuti odmah nakon poroda, ali je najčešće najintenzivnije oko 4 mjeseca postpartum (nakon poroda). 

Iako je ispadanje kose normalna pojava, vrlo često može biti oznaka nekog problema a prođe zanemareno. Stvari na koje je dobro obratiti pažnju kod ispadanja kose su anemija, odnosno kako stojimo sa željezom, kakav nam je vitamin D status, u kojem stanju nam je štitnjača te koliko smo umorne/pod stresom, jer su to sve faktori koji su povezani s ispadanjem kose, pogotovo u postpartumu.

Ono što mi je bitno naglasiti da i deficit vitamina B skupine može pogoršati ispadanje kose, a to je češće slučaj kod žena u postpartumu, pogotovo ako su na veganskoj prehrani, imaju MTHFR mutaciju gena, imaju neadekvatnu prehranu,  ili su nedavno preboljele COVID. 

Što se suplementacije tiče, uvijek je dobro prethodno napraviti pretrage (KKS, puni panel željeza, puni panel štitnjače, vitamini B skupine, vitamin D) te u razgovoru s nutricionistom ili farmaceutom vidjeti kako prvenstveno korigirati prehranu a zatim suplementirati po potrebi.

Kvalitetan vitamin B kompleks, željezo i vitamin D osobno koristim od brenda Terranova na koji imate popust s kodom UNA15

*kod suplementacije molim vas da se savjetujete sa stručnom osobom koja će sagledati vaše individualne potrebe i stanje*

Prevencija i njega iznutra

Neki savjeti koji su meni osobno pomogli s ispadanjem kose su za početak, maksimalna prevencija.

Kada pričam o prevenciji pričam o tome da sam kroz trudnoći i postpartum (pa i sada) skoro svaki dan u svoju prehranu uvrstila čašu temljeca od kostiju, koji je prirodan a bogat izvor kolagena. Također, otkako sam rodila, kolagen u prahu znam dodati u smoothieje, a i pila sam neko vrijeme kao supplement (Gaianaturelle koji ima i biotin koji je često spominjan kao dobra stavka za rast i zdravlje kose). Od suplemenata također od početka postpartuma pijem Almagein Shine On+ supplement (siguran i za trudnice).

Kod Almageinih suplemenata imate kod za popust s kodom UNA15

Fokus sam također stavila na kvalitetne izvore omega 3 u prehrani i suplementaciji (što je jako bitno i u trudnoći i postpartumu, a više o tome možete pročitati tu) a i pšeničnu travu u prahu često stavljam u smoothije. Pšenična trava bogata je silicom (koji je mineral koji se inače može uzimati i kao zaseban supplement za kosu) te pazim na pravilnu hidrataciju (o tome više pročitajte tu).

Iako sama nisam probala, čula sam odlična iskustva s tinkturama koprive, međutim važno je da je tinktura (osim da su sirovine kvalitetna i da je dobro napravljena) rađena od korijena koprive a ne od listova. Najviše sam pozitivnih povratnih informacija dobila za tinkturu Biljkoljupke

“Vanjska” njega kose

To su sve neke stvari koje možemo napraviti kako bismo podržali tijelo, odnosno rast i zdravlje kose “iznutra”, ali naravno imamo i faktor vanjske njege i brige o kosi. Za početak kosu češljam posebnom četkom koju sam kupila u frizerskom salonu (Olivia Garden FingerBrush) koja ne čupa i ne povlači kosu, te za vezanje kose koristim isključivo “scrunchie” gumice za kosu, uglavom od svile, satena i lana. 

Kosu perem 2x tjedno te koristim Klorane proizvode (šampon i regenerator). Isprobala sam nekoliko linija s tim da mi je favorit dosada bio Mango, jer jako paše mojoj kosi (imam puno kose ali tanke vlasi i suhu kosu) ali sada isprobavam liniju s kininom i runolistom (protiv ispadanja kose/za poticanja rasta kose) te mi je u planu za ljeto isprobati tamanu/manoi liniju za kosu izloženu suncu. 

U ulje ružmarina (brenda Azena), dodala sam i eteričnog ulja ružmarina (brenda bioeterica) kao i ulje ricinusa i jednom tjedno utrljam ulje u tjeme i dobro izmasiram, raščešljam kroz kosu te zamotam u “kapu” i s tim spavam. Ujutro ponovno izmasiram, raščešljam jako nježno i pažljivo i zatim dobro operem i nahranim kosu regeneratorom.

Nakon pranja kose izbjegavam krute ručnike i “vezanje turbana” ručnikom jer to vuče kosu iz korijena, već nježno natapkam pamučnom majicom ili nježnom ručnik-kapom od mikrofibre.

Kada sušim kosu fenom, to radim na opciji hladnog zraka i izbjegavam tretiranje toplinom kada god mogu.

Obzirom da su san (tu pročitaj više o važnosti dubokog sna), hidratacija i stres faktori koji utječu na ispadanje kose, trudim se da minimizirati stres i koliko je to moguće odmarati i adekvatno se hidrirati.

A ono najbitnije, podsjećam samu sebe da je postpartum ispadanje kose normalno, i obzirom da znam da su mi nalazi dobri i da se kvalitetno hranim te radim sve što mogu, da će i ova faza proći i da kosa raste!

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i hvala vam od srca što ste tu!