a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Kako uvesti jednostavne promjene i koristiti manje plastike

Svrha ovog posta nije da strastveno pričam o tome zašto trebamo smanjiti korištenje plastike (to sam napravila u prošlom postu haha). Svrha ovog posta je da vam objasnim nekoliko načina kako malo po malo uvesti promjene u svakodnevicu, i to na način koji nije toliko težak, skup i nedostižan kako se ponekad čini. Ja osobno vjerujem da promjene treba uvoditi postupno jer onda te stvari lakše postanu norma i navika, tako da nije bit sada sve odjednom napraviti, niti je bit napraviti sve sa ovog popisa. U našem kućanstvu se neke stvari rade na dnevnoj bazi, neke povremeno kad se sjetimo, a neke tek trebamo implementirati. Ali svaka plastična vrećica, čaša, slamka manje čini razliku.

Za početak, ako se želite pridružiti izazovu korištenja što manje plastike u ovom mjesecu bacite pogled na PlasticFreeJuly gdje se možete prijaviti i dobivati mailove sa savjetima specifičnim za vaše želje/mogućnosti. A i čitati priče i iskustva ljudi koji su se odlučili pridružiti #plasticfreejuly pokretu.

Evo popisa kako polako uvoditi promjene i koje promjene zapravo možete uvesti:

1. Vrećice zamijeniti cekerima/planetnim vrećicama

-Vrećice spadaju pod “the big 4” odnosno jedna od 4 plastičnih proizvoda koje se najviše koristi i baca. Dok malo ne obratimo pažnju na to zapravo ni ne primijetimo koliko ih na dnevnoj bazi trošimo. Nama je ova jednostavna zamjena bila prva promjena i najlakša za izvest. Umjesto plastičnih vrećica (od kupovine u dućanu, do pakiranja) jednostavno koristimo platnene. Uvijek imam 2 sa sobom i uvijek su mi dobro došle. Osim što radim dobru stvar za planet i imam neki osjećaj veselja kad u dućanu kažem ne treba vrećica imam svoju, čvrste su tako da ne moram brinuti da će puknuti. Sada ih već imamo jako puno, gdje god dobijemo neku ili uzmemo, pomno čuvamo, tako da više nemamo onu standardnu balkansku plastičnu vreću punu drugih plastičnih vreća, nego smo samo na platnenim. Osobno najviše volim LoveEko jer su njihovi cekeri i vrećice ručno rađene i od prekrasnih materijala i dezena tako da ih nosim i kao torbu. Inače se sada platnene vrećice mogu naći skoro posvuda i dovoljno je uzeti 1-2 (stvarno nisu skupe) i imati ih sa sobom u torbi, auti itd.

2. Plastične boce zamijeniti sa staklenom/metalnom

-Ovo je isto jako jednostavan korak. Umjesto stalnog kupovanja plastičnih bočica, uložiti u jednu staklenu ili metalnu (stainless steel) i imati ju sa sobom kad god i gdje god. Voda kod nas je pitka i nema potrebe za konstantnim kupovanjem flaširane.

I da, psihološki efekt imanje svoje bočice za vodu zapravo rezultira u tome da pijete više vode, što je automatski plus.

Ja sam prije imala staklene boce, međutim poprilično sam nespretna tako da lako “ostanem bez njih”. Sada sam uzela metalnu, odnosno stainless steel preko Bioroot stranice i osim što je apsolutno prekrasna i stalno ju želim svima pokazivati i slikat, super mi je što hladnu vodu drži hladnom 24 sata, a tople napitke toplima do 12 sati. Ovo je jako jednostavna promjena, a poticat će vas da češće pijete vodu tako da, dobro za prirodu, dobro za vas!

3. Coffee to go šalice zamijeniti eco-friendly varijantom

Iako osobno nisam tip koji često uzima kavu za van (prije definitivno jesam bila), to je jedna amerikanizacija koja je sve prisutnija kod nas. Iako je pojam pijenja kave prije značilo sjest i pijuckat laganini danas je puno češće to brzinski boost u pokretu i zato svaki kafić ima čaše za van. Neke su papirnate što je super, ali često i te papirnate imaju plastični sloj ili poklopac. Ako često pijete kavu za van probajte zamijeniti to termosicom (najlakše je doma skuhati kavu, preliti u termosicu i imati za cijeli dan) ili s eco-friendly šalicama s kojima možete doći u kafić i samo zamoliti da vam u nju naprave.

4. Plastične četkice za zube zamijeniti drvenim

Ovu smo promjenu uveli prije sto godina. U korištenju je nezamjetna promjena jer na kraju dana nam ne čini razliku peremo li zube s plastikom ili s bambusom. Ali čini pozitivnu razliku za okoliš a i u tome što je puno zdravije za nas… bambus ne sadrži BPA koji je štetan za naš organizam (a ima ga u plastici), potpuno je razgradiv, a po prirodi je antimikrobijalan.

Sada ih se može svuda nabaviti a ja preporučujem Bioroot i TheBamAndBoo

5. Prestanite koristiti plastične slamke

Slamke su nešto o čemu nisam nikada razmišljala dok nisam aktivno odlučila smanjiti potrošnju plastike. Činilo mi se kao nešto što ne koristim previše dok nisam skužila da skoro svaka Cedevita u kafiću, svaki hladni Nescafe, svaki koktel…ima slamku. Zato sada jednostavno u kafićima uvijek naglasim bez slamke za svaki slučaj i to je to. Ako često pijete iz slamki sada se svuda mogu nabaviti stainless steel ili bamboo opcije.

6. Umjesto plastičnih koristite staklene posude za pohranu stvari

Znam da smo svi navikli na tupperware i da svi imamo doma nebrojno puno plastičnih posuda za pohranu. To je sasvim OK i možete nastavite koristiti to što imate (samo pazite jer plastične posude nisu najzdravija opcija, pogotovo ne kod tople hrane), ali nemojte kupovati nove. Hranu radije pakirajte u staklenke, to je nešto što većina nas ima doma, ostane od meda, pekmeza, a odaje i neki topliji i puniji feeling (plus je puno zdravije jesti iz stakla nego plastike). Ako često nosite hranu tipa na posao preporučujem da uzmete drugu vrstu posude specifično za to. Na bioroot stranici možete naći ogroman izbor silikonskih (100% čisti platinski silikon) i platnenih vrećica za hranu, raznih posuda od izoliranog platna, nehrđajućeg čelika, stakla…

7. Radite svoje proizvode za čišćenje

Ovo može biti toliko jednostavno a toliko dobro iz više aspekata. Kao prvo, ne kupujete stalno nove proizvode koji su svi u plastičnom pakiranju. Uštedite novce jer je puno jednostavnije i jeftinije raditi svoje proizvode (a stvarno mogu čistiti jednako dobro). Ponovno koristite ista staklena pakiranja za pohranu, manje mjesta zauzimaju jer se uglavnom napravi univerzalno sredstvo koje se onda izmjenjuje po potrebi. Puno su zdravija i znate točno koje ste sastojke stavili u unutra, i na taj način smanjujete količinu toksina u vašem životnom prostoru i poboljšavate kvalitetu života.

Ako vas zanima kako napraviti svoje sredstvo za čišćenje bacite pogled na ovaj blogpost kod cupoftea.hr.

8. Koristite biorazgradive alate za čišćenje

Spužve i slični alati koji su potrošni i koristimo svaki dan u sebi imaju plastiku koja se razgrađuje stotinama godina. Kako ih brzo i često trošimo i mijenjamo toga se stvarno nakupi. Mi smo se vrlo nedavno prebacili na biorazgradive verzije (uglavnom od kokosovih vlakana) i moram priznati da sam oduševljena kako dobro čiste. Mi smo s bioroota uzeli spužve i četke od kokosa i bukve, i kada se istroše ih mogu mirno baciti jer su potpuno prirodne. Kada ih istrošim napisat ću detaljnu recenziju za one koje žele znati više o tome

9. Kupujte na rinfuzu (i nosite svoje vrećice/posude)

Stvari koje često kupujete tipa orašasti plodovi, povrće, voće…nemojte uzimati već zapakirano (jer je uvijek pakirano u plastici), već uzmite u rinfuzi, i nosite svoje vrećice (bile one platnene, papirnate ili mrežaste, bitno da nisu plastične).

10. Koristite krute sapune, šampone i slično

Jednostavno je, nisu u bočicama tako da nisu u plastici (pazite da su pakirani u papir ili karton bez plastike), traju puno duže pa ih ne morate toliko često mijenjati.

Ja osobno najviše volim Tinktura suhe šampone i BooLab sapune. A i Lush ima razne super proizvode bez plastičnih ambalaža.

11. Kada možete, kupujte veće količine/pakiranja

Ako bas ne možete bez tekućeg sapuna, bodywasha i slično, dobra je opcija kupiti staklenu ili keramičku posudu s pumpicom i onda kupovati proizvod na veliko (što veće pakiranje) i nadolijevati u posudu po potrebi. To je ujedno i jeftinije nego svaki put kupovati recimo malu količinu tekućeg sapuna u svojoj plastičnoj ambalaži.

Ovo vrijedi i za druge proizvode koji mogu stajati, kada ste u prilici radije uzmite veće pakiranje nego više manjih jer na taj način radite manje plastičnog otpada.

12. Radite svoju kozmetiku

Ovo je nešto što ja radim već jako dugo. Ne držim se toga uvijek ali kada god stignem radim svoju kozmetiku za tijelo jer znam što stavljam u nju, bolje je za moju kožu jer su probrani sastojci, napravim što mi treba i točno koliko mi treba a i uvijek mogu ponovno iskoristiti iste staklene posudice. Kako se Zrin rodio se nisam stigla tome posvetiti kao inače ali ponovno se vraćam u đir. Jedna jako jednostavna zamjena je da umjesto standardnih pilinga za tijelo probajte napraviti svoj prirodni. Osim što je zdravije i jeftinije, jako se brzo napravi. Plus niste bez veze bacili plastičnu ambalažu kupovnog pilinga, plus izbjegli ste mikroplastiku koja je zapravo jako štetna i za nas i za okoliš (čestice u većini kupovnih pilinga su zapravo mikroplastika).

13. Umjesto plastičnih lufa za tuširanje kupujte one od bio-razgradivih materijala

Ovo je jako jednostavno, umjesto plastične lufe, uzmite spužve i/ili četke od biorazgradivih vlakana!

14. Umjesto plastičnih folija koristite folije od pčelinjeg voska

Prirodna alternativa plastičnoj foliji. Može se ponovno koristiti što znači da ste opet ušparali koju kunu, zdravije je za vas i vašu obitelj a i ne doprinosite nepotrebnom zagađenju planete.

Meni osobno su prekrasni i jako kvalitetni Pčelarko omoti, Hrvatski ručni rad,  jako praktični i jednostavni za korištenje.

15. Podržavajte firme/kafiće/restorane koje se trude reciklirati

Ako primijetite da se neki kafić, restoran ili firma trude koristiti što manje plastike, pohvalite ih, preporučite prijateljima, pričajte o njima. Jer ako mi možemo napraviti veliku promjenu kao osoba, zamislite koliki utjecaj može imati kafić koji nema plastične slamke ili žličice, već drvene…ili restoran koji ima biorazgradiv pribor za jelo i kutije u kojem šalje hranu na dostavu?

16. Pričajte o tome

Uvijek je lakše kad nas je više, a sve promjene dolaze od jedne osobe. Objasnite ljudima oko sebe štetnost plastičnog otpada i dajte im jednostavne savjete kako da smanje količinu plastike koje koriste. Što se više ljudi oko vas trudi oko toga, i vama je lakše a pozitivni utjecaj je veći.

*2 dodatne točke vezane za mame:

17. Zamijeniti jednokratne pelene s platnenim, kao i uloške

Pelene su jedni od najgorih svakodnevnih otpada naše planete. Iskreno mi ne koristimo platnene pelene iako sam imala veliku želju, no kako sam krenula istraživati kako to funkcionira (oko mene nitko nije bio upućen), Zrin nas je iznenadio svojim uranjenim dolaskom i ideja platnenih pelena je pala u vodu.

A sada da se vratimo na jednokratne pelene…jednoj peleni treba oko 500 godina da se razgradi. Dap. 500. Godina. Platnene pelene su puno bolja alternativa pa ako vas zanima krenite istraživati ranije (a ne kao ja 3 dana prije poroda). Ja sam sada istražila opciju i ako ćemo imati još djece, znam što nam je činiti.

Ista stvar vrijedi i za uloške. Osim što je bolje za planetu, puno je bolje za naše zdravlje! (Ja sam se preporodila otkako sam pronašla ovu zamjenu)

Kvalitetne platnene pelene i uloške možete pronaži kod Kreativni Kutak (fabrics and creations).

18. Zamijenite posude za dječju hranu s boljim alternativama

Većina posuda za dječju hranu je izrađena od plastike, i čak i ako piše BPA free, ta plastika i dalje sadrži tvari koje se mogu negativno odraziti na zdravlje naše djece. Zato su staklene teglice za kašice puno bolji izbor, a što se tiče tanjura i pribora (žlice, vilice), preporučujem bambus. Judita’s World je hrvatska firma koja izrađuje dječji pribor za jelo od 100 bambusa, a koje prijanjaju za površinu na koju se stave tako da je lakše hraniti dijete ili ga pustiti da samo jede. Obzirom da je 100% bambus, biorazgradivo je u potpunosti!

I za kraj…kada niste sigurni kako postupiti ili što napraviti probajte se sjetiti pravila 4R:

1.Reduce (Smanjite, reducirajte)

Smanjite količinu plastike koje kupujete i koristite. Nađite alternative, ili se pitajte treba li mi ovo sada itd.

2.Refuse (odbijte)

Kada vam se ponudi jednokratna plastika, pristojno odbijte. Tipa vrećice, slamke, plastične boce…Često čak i kada imamo svoju bocu s vodom prihvatimo kada nam netko ponudi, a za tim nema potrebe, isto kako nema potrebe za slamkama u svakom soku.

3. Reuse (ponovno iskoristite)

Kada imate nešto što je plastično (što svi imamo), iskoristite to koliko god puta možete da barem vijek plastike traje što duže umjesto da ju zamijenimo s novom plastikom. Tipa ako imaš te vrećice plastične doma, koristi ih koliko god možeš umjesto da uzimaš nove.

4. Recycle (recikliraj):

Plastika koja vam ostane (nakon što ste ju iskoristili najviše što ste mogli i onda zamijenili dobrim alternativama hahaha), pravilno reciklirajte.

S ljubavlju,

Post a Comment