a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Masaža međice

Jedan od najčešćih strahova koje trudnice imaju vezanih za porod su strah od epiziotomije ili pucanja. Već smo pričali o epiziotomiji i kako ju izbjeći, klikom ovdje možete pronaći tekst o tome, a klikom tu na video gdje malo detaljnije ulazimo u samu temu.
Masaža međica je praksa koja je koristi kako bi se izbjeglo i pucanje, a i epiziotomija te kako bi se olakšao porod.

Međica/perineum je nježno tkivo između vaginalnog otvora i anusa. To je tkivo koje može pucati u porodu (pogotovo kod ležećeg izgona koji je našem tijelu neprirodan za porod) te koje se reže prilikom epiziotomije.
Međica je bitna jer se spaja na mišiće koji podržavaju naše reproduktivne organe, crijeva i mjehur, odnosno na zdjelično dno.
Pucanje ili rezanje međice može dovesti do više dugoročnih posljedica i utjecati na naše cjelokupno zdravlje, zato je bitno dati sve od sebe da ju očuvamo.
Za više savjeta pogledajte moj spomenuti tekst ( epiziotomija i kako ju izbjeći ), a u ovom tekstu pričamo specifično o praksi masiranja međice.

Masaža međice je manualna masaža međice/perineuma koju si trudnica (najčešće) sama radi (može i partner ili netko drugi). Rad masaže se fokusira na manipuliranje tkiva kako bi ga se rastezalo, prokrvilo i omekšalo. Na taj način pripremamo tijelo, odnosno tkivo na rastezanje pri vaginalnom porodu.


Kada krenuti s masažom međice?
Iako se savjeti za kretanje s masažom razlikuju, ja preporučujem od 34 tjedna trudnoće na dalje (ako krenete kasnije ne brinite, i dalje možete imati benefite od masaže)

Koliko često masirati međicu?
Moja preporuka je 2-3 puta tjedno, ili svaki drugi dan. Ponovno, postoje različiti savjeti, neki će reći jednom tjedno (što ja smatram premalo jer tijelo se mora naviknuti i prilagoditi), a neki kažu svaki dan (po svemu što sam istraživala nema razlike između 2-3 puta tjedno i svaki dan što se tiče benefita masaže, no svakodnevna masaža može biti iritirajuća).


Što koristiti pri masaži međice?
Iako se naša Yoni (vagina) sama lubricira, kod ovakve masaže, zbog trenja, treba koristiti ili ulje ili lubrikant.
Moja preporuka je hladno prešano kokosovo ulje jer je nježno, nema mirisa, neće poremetiti PH vrijednost a ima i nježna antibakterijska svojstva. Druga hladno prešana ulja isto možete koristiti no znaju biti jako masna i teška pa moja preporuka uvijek ide kokosovom ulju.
Možete koristiti i lubrikant no pripazite na sastav, jer je većina lubrikanata na našem tržištu puna loših sastojaka koje mogu iziritirati sluzokožu i puno ih imaju štetne kemikalije i endokrine disruptore. Izbjegavajte parabene, petroleum-based sastojke, silikone, chlorhexidine, Phenoxyethanol, Propylene glycol.
Moram naglasiti da znam kako na našem tržištu postoje već gotova ulja za masažu međice, no osobno mi u sastavu smetaju eterična ulja. Iako jako volim aromaterapiju i prakticiram ju već 8 godina, smatram da eteričnim uljima nije mjesto na sluzokoži, pogotovo ne u trudnoći. Eterična ulja su iznimno intenzivna a to tkivo je jako osjetljivo tako da nema potreba potencijalno ga iritirati ili potaknuti neku reakciju. No odluka i odgovornost iste je naravno na vama.

Kako masirati međicu?


Prvi korak: Operite ruke

Iako je ovo poprilično zdravo razumski, bitno je naglasiti da ruke moraju biti čiste kako ne bismo doveli neku infekciju.
Ako imate duge nokte preporučujem da ih skratite i/ili zaoblite kako se slučajno ne biste ozlijedili tijekom masiranja.


Drugi korak: Izaberite mjesto i pronađite udoban položaj
Svaka žene je drugačija i svakoj ženi paše drugačiji položaj.
Neka od najčešćih mjesta i položaja su ležeći na krevetu ili u kadi, sa savijenim nogama i podignutom trticom (možete staviti jastuk ispod trtice). Čučeći, leđima naslonjeni od zid. Sjedeći na rubu stolice, ili stajanje s jednom dignutom nogom. Bitno je pronaći položaj koji vama odgovara, koji vam je udoban i u kojem imate pristup međici.


Korak 3: krenite s masažom,
Prije same masaže možete staviti topli oblog (ili ići pod topli tuš ili kupku), kako bi se tkivo dodatno opustilo i prokrvilo i time olakšalo masažu.
Zatim uzmite ulje/lubrikant koje ste pripremili i stavite na prste. U masaži međice uvijek koristimo 1-2 prsta, nema potrebe za više.
Možete koristiti kažiprst i srednji prst jedne ruke, ili palčeve, ovisno kako vam više odgovara.
Nekim ženama pomaže korištenje malog ogledala da prate što se događa
Za početak samo stavite prste oko otvora vagine i malo kružite oko otvora kako biste pripremili tijelo i psihički i fizički. Kružite dok ne osjećate da ste spremne ili dok ne osjećate da lagano titra tkivo.
Stavite prst ili dva i vaginalni otvor, te pritisnite “prema iza”, odnosno prema guzi. Znači masirate međicu tako da prsti uvijek idu prema međici (prema guzi), a ne u obrnutom smjeru.
Kada izvršite pritisak krenite rastezati taj dio, prstima radeći slovo U (ili si možete zamisliti kao smajlić i obrnutu dugu, kako god vam paše). Prstima prolazite od jednog vrha slova U do drugog, svakim potezom malo dublje rastežete ako možete- Ako radite s palcima, krenite od sredine i neka svaki palac povlači “krakove” slova u suprotnom smjeru (znači krećete od sredine a jedan palac ide u desnu stranu, drugi u lijevu i onda se ponovno nađu na sredini.
Ovo nije baš ugodan osjećaj (pogotovo ne na početku), no NIKAKO NE SMIJE BOLJETI. Ako osjećate bol, pogotovo oštru, oslabite pritisak ili prestanite s masažom.

Kroz masažu se trudite što više biti opuštene i držati tijelo opuštenim kako bi bilo lakše masirati.
Inače je masaža i odličan način da se upoznate sa svojim tijelom na način na koji do sada možda niste, a to jako dobro dođe jer je osluškivanje tijela alat koji je jako koristan u porodu. Ako vas zanima malo više o osluškivanja tijela, bacite pogled na ovaj tekst.

Zapamtite da duljinu i snagu masaže vi sami diktirate te zaista se trudite pratiti kako vaše tijelo reagira i tome se posvetiti.
Ostavljam vam link na video gdje sam malo više pričala o masaži međice.
A ovdje možete pronaći istraživanja vezana za masažu međice koja ukazuju na to pomaže u lakšem porodu, oporavku i izbjegavanju pucanja.

S ljubavlju,

Post a Comment