a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Oksitocin -hormon ljubavi

Oksitocin, popularno nazivan hormonom ljubavi, čiji nastanak regulira hipotalamus (dio mozga koji je odgovoran za otkucaje srce, regulaciju tjelesne temperature, krvni tlak, hranjenje a i aktivnosti endokrinog i autoimunog živčanog sustava) je hormon koji utječe na naš seksualni poriv, kao i na društveno ponašanje, a ključan je za porod i dojenje.

Lučimo ga kod maženja, ljubljenja, držanja za ruke, ugodnih razgovora i ostalih oblika povezivanja, zato ga često nazivaju i “feel good” hormonom.

Oksitocin i porod

U ženinom životu se oksitocin najviše luči za vrijeme orgazma, i…poroda!

Kreće se već lučiti u trudnoći, gdje proizvodi nježne kontrakcije koje održavaju prokrvljenost maternice i mišićni tonus, kako i za psihološki aspekt pripremanja žene za majčinstvo (pojačani osjećaji ljubavi i altruizma). Vrhunac lučenja oksitocina događa se u porodu. Ovaj hormon uzrokuje kontrakcije koje pokreću porod, gurajući bebu prema maternici i stimuliranje daljnjih trudova. Zato je neizmjerno bitan za kretanje i napredak poroda.

Pomaže kod rastezanja mišića zdjeličnog dna i rodnice (kada se luči još intenzivnije), pomaže u nošenju s bolovima kontrakcija, zaslužan je za porod posteljice te i otpuštanje mlijeka kod dojenja.

Kod manjka oksitocina u porodu mogu se dogoditi iduće stvari:

 • smanjenje ili zaustavljanje kontrakcija
 • usporavanje i produljivanje trajanje poroda
 • sporiji porod posteljice i povećano krvarenje

Lučenje oksitocina je iznimno bitno kako bi porod tekao i napredovao. Evo par savjeta kako podržati lučenje oksitocina u porodu na jednostavan i prirodan način:

 • pokušajte se što više opustiti. Što ste manje pod stresom, lakše će te lučiti oksitocin
 • moć dodira je tu nevjerojatna. Mazite se s partnerom, ljubite se.
 • pratnja vas može nježno masirati (leđa, dlanovi, stopala, glava, vrat, ramena), češkati, maziti, češljati…
 • oblozi na vratu i čelu da vas opuste
 • ako vam paše glazba , to može biti super opcija -(unaprijed pripremite nekoliko vrsta playlista da imate izbor kada krene porod, nekima pašu zvukovi prirode a nekima žestoki rock, tako da je dobro imati raznolike playliste)
 • kretati se što više/biti u uspravnom položaju. Gravitacija vrši pritisak na cerviks (i osim što pomaze fiziološkom porodu) potiče lučenje oksitocina
 • stimulacija bradavica je odlična metoda! (U nekim bolnicama ženama daju ručnu izdajalicu kako bi na taj način stimulirale bradavice)
 • topli tuš može biti jako opuštajuć, pa ako vam inače godi isprobajte!
 • nježni mirisi eteričnih ulja (pogotovo lavande, mandarine…) znaju imati efekt opuštanja. No imajte na umu da vam je u porodu osjet njuha dodatno osjetljiv pa količina treba biti minimalna, a nekim ženama može i jako smetati, tako da slušajte sebe i svoje tijelo!
 • nemojte zaboraviti disati! Tehnika disanja čak nije ni toliko bitna (jer svakoj ženi pase drugačiji tempo), nego je bitno disati i ne zadržavati dah.
 • pokušajte izbjegavati prekide i smetnje (paljenje i gašenje svjetala, glasna zvukove, neugodne situacija) -iako ovo zna biti malo teže u bolničkom “settingu” No ima par stvari koje možete napraviti :
 • ne morate odmah juriti u bolnicu kada vam pukne vodenjak i/ili krenu prvi trudovi. Ostanite malo doma, opustite se, otuširajte se, mazite se, pojedite nešto, popijte vode, još se mazite. (ovo je super tekst o tome)
 • ponesite povez za oči (one za spavanje, mekane, svilene) u slučaju da vam jako osvjetljenje u bolnici smeta (ponekada možete i spustiti rolete i prigušiti svijetla pa slobodno pitajte)
 • pripremite playliste i slušalice, a nekim ženama koje preferiraju tišinu super dođu i noise reducing headphones
 • imajte uza sebe pratnju uz koju se osjećate ugodno i sigurno.

Ima naravno još toga što možete napraviti…ovo su više smjernice i savjeti. Ono što je najbitnije je da slušate sebe i svoje tijelo. Radite ono što je vama ugodno i što vam pase. To mogu biti promjene položaja, deranje, pjevanje, potpuna tišina, masaža, nikakav dodir, tuširanje, mekana dekica…. Svaka žena je drugačija i svakoj pasu različite stvari. POGOTOVO U PORODU. Zato dopustite sebi da se osluškujete, pokušajte biti opuštene i vjerujte u sebe.

Oksitocin i dojenje

Za dojenje su zaslužna 2 hormona; prolaktin (koji stvara mlijeko) te oksitocin, hormon koji je zaslužan za otpuštanje mlijeka.

Zanimljiv je odnos između oksitocina i dojenja.

Stimulacija bradavica, koja se događa kada beba sisa, stvara oksitocin, koji zapravo otpušta mlijeko, te dovodi bebu da još više sisa, što ujedno stvara još više mlijeka (jer funkcionira na bazi ponuda-potražnja) i jače ispušta to isto mlijeko. No ne prestaje taj krug tu. Oksitocin koji se luči tijekom dojenja, stvara kontrakcije koje dovode do toga da se maternica smanji nakon poroda, da se izbaci višak krvi nakon poroda (lochia) te ujedno stvara osjećaje opuštenosti i zaljubljenosti pa je od velike važnosti za povezivanje.

Jedan od čestih problema koje žene dozive s dojenjem je taj da im je “let down” refleks (odnosno otpuštanje mlijeka) slab pa se uplaše da nemaju dovoljno mlijeka. Isto tako kod nas je još uvijek često čuje kako je žena ostala bez mlijeka nakon stresne situacije.

Ono što je zapravo događa je iduće: mlijeka ima (prolaktin ga je stvorio), no on zapravo ne može “izaći” iz dojke jer se ne luči dovoljno oksitocina.

U stresnim situacijama možemo vidjeti ekstreme: recimo, žena normalno doji kroz određen period, te doživi iznimno stresnu situaciju i.e da ju auto skoro udari u šetnji.

Žena je potresena te razina stresa koći lučenje oksitocina, i mlijeko koje je tamo, ne izlazi. U tim trenutcima je jako teško jer je žena već pod stresom samog događaja, a sada odjednom ne može nahraniti svoje dijete koje postaje nervozno. Razina stresa se diže a ako k tome dodate nekoga tko izrekne taj poznati narodni mit “ostala si bez mlijeka”, majci sve više otežava.

Što napravimo u ovakvim situacijama? Vjerojatno ste pogodile, potaknimo lučenje oksitocina!

Ako primijetite da imate problema s let down refleksom, samo se sjetite da tu oksitocin igra ulogu i razmislite na koje ga načine potaknuti (puno stvari koje primjenjujemo za porod možemo i tu primijeniti).

Par ideja koje mogu pomoći:

 • duboko disanje da se opustite (meni osobno jako godi belly breathing)
 • smiriti se što je više moguće (umanjite stres i radite nešto što vas opušta)
 • pustite si glazbu koju volite
 • zaplešite
 • topla kupka ili par minuta dulje pod tušem čudo rade
 • maženje s djetetom
 • maženje s partnerom
 • nježna masaža leđa, vrata, ramena, stopala… (slobodno partneru recite da vam treba nalet oksitocina kao podrška dojenju )
 • topli oblozi na dojke
 • lagana masaža dojki
 • držati bebu što više na prsima (čak i kad ne sisa, bitno da je dodir koža na kožu)

Dojenje može biti teško i stresno, pa pokušajte zapamtiti da baš taj stres može dodatno otežavati, i koliko god je to moguće, imajte oko sebe kvalitetnu podršku,nađite nešto što vas smiruje i opušta i zapamti mama, super ti ide, zaista.

Ako te zanima više o dojenju, baci pogled na moju detaljnu skriptu.

SINTETIČKI OKSITOCIN

najčešće pod imenima Pitocin i Syntocinon, koristi se kao jedan od načina za indukciju poroda, jer kao što znate, oksitocin je taj koji pokreće kontrakcije.

Ako liječnik odluči inducirati porod, jedna od najčešćih metoda je drip, odnosno kombinacija sintetičkog oksitocina i fiziološke otopine koju žena prima preko infuzije.

Funkcionira tako da djeluje na receptore u maternici,stvarajući snažne kontrakcije, odnosno trudove koji pokreću porod.

Iako ponekada potrebna intervencija, indukcija dripom sa sobom nosi rizike, (kao i svaka medicinska intervencija).

Bitno je znati da kod su kod dripa kontrakcije snažnije nego prirodne, te da trudovi mogu biti poprilično bolni (hiperstimulacija maternice), te su smanjene mogućnosti kretanja (koje ženama mogu pomoći da se nose s boli), te da često vodi do drugih medicinskih intervencija (većina intervencija sa sobom vuče druge). Povećava se rizik za rupturom maternice, infekcije i nosi rizik za prekomjeran stres za bebu (koji se može očitati hipoksijom,žuticom itd.)

Nedavno istraživanje koje je pratilo 47.000 poroda pronašlo je da su žene koje su primile sintetički oksitocin, imale veće šanse za razvijanjem postporođajnih psihičkih poremećaja kao što su PPD i PPA, te se postotak dodatno povećao ako su žene i prije trudnoće imale sličnih problema. Vjeruje se da je to zbog izmjene obrazaca i informacija koje korištenje sintetičkog oksitocina šalje mozgu.

Ne treba strahovati jer je indukcija intervencija koja spašava život i kao takvu trebamo biti zahvalni što ju imamo. No nažalost ima sve više situacija u svijetu kada se koristi ovaj tip indukcije kada za njega nema opravdanih medicinskih razloga. Zato je bitno znati o čemu se radi, kako funkcionira, te da imate pravo ovaj tip indukcije odbiti.

Pitocin se često daje i nakon poroda djeteta kako bi ubrzao porađanje posteljice i smanjilo krvarenje. A o porodu posteljice, pulsiranju pupčane vrpce i slično, ćemo drugom prilikom.

Nadam se da vam je tekst bio edukativan i da vam je služio.

S ljubavlju,

Post a Comment