a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Pismo mami koja je rodila carskim rezom

Draga mama,

na pameti si mi stalno. Znaš, ovo je mjesec dizanja svjesnosti o carskom rezu, i evo me, pišem edukativne tekstove u nadi da će nekome to zaista pomoći. Mama na pameti si mi. Ti koja si tako neopisivo hrabro dovela svoje dijete na svijet.

Znaš mama, ne slušaj one koje ti kaže da je to lakši način, da si se “izvukla”, ili da to nije pravi porod.

Kako ne bi bio? Kako kad si u tom trenutku ti utjelovljenje onog što majka jest. Hrabra i nesebična.

Zamisli koja je snaga potrebna da otvoriš svoje tijelo kako bi tvoja beba došla na ovaj svijet?

Zamisli koje je to čudo?

Tvoj porod nije nikakav znak da si manje vrijedna, ili da te tvoje tijelo izdalo. Ne mama.

Tvoje tijelo je stvorilo jedno novo biće, jedno novo, prekrasno biće. To nikako ne može biti tijelo koje te izdalo. A život tog bića je osigurala tvoja ljubav i hrabrost. Tvoja želja da sve daš za svoje dijete, pa čak i kada to znači da tvoje tijelo ide pod nož.

Nosimo svakakve ožiljke kroz život mama. Neke od padova, neke od zahvata, neke od većih boli. Neke su vidljive, a neke nisu. Ali zato mama znaj da je taj ožiljak na tvom trbuhu znak kako je tvoje dijete došlo na ovaj svijet. A to je znak tvoje najiskonskije ljubavi.

*Naslovna ilustracija, kao i ova, su oboje rad Catie Atkinson (@spiritysol) za koje imam pismeno dopuštenje za korištenje*

Znaš kako često ljudi kažu da se rođenjem djeteta rodi i majka? Ja apsolutno vjerujem u tu rečenicu svim svojim bićem i reći ću ti nešto sada. Ako si ti tog trenutka postala majka, a tvoj prvi čin u majčinstvu je bio da daš sve za svoje dijete, hrabrost, ljubav i snagu, samo da tvoje dijete bude dobro…Otvorila si svoje tijelo za svoje dijete. Pa zar nije to tako moćna inicijacija u majčinstvo? Čak i ako se možda sada tako ne čini.

Zato mama, od svih ožiljaka na svijetu koje možemo nositi u sebi i na sebi, upamti da je taj tvoj samo podsjetnik na to kakva si mama i koliko si snažna. Nek bude podsjetnik na posebna vrata kroz koju je tvoja beba izašla i dio tvog tijela kojem je potrebno malo ekstra ljubavi i pažnje. Jer iako je rez napravio liječnik, tvoje tijelo je i dalje bilo dom tvojoj bebi, i tvoje tijelo je i dalje ono koje je rezano i koje je tvoju bebu rodilo, tvoje tijelo je i dalje ono iz kojeg je tvoja beba izašla, tvoje tijelo je ono koje je tvoju bebu dovelo na svijet i tvoje je tijelo ono koje se od toga oporavila.

Zapamti mama, čudesna si. Tvoj porod je čudesan. Možda nije bio lak, ali je tvoj i vaš. To je vaša priča, vaša povijest, i vaša zajednička snaga. Tvoj porod. Ništa manje od toga.

Sjeti se mama, dok gledaš taj ožiljak, s razlogom se kaže da postoji samo jedna ljubav i hrabrost kao ona od majke.  

S ljubavlju,