a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

#PlasticFreeJuly

ZAŠTO je bitno koristiti što manje plastike

Svi stalno pričaju o ZeroWaste-u, o korištenju manje plastike, o onečišćenju ali nekako sve ostane na tome…na priči. A to je predstavlja veliki problem jer se svijet mijenja na gore, iz minute u minutu (doslovno). Količina otpada koju stvaramo je sve veća i veća, a i ne samo da nemamo naviku reciklirati, već i pitanje je koliko recikliranje zapravo pomaže obzirom na naprosto prevelike količine plastičnog otpada. Srpanj je mjesec gdje se podiže svijest o ovom problemu i za početak želim s vama podijeliti 10 (meni šokantnih) činjenica o plastičnom otpadu.

  • u zadnjih 10 godina stvorili smo više plastičnog otpada nego u zadnjih 100 godina zajedno
  • u jednoj godini se okvirno potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica
  • plastici treba između 500 do 1000 godina da se razgradi
  • cca 90% smeća u oceanima je plastika
  • godišnje oko 8 milijuna tona plastike završi u oceanu (to je recimo jedan kontejner pun plastike svaku minutu)
  • godišnje oko milijun ptica i 100,000 morskih sisavaca ugine zbog plastike
  • prosječna osoba pojede oko 700,000 komadića mikroplastike godišnje (što je oko 100 komadića u svakom obroku)
  • kemikalije u plastici se mogu apsorbirati u tijelo
  • neki od spojeva u plastici negativno utječu na naše hormone i zdravlje
  • skoro pa svaki komad plastike kojeg smo ikada koristili još uvijek postoji u nekom obliku

Ovo je samo 10 kratkih informacija. Ako zagrebete površinu i malo detaljnije istražite, mogli biste napisati popis od 1000.

Voljela bih s vama podijeliti još par bitnih informacija.

Možda se prvi put susrećete s pojmom mikroplastike. To su zapravo sitne čestice plastike (veličine sezama ili manje) na koje se plastika usitni. Bitno je napomenuti da se ta plastika nije razgradila, ona još uvijek ima isti sastav, samo se nalazi u sitnim česticama koje su gotovo nevidljive. Najsitnije čestice mikroplastike, na engleskom zvane “microbeads”, su izravni izvor takvih mikro čestica plastike a nalaze se često u kozmetičkoj industriji u vidu pilinga, umivalica i pasti za zube. Tih čestica ima najviše u našim vodama, prenosi ih se oceanima i rijekama i tako po cijeloj planeti.

Zašto su te mikročestice problematične i za životinje i za nas?

Većina zna kako veliki plastični otpad može biti štetan za životinje. Osim što ga zamijene za hranu pa se mogu ugušiti (ili niz drugih problema koji najčešće završe smrću), mogu se omotati oko njih, spriječiti im razvoj, nanositi bol. Ali mikroplastika je jedan kompletno novi set problema, kako za njih, tako i za nas.

Persistent Organic Pollutants (ili ti ga POPs) su razne kemikalije koje su slabo i sporo razgradive, u najčešćem slučaju su to opasni pesticidi. Oni nisu topivi u vodi, ali se jako dobro lijepe na plastiku. Kroz prehrambeni lanac (plus vode) te čestice dolaze do nas i do našeg organizma. Plastika sama po sebi sadrži tvari koje imitiraju hormon estrogen (po novim istraživanjima ni BPA-free plastika nije sigurna ali o tome drugi put) koji se može akumulirati u našem organizmu.

Plastični otpad stvara zagađenje u svakom pogledu i koraku našeg života. Zagađuje vodu, tlo, biljke, životinje i nas. Recikliranje je jako bitno no obzirom da još uvijek nemamo siguran način da razgrađivanje i/ili skladištenje ovako brzorastuću količinu plastike, od neizmjerne je važnosti (sada više nego ikada) promijeniti životne navike tako da u startu trošimo što manje plastike. Naravno da nije moguće u potpunosti eliminirati korištenje plastike te stvaranje otpada, ali ako samo jedan dan umjesto 3 vrećice u dućanu iskoristite jedan ceker, to su 3 vrećice manje u oceanu, i u vama. Ako to radite 7 dana, to je oko 20 vrećica manje. A ako to radite godinu dana, to je oko 2000 vrećica manje. Ako se u to uključi još 10 ljudi, to je 20,000 vrećica koje neće završiti u našoj vodi, u našem tlu, u našem organizmu. Tako jednostavna promjena, a čini ogromnu razliku. Zato je bitno ne okretati leđa ovom problemu i ne misliti kako jedna osoba ne može ništa napraviti. MOŽE. I ako želimo kvalitetniji život, bolju budućnost (a i ne totalno uništiti planet koji nam daje život)…MORAMO. Malo po malo, sitnim promjena, stvaramo veliku.

U idućem blog postu ću vam pisati kako korak po korak, za što manje novaca i truda možete koristiti manje plastike i tako učiniti sebi, svojoj obitelji, zajednici i ovoj planeti jednu veliku uslugu. Hvala što me čitate!

S ljubavlju,
Una

Post a Comment