a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Prenatalni kompleks i što trebam znati?

Treba li mi prenatalni kompleks? Koji je najbolji za uzimati? Kada krenuti i koliko dugo ga trebam piti? 

Ovo su sve pitanja koje dobivam na dnevnoj bazi!

Bitno je znati da nije svaki prenatal jednako kvalitetno formuliran i neće svaki pokriti potrebe u trudnoći, niti pasati svakoj trudnici. 

Prenatal ne bi trebao biti neki magičan spoj koji pokriva sve naše dnevne potrebe, već na njega trebamo gledati kao dodatak zdravoj prehrani (koja je temelj svega) koji nam potencijalno “pokrpa” rupe ili da onaj “extra boost” obzirom da bam u trudnoći nutritivne potrebe rastu (ne u smislu kvantitete, već kvalitete). 

Generalno se kvalitetan prenatalni multivitamin odnosno kompleks savjetuje svakoj trudnici baš zbog rastućih nutritivnih potreba, i jer deficiti mogu imati razne nuspojave za majku i bebu. Time rečeno, nekim ženama bude jako teško uzimati prenatalne komplekse, pogotovo u prvom tromjesečju, što zbog mučnina, što jer neki teško “sjednu” na želudac. Preporuka u tom slučaju je isprobati različite prenatale, s fokusom na one sa što kvalitetnijim oblikom i izvorom nutrijenata, te da se prenatali ne uzimaju na prazan želudac. Prvo tromjesečje, mučnine a i stanja kao hyperemisi gravidarum mogu ovo znatno otežati pa onda nije loše vidjeti ako postoji mogućnost da se uvedi kvalitetni prašci od prirodnih izvora u recimo smoothie, ili da se pronađe neki prenatal koji odgovara.

Ono što je zanimljivo je da kvalitetan prenatalni kompleks nije samo za period trudnoće, već bi bilo idealno kada bi se uzimao barem 3 mjeseca prije začeća (a može naravno i duže) te i nakon poroda a pogotovu u slučaju dojenja!

A kako odabrati kvalitetan prenatalni kompleks?

U moru različitih izbora nije uvijek najlakše donijeti odluku, zato je dobro pripaziti na nekoliko faktora!

Par faktora kvalitetnog prenatala:

  • Kvalitetan oblik i izvor nutrijenata
  • Aktivan oblik nutrijenata pogotovo vitamina B skupine
  • Da se uzima više puta na dan (da nije 1x dnevno)
  • Izbjegavajte oblike gumenih bombona jer često imaju hrpu šećera i aditiva a malo kvalitetnih aktivnih sastojaka (kao i određeni sirupi). 

Što se ostale suplementacije tiče, postoje generalne preporuke o kojima detaljnije možete saznati u webinaru za prehranu u trudnoći, kao i hrpu informacijama o bitnim nutrijentima, kako se hraniti te jednostavni i primjenjivi savjeti kroz taj period.

U periodu do 14.07 kodom UNA15 možete ostvariti 15% popusta na webinar o prehrani u trudnoći, webinar o prehrani u postpartumu, ili na paket oba webinara!

Prenatalni kompleks u postpartumu

Žene često nakon trudnoće prestanu uzimati prenatalni kompleks. A zapravo bi bilo odlično nastaviti s kvalitetnim prenatalom jer nutritivne potrebe u postpartumu su za većinu veće nego u samoj trudnoći! Preporuka je da žene nastave uzimati kvalitetan prenatal kroz 3 mjeseca nakon poroda ili ako doje, kroz cijeli dojenački staž!

Ako te zanima više o prehrani za vrijeme dojenja, baci pogled na ovaj tekst!

Postoje i postnatalni kompleksi prilagođeni razdoblju nakon poroda, i mogu biti jako korisni, međutim puno je bolje uzimati prenatalni kompleks za čiju ste kvalitetu sigurni nego postnatalni kompleks koji je osrednje kvalitete. 

Bitno mi je naglasiti da je kvalitetna prehrana zaista uvijek temelj, i da to ne može zamijeniti niti najkvalitetnija suplementacija na svijetu.

U svakom slučaju se za individualiziranu i prilagođenu suplementaciju najbolje konzultirati s nutricionistom ili farmaceutom kako bi bila sigurna i dobila najbolju preporuku za sebe i svoje potrebe!

Moje osobne preporuke prenatala su:

Almagea Prenatal Omega3+ na koji imate popust s kodom UNA15

Terranova Prenatalni Vitaminski Kompleks na koji imate popust s kodom UNA15

MegaFood Baby&Me 2

Thorne Research Basic Prenatal

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan!