a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Prirodno ublažavanje boli u porodu

Iako danas imamo raznih farmakoloških metoda ublažavanja boli u porodu, sve se više žena odlučuje za porod bez medikamenata kako bi izbjegle moguće nuspojave i rizik koji dolazi s njima.

Također mogu se dogoditi situacije da anestezija na koju ste računali nije dostupna, ili da što više trudova želite odraditi doma (preporučuje se doći u rodilište što kasnije, kako bi se izbjegle nepotrebne intervencije).

Je li moguće prirodnim metodama ublažiti bol trudova/poroda?

Apsolutno!

Postoje razne tehnike i ne paše svakome isto, tako da je bitno informirati se unaprijed, i isprobati više tehnika dok ne nađete onu koja vam najviše odgovara.

Za početak, bitno je kako se pripremamo i postavimo prema porođajnoj boli. Od malena smo okruženi negativnim pričama o porodu i hollywoodskom predstavljanju poroda gdje žena leži na bolničkom krevetu i vrišti iz petnih žila, proživljavajući bol koja je “nadljudska”.

A kako bi bilo da vam kažem da tako uopće ne mora biti? I da je porođajna bol, koja je zaista intenzivna, nije više nego što naše tijelo može podnijeti?

Ako imate ogromnu strah od boli (često u svom radu čujem rečenicu “imam nizak prag tolerancije za bol”). Pokušajte razraditi taj strah. Kakva mislite da će bol biti? Zašto vas je te boli toliko strah? Koje boli vas je najviše strah? Odgovorite sami sebi na ta pitanja i zaista razradite tu temu, (ako ne znate od kud krenuti doula ili hypnobirthing edukatorica vam može pomoći).

Umjesto da si odmah govorite kako vi to ne možete, pokušate “promijeniti ploču”. Možete na to gledati kao afirmacije ili jednostavno svoj osobni “pep talk” i vjerujte mi kada vam kažem da je psiha i “mindset” jedna od krucijalnih stvari u porodu.

Zanimljivo je da u fiziološkom porodu bez prisutnosti medikamenata, tijelo zapravo funkcionira na način da olakšava porođajnu bol/pritisak. Sa svakim trudom tijelo luči oksitocin (hormon ljubavi) i endorfine (hormone sreće, poznati kao prirodni opijati). Tako da se tijelo već pobrinulo da nam olakša te trenutke, i to je zapravo odlična stvar za zapamtiti jer je ideja da smo sinergiji sami sa sobom i da naše tijelo zna što treba raditi je poprilično osnažujuće.

Percepcija boli je tu jako bitna (preporučujem knjige Birth without Fear – January Harshe , Birthing From Within – Pam England) a najbolji način da vam to opišem je ovako. Ako se pripremite da će boljeti, ali da je ta bol normalna i da ju apsolutno možete izdržati, već ste u svom pogledu promijenili nešto fundamentalno. Isto tako na bol možete gledati kao nešto što će proći, jer hoće, a i kao način na koji vam vaše tijelo govori što se događa. Kada imamo slobodu kretanja i opuštenu atmosferu, bolove je lakše podnositi (žene često trudove opisuju kao intenzivan pritisak više nego bol) a i lakše primijetiti promjenu u intenzitetu trudova kao i početak izgona. Jedan od načina objašnjavanja važnosti percepcije boli naspram samog osjećaja je idući primjer: Kada se sami uštipnete za ruku, kakva je to bol? U principu ništa strašno. Očekivali ste tu bol, znate od čega je i kao takva ne percipirate ju kao strašnom. Ali ako se slučajno udarite od rub stola (čak i ako nije jako), zaboljet će vas puno više, samo zato što tu bol niste očekivali, šokirala vas je, i tijelu treba vremena da shvati što se dogodila i da izađe iz “fight or flight” rada.

Ako u porodu svaki trud vizualizirate kao val (vizualizacija je jako dobar alat, pisat ćemo kasnije u tekstu) i sami sebi ponavljate da je taj pritisak normalan dio poroda i da je znak da sve ide dobro, vaša percepcija boli će biti manja nego ako ste nespremni i ako se tijelo uz kontrakciju grči od straha.

Naše tijelo ima jako pametan i skladan način rada kada mu damo priliku, a ima i puno toga što možemo napraviti da sami sebi pomognemo. U nastavku ovog teksta podijelit ću s vama deset (a i više) načina prirodnog ublažavanja porođajne boli, a moja preporuka je da zaista isprobate i kombinirate više njih dok ne pronađete baš one koje vama odgovaraju.

Paaa krenimo:

Kretanje

Često sam vam već pisala o tome kako je kretanje jako bitno za porod i koliko dobrobiti ima. Osim što gravitacija pomaže bebici da se spusti i namjesti, uspravni položaji su puno prirodniji našem tijelu za porod nego ležeći (koji zapravo otežavaju i spuštanje bebice i sam izgon). Pritisak na cerviks kojoj gravitacija potpomaže luči oksitocin (o tome više možete pročitati tu), koji pokreće porod i potiče lučenje endorfina koji su prirodni opijati i smanjuju osjećaj boli. Uz to, jako je neudobno biti u jednom položaju (pogotovo ležećem) cijelo vrijeme. Zato slušajte svoje tijelo instinktivno. Neke žene dobiju nagon spustiti se na sve četiri, nekima jako paše povišeni iskorak. Neke se naslone na zid i dignu na prste. U tom trenutku vaš mozak funkcionira potpuno drugačije (promjene u valnim duljinama i vraćanje u naš “primitivni” mozak) i puno je lakše slušati potrebe svog tijela i intuiciju. Općenito je dobro vježbati slušanje svog tijela (više o tome možete pročitati tu) kako bi se u porodu lakše opustile i prepustile potrebama svog tijela. Nemojte zaboraviti i na pilates loptu, koja omogućuje sjedenje, poskakivanje, naslanjanje i puno mogućnosti ovisno o vašim potrebama (svako rodilište bi trebalo imati pilates lopte pa slobodno zatražite ako ih sami ne ponude).

Fizički dodir

Maženje, masiranje, češljanje…ovo su sve nježne prakse koje jako opuštaju tijelo i potiču lučenje oksitocina. Ženama često (pogotovo u kasno latentnoj i ranoj aktivnoj fazi poroda) ovo jako godi tako da imajte uza sebe osobu uz koju vam je ugodno i kojoj možete reći da vas masira i češka. Doule u svom arsenalu imaju razne tehnike masaža kao i pritiske koje ublažavaju bol (neke ćemo opisati detaljnije kasnije u tekstu). Ako je doula uz vas može vam na taj način pomoći, a može i prethodno naučiti partnera/pratnju neke od jednostavnijih alata tako da ih možete primijeniti.

Isto tako u kasnijoj aktivnoj i u tranzicijskoj fazi žene često ne žele da ih se dodiruje i trebate poštovati svoje potrebe. Ima žena kojima u cijelom porodu nikakav dodir ne paše i bitno je osvijestiti što vam treba i to jasno reći, bez srama. Jer je najbitnije da se vi osjećate ugodno a ne kako se drugi osjećaju ili što mislite da biste trebali željeti (ako mislite da vas netko mora maziti da lučite oksitocin, a to vam nikako ne godi i zapravo vas jako smeta, nećete lučiti oksitocin, već će te samo sebi raditi štetu. Tako da ako vam dodir ne paše, to je sasvim ok, i slobodno to iskomunicirajte).

Toplina

“Signal” za toplinu dolazi do našeg mozga brže od “signala” za bol (ovo je jako laički rečeno ali razumijete o čemu se radi, ako vas više zanima možete googleat “heat therapy” ili “thermal therapy”). Zato često stavimo termofor na trbuh kada nas boli ili uronimo u toplu kupku. Isto vrijedi i za porod, pogotovo za latentnu (ranu fazu). Mekani termofor sa vrućom vodom, ili varijanta pamučnih vreći punjene sa sjemenkama trešnji (ili rižom) koje se mogu zagrijati u pećnici ili mikrovalnoj, su super alat dok ste doma (rani dio poroda ili ako je kućni porod u pitanju). Jedan na donji dio leđa (sakrum) a drugi između nogu. Ovo jako opušta i često baš pomaže s bolovima. Druga tehnika topline je vezana za vodu, tako da idemo na tu točku…

Voda

Meni osobno najdraža metoda/alat. Kroz sve faze poroda dobro može doći topli tuš. Osim što toplina opušta (kako smo gore naveli), senzacija vode kod tuširanja je ženama često jako ugodna i instinktivno ih privlači. Ako će te dio poroda odraditi doma pa ići u rodilište pred sam kraj, tuš je odlična metoda opuštanja i olakšavanja boli. U nekim bolnicama čak možete i koristiti njihov tuš no to pitajte prije da znate ako će te imati tu mogućnost. Što se tiče poroda u vodi, ovo je u svijetu jako popularno kao nježna metoda poroda koja jako ublažava bol (često se naziva prirodnom epiduralnom). U Hrvatskim rodilištima imate opciju poroda u vodi samo u Riječkom rodilištu, a ako planirate kućni porod i voljeli biste porod u vodi, on može biti ili u vašoj kadi ili u prijenosnom bazenu za rađanje.

Disanje

Svi smo u nekom trenutku na TV-u vidjeli “trudničko” disanje poznatom “Lamaze” tehnikom. Znate na koju mislim (hi-hi-hooo). Hollywood nas je tu ponovno malo zeznuo. Iako je ova tehnika nekim ženama super, nekim ženama nikako ne paše i onda zapadnu u “zamku” da ne dišu kako im godi. Ima raznih tehnika disanja, no ono što je bitno je ne zaboraviti disati. Znam da zvuči pomalo banalno, no zapravo je stvar u idućem. Dok traje trud žena se instinktivno napne i često zadržava dah. Time tijelo ima manji dotok kisika i još se više grči. Kada prodišemo trudove, dajemo tijelu dovoljno kisika i ono se opušta. Što se samih tehnika tiče, dobro je isprobati par (imate raznih tehnika na internetu a i vaša doula vam može pokazati nekoliko), a jedino pravilo je da je bitno ne zadržavati dah. Nekim ženama jako paše slušati svoje tijelo i pratiti svoje prirodno disanje a nekima paše držati se neke tehnike jer im daje fokus i na taj način olakšava trudove.

Aromaterapija

U trudnoći, naš osjet njuha postaje istančaniji. U porodu još više (zanimljivo zar ne?).

Mirisi nas mogu jako umiriti (pogotovo ako ima neki miris koji nas podsjeća na nešto lijepo ili što općenito koristimo za relaksaciju). Ovo recimo može biti u obliku jastučića s lavandom kojeg stavite pod nos i duboko udišete kroz trudove, ili pak eterično ulje. Više istraživanja pokazuje da eterična ulja kao što su citrusi, lavanda i ruža mogu pomoći u smanjivanju boli. Možete ih doma koristiti u difuzoru (ne preporučujem nošenje difuzora u bolnicu osim ako nemate privatni apartman), ili jednostavno nakapati na tkaninu i udisati. Također nekoliko kapi razrijeđene u baznom ulju služi kao odlično masažno ulje. Kombinacija masaže trtice i aromaterapije kroz trudove često ima super efekt. Ja kao doula uvijek imam masažno ulje na bazi sezama s nekoliko kapi lavande, mandarine i muškatne kadulje (ona se tradicionalno koristi kao podrška u porodu). No uvijek prethodno pitam rodilju ima li alergija i smetaju li joj ti mirisi (ako da, ili stavim drugu kombinaciju ili samo čisto sezamovo ulje). Ako vam nikakvi mirisi ne pašu, možete probati namazati lavandu/muškatnu kadulju na stopala (dovoljno daleko da ne osjetite), ili jednostavno preskočite ovu opciju.

Masaža

O dodiru sam već pisala i spomenula masažu, a bome i u prethodnoj točki aromaterapije. Zašto onda radim zasebnu točku masaže? Čisto da vam pokušavam malo bolje predočiti o kakvim se masažama radi i kako možete postići super umanjenje boli s jednostavnim tehnikama.

Jedna od klasičnih tehnika je “counter pressure” odnosno gdje pratnja dlanom vrši pritisak na trticu dok traje trud. Ova vrsta pritiska jako godi i pomaže da se bol truda manje osjeti. Također za vrijeme truda ima tehnika koja se zove “(double) hip squeeze”.

Double hip squeeze može biti malo zahtjevan i treba malo iskustva, tako da preporučujem da pratnja krene isprobavati prije samog poroda (doule jako dobro znaju ovu tehniku). Ovo se izvodi kada je žena ili na sve četiri, na koljenima a rukama naslonjena na pilates loptu (ili stolicu) ili u uspravnom položaju naslonjena na zid s izbačenom zadnjicom. Pratnja zatim dolazi iza žene. Dlanove postavlja nisko kod kukova, tako da pokriva gornji dio stražnjice (mesnati dio) i zahvati što veću površinu tkiva. Palčevi su okrenuti prema sredini (prema trtici). S donjim djelom dlana vršite pritisak i rotirate dlanove prema unutra (prema trtici) i prema gore. Zatim držite u tom položaju (i snažan pritisak) dok traje trud. Kada trud popusti i vi popuštate pritisak. U trenucima između trudova, kada žena odmara i skuplja snagu za idući trud, slobodno nježno masirajte trticu, ramena, vrat i pogotovo dlanove (to je jako opuštajuće i pomaže lučenju oksitocina).

Možete isprobati i akupresuru. Akupresura je tehnika stavljanja pritiska i masiranja specifične točke na tijelu. Za porod se često koriste 2 točke na dlanu koju si možete i same masirati (ili vam može pratnja). Prva je na sredini dlana, palcem druge ruke pritisnete tu točku i kružnim pokretima masirate. Druga točka je područje kože između palca i kažiprsta. Negdje na pola tog “spoja”, stisnite sa palcem i kažiprstom druge ruke i masirate.

Ima i jednostavna “tehnika” gdje žena može šakom stisnuti češalj za kosu, tako da joj zubci vrše pritisak s unutarnje strane dlana na akupresurne točke u dlanu. Neke žene kažu da im samo ta senzacija češlja miče fokus sa pritiska trudova i na taj način olakšava.

TENS

“Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation”, odnosno uređaj koji putem elektroda koje se nalijepe na kožu otpušta nježne impulse. Često ga koriste profesionalni sportaši nakon treninga a i u rehabilitaciji nakon ozljeda. Nađeno je da može ublažiti bolove u nekim situacijama te se počelo koristiti i u porodu. Iako nekim ženama ne paše (čak i smeta), a neke žene ne osjećaju razliku, velik broj žene javlja da im je iznimno ublažilo bol trudova a tehnika je neinvazivna tako da majke koje žele izbjeći medikamente se često znaju odlučiti za ovu opciju. Ovaj uređaj se lako namjesti, elektrode se lako prebacuju i jako je jednostavno kontrolirati intenzitet. TENS uređaje možete kupiti u specijaliziranim dućanima (ljekarnama) ili online. Ako kupujete običan TENS uređaj (a ne onaj izrađen specifično za porode) budite pažljivi te istražite opcije/postavke i mogućnosti/snagu svog uređaja.

Hypnobirthing

Hynpnobirthing je jako zanimljiva tehnika koja iznimno dobiva na popularnosti. Iako bi hypnobirthing komotno mogao biti tekst za sebe, tu ću vam ga opisati ukratko. Najjednostavniji način za objasniti hypnobirthing je kombinacija više tehnika koje su prilagođeni potrebama žene. To je najčešće spoj vježbi disanja, meditacije i vizualizacije. Često se radi na osvještavanju i otpuštanju strahova, zatim pozitivne afirmacije vezane za porod te razne tehnike za opuštanje koje žena vježba još u trudnoći, te zatim ponavlja u porodu. Hypnobirthing je dokaz snage i važnosti te veze između našeg uma i tijela (mind-body connection) koji je od iznimne važnosti za porod. Kada čujete rečenicu “sve je u glavi” vjerujte mi da je to za porod itekako bitno.

Za hypnobirthing možete pronaći neke vježbe sami i vježbati ih, no najlakše je te vježbe i tehnike prolaziti s ljudima koji su za to educirani i certificirani. Online možete baciti oko na @thebirthcollective a hypnobirthing u Hrvatskoj možete naći kod divne Kristine Vidaković, porođajne edukatorice i hypnobirthing edukatorice.

Educirajte se

Za kraj, moj vječno najdraži korak. Edukacija. Ako ste svjesni svih ovih tehnika i pripremite mogućnosti istih, sigurno će te naći neku koja vam paše i olakšava porođaj. Uz to, želim se vratiti na početak teksta, gdje sam pričala o tome kako je bitna naša percepcija porođajne boli kao i rješavanja straha od iste. Strah povećava bol (a svima nam je prirodan strah od nepoznatog).

Osim što strah inicira samo grčenje tijela i usporava napredak poroda (i time ga produžuje), zbog straha je sama percepcija boli puno više no što bol zapravo je. Ako znate kako porod teče, koje su faze poroda, kako trudovi izgledaju i kako/zašto se pojačavaju, što je tranzicija, nagon za tiskanjem, izgon, ring of fire i ostale termine i događaje, znat će te što se događa u vašem porodu te će te znati što je normalno (i koje su varijacije normalnog), bez straha da nešto nije uredu . Što se kvalitetnije educirate i što se više fokusirate na činjenicu (da činjenicu), da je porod prirodan fiziološki događaj za koje smo stvorene, te da je bol normalan dio toga za koje smo također stvorene da podnosimo, ta bol se počne činiti puno manje strašna. Neke žene na tu bol gledaju kao signale koje im tijelo šalje kako bi im govorilo kako porod napreduje, neke žene na porođajnu bol gledaju kao obred (“rite of passage”) jer donose novi život na svijet a za nešto takvo je uvijek potreban trud (zato se i nazivaju trudovi, ili ne engleskom “labor”). Neke žene svaki trud vizualiziraju kao val i uspiju postići toliko razinu opuštenosti da porod sam po sebi postane ugodan. Svaka od nas je drugačija i svaka od nas može naći pristup koji njoj paše i pomaže, no zato je bitno educirati se, ohrabriti se, afirmirati se i vratiti vjeru u svoje tijelo.

Puno savjeta se odnosi na pomoć i tehnike kojim vam pomaže pratnja, tako da ako će se porod odvijati u rodilištu, pokušajte početak poroda (što duže) odraditi doma gdje imate veću slobodu kretanja, a u rodilištu se prilagodite uvjetima (manje prostora za kretanje itd). Ako pratnje nisu dopuštene u trenutku vašeg poroda (kao što nisu u ovom trenutku dok pišem ovaj tekst), za tehnike prirodnog ublažavanja boli pokušajte se fokusirati na one koje si možete omogućiti sami (kretanje/pilates lopta, disanje, neka vrsta aromaterapija, akupresura, hypnobirthing…).

Ako imate kućni porod, imate veliki “pladanj” mogućnosti, što od slobode kretanja, što od podrška vašeg porođajnog tima. Krevet i kauč mogu biti odlični za naslanjanje ili za iskorak. Tuš je jedan od najpopularnijih alata isto tako, tako da razmislite što sve imate u svom domu i kako bi vam moglo dobro doći u tim trenucima.

Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli te da je ovaj tekst bio informativan. Ako imate doulu slobodno s njom detaljnije prođite svaku od ovih točaka, vjerujte mi da će vam moći dati puno više alata i puno bolji uvid od teksta (a sigurno će i Rebozo marame i tehnike doći u igru).

S ljubavlju,

Comments

  • Marija
    reply

    Izvrstan članak! Koncizno i edukativno uz osobnu notu.

    18 travnja, 2020

Post a Comment