a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Proizvodi koji mogu olakšati dane nakon carskog reza

U prijašnjim postovima smo već pričali o tome kako se pripremiti na porod carskim rezom, te za one dane koje dolaze nakon poroda, a u ovom tekstu malo ćemo se više pričati o samim proizvodima koji dobro dođu. Iako je svaki oporavak individualan, kao i svačije mogućnosti i iskustvo, postoje neki univerzalni proizvodi koji se često nađu na popisu onih koji su itekako olakšali postpartum nakon carskog reza.

Za današnji su mi tekst poslužili i savjeti drage Lorene Mamić Franjić, koja mi je i ustupila sliku za post.

Pa krenimo:

Jastuk za dojenje

Ovo je jedna od najčešćih stavki nakon carskog reza, neovisno o načinu hranjenja bebe (dojenje, izdajanje, formula), jer dopušta mami da se udobno smjesti te da postavi bebu u položaj u kojem se ne vrši pritisak na ožiljak (taj položaj često bude takozvani “football hold”).


Moji favoriti jastuka za dojenje su: Baobaby i Kreativni brlog

Steznik

Steznik je uvijek tema brojnih rasprava i oprečnih mišljenje, te vas zato ovim putem pozivam da ako razmišljate o stezniku, da se savjetujte s doktorom i fizioterapeutom, kako biste mogli dobiti najbolji prijedlog za vašu individualnu situaciju. S tim rečenim, puno žena nakon carskog reza nosi steznik kako bi se osjećali sigurnije, čvršće i podržanije u svom tijelu.
Ja uvijek preporučam nježni steznik kojeg možete prilagoditi, nikako krute i agresivne steznike (pogotovo ne s “kostima”), te da ne nosite steznika stalno, kako se mišići ne bi ulijenili. Steznik je dobro nositi kada nešto obavljate, šetate i treba vam na par sati malo više podrške kod abdomena i samog reza. Ne bi nikada trebao stezati, već nježno davati podršku, te ga nikako ne nositi za vrijeme spavanja.


Moja preporuka steznika je Carriwell

Visoka “odlagalica”

Iako danas za bebe postoje razne nunalice, njihalice, krevetići i slično, često su jako niski, a u oporavku želimo izbjeći nepotrebna saginjanja, pogotovo na početku. Zato visoke “odlagalice” za bebu, kao što je Nomi nastavak “Baby madrac”, (bitno da je prilagođeno za novorođenčad), ili košara za bebu (Moses basket) s visokim stalkom.

Visoka prematalica

Nastavno na “odlagalicu”, visoka prematalica je često nezamjenjiva stvar, jer se jako puno pelena presvuče na dnevnoj bazi, a svako to saginjanje može vršiti veliki pritisak na rez i na leđa.
Ova prematalica iz Ikee je jako praktična jer i komoda i prematalica i lako se koristi.

Kolijevka/krevetić (co-sleeper, rooming in)

Bebice se jako često bude na hranjenje (na početku je prosjek svaka 2-3 sata), i nije baš najpraktičnije niti najlakše svako malo se buditi, ustajati, ići u drugu sobu i podizati dijete iz krevetića, te ga kasnije vraćati natrag. Zato se (a i zbog drugih razloga), preporuča da dijete spava u svom krevetiću u istoj sobi kao i roditelji. Kako bi se olakšali dizanje i ustajanje, krevetići koji su spojeni uz mamin krevet su često spas (co-sleeper) i mogu se sigurno koristiti, i itekako olakšati noćna buđenja i hranjenja. Tu možete čitati više o sigurnom spavanju.


A ovo je primjer jednog takvog krevetića, a ovo je još jedan

Ulošci i mrežaste gaćice

Iako se povremeno još čuje mit da žene nakon carskog poroda nemaju vaginalnog krvarenja, to je neistina, te bez obzira na tip poroda, treba imati pripremljene postpartum uloške a i mrežaste gaćice (posebno u tim prvim danima)

Gaćice visokog struka

Kada mrežaste gaćice nisu više potrebne, dobro je prebaciti se na pamučne gaćice visokog struka. Ugodnije su za nošenje jer rub ne ide izravno na rez, a daju dodatan sloj između reza i ostatka odjeće.

Također postoje i posebne gaćice za nakon carskog reza, baš napravljene za podršku i nježnost.

Široka/udobna odjeća


U postpartumu, pogotovo prvih dana, želite izbjeći bilo kakva stezanja, trljanja i pritisak na području abdomena, pogotovo tamo gdje je rez. Zato dok ste u rodilištu i doma, uvijek je najbolje imati pamučnu spavaćicu na gumbe ili prijeklop (kako biste mogli lakše dojiti i/ili imati kontakt kože na kožu). Doma naravno neke žene najviše vole biti u pamučnim gaćicama visokog struka i širokoj majici, a što se hlača tiče najbolja opcija bi bile mekane tajice (bez jake gume), visokog struka, trenirka koja ne steže, ili hlače visokog struka od mekšeg materijala. Mame često odaberu i suknje i haljine, kako pritisak ne bi bio na samom rezu.

Velika boca sa slamkom

U postpartumu je zaista bitno piti velike količine vode. Kako bi tijelo bili hidrirano, i brže se oporavilo. Ovo posebno vrijedi za postpartum nakon carskog reza jer se crijeva malo znaju ulijeniti i želimo izbjeći zatvor. Također kako se za vrijeme carskog reza stavlja kateter, pijenjem puno vode pomažemo da se mokraćovod “oporavi” te da izbjegnemo kakve infekcije ili ubrzamo njihovo prolaženje.
Najbolje je ako je malo veća boca s vodom, kako se ne bi morali stalno ustajati po još, te sa slamkom jer onda ju se ne mora naginjati, što je često jako praktično, pogotovo ako je dijete zaspalo na vama i ne želite se micati, ili ako ste napokon našli dobar položaj.

Lijekovi, suplementi i mazalice

*Prije korištenja bilo kakvog lijeka ili supplement, bio farmakološki ili iz prirodnih izvora, posavjetujte se sa svojim liječnikom, ljekarnikom i/ili nutricionistom*

Lijekovi protiv bolova

Nakon poroda carskim rezom, tijelo se oporavlja od ozbiljne abdominalne operacije, maternica doživljava kontrakcije u kojima izbacuje lochiju te se smanjuje i vraća na mjesto, organi se vraćaju na mjesto i tijelo se općenito oporavlja od trudnoće a i samog carskog reza. Bolovi su često intenzivni i zaista je bitno dati tijelu odmor od te boli (koliko god je to moguće), kako bi se što prije mama odmorila i oporavila. Žene se često boje uzeti lijek protiv bolova ako doje, međutim, u tom slučaju se daju lijekovi kompatibilni s dojenjem (ibuprofen), te je zapravo bolje da mama popije lijek, jer stres od same boli može otežati otpuštanje mlijeka i biti prepreka za dojenje.

Contractubex gel

Contractubex gel je jedan od najpopularnijih proizvoda za ožiljke. Pokazuje odlične rezultate i sve ih više žena koristi na svom ožiljku od carskog reza za smanjivanje i zaglađivanje ožiljka. Po naputcima se gel koristi čim s rana zatvori ili čim se izvade šavovi, no uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom.

Ulje šipka

Kada ožiljak potpuno zaraste (nakon 6-8 tjedana), dobro je mazati ga uljem šipka koji pomaže kod mekoće i fleksibilnosti kože i koji je odličan dodatak samomasaži ožiljka, o kojoj smo pričali u prijašnjim postovima.

Vitamini

Nakon poroda, dobro je nastaviti piti prenatalne vitamine koje ste trošili u trudnoći, kao jedna dodatna podrška tijelu i oporavku. Iako bi bilo idealno da se svi bitni nutrijenti unose kroz hranu, a suplementacija odvija ciljano, uz savjetovanje nutricionista, to nije uvijek moguće te je uredu nastaviti s prenatalnim kompleksom vitamina.

Kolagen

Kolagen je bitan u zacjeljivanje rana i oporavku. Uvrstite u prehranu temeljac od kostiju (najbolja hrana za postpartum općenito) kroz juhe, variva, umake i slično (možete i čak malo temeljca, koji je “želeaste” strukture, podliti vrućom vodom i popiti kao čaj, slobodno dodajte malo začina, ima okus kao juha iz šalice), te hranu bogatu proteinima zbog amino kiselina.
Možete i suplementirati kolagenom, u tekućem obliku, u prahu ili u kapsulama (ovaj link je veganski za kapsule).

Laksativi

Kod postpartum zatvora ili iznimno tvrde stolice, uvijek prvo preporučam kompot od suhih šljiva s cimetom i kefir s lanenim sjemenkama. Uz to piti puno vode i ubaciti Donat Mg, to zaista zna pomoći. Ovi savjeti skoro pa uvijek bude dovoljni da se crijeva pokrenu. No obzirom da je nakon carskog reza jako bitna da crijeva dobro rade, i ako je zatvor prisutan te kompot i jogurt ne djeluju, doktor može predložiti laksativ. To su najčešće Portalak ili drugi sličan laksativ na bazi laktuloze(laksativni mliječni šećer).

Magnezij

Magnezij često može pomoći kod grčeva i slabosti mišića koji se jave u postpartumu a općenito pomaže oporavku cijelog tijela nakon trudnoće i poroda. Može pomoći kod glavobolja a neka istraživanja pokazuju da može pomoći i s perinatalnim poremećajima raspoloženja, a i s kvalitetnijim snom.
Magnezijev citrat također ima laksativno djelovanje, tako da može pomoći i kod zatvora.

Ovaj oblik i brend je kvalitetan

Probiotici

Kvalitetan probiotik uvijek preporučam svakoj ženi s kojom radim. Kako u trudnoći tako i u postpartumu. Probiotici pomažu da nam crijeva bolje rade, da imamo bolju probavu, da imamo kvalitetniju apsorpciju drugih bitnih sastojaka i da nam imunitet dobro radi, što je sve iznimno bitno, pogotovo nakon carskog reza.
Zanimljivo je da ima i nekih istraživanja koja pokazuju da što bogatiji mikrobiom majke, bogatiji je mikrobiom majčinog mlijeka, te i sam mikrobiom dojenog djeteta. Također zdrava mikrobiota bi mogla umanjiti šanse za mastitisom, a to je definitivno nešto što želimo izbjeći, tako da zaista ne škodi koristiti kvalitetan probiotik.

Mamama za postpartum preporučam Omnibiotic 6, koji je “all-rounder” koji sadrži vodeće i ključne bakterijske sojeve, a kod iscrpljenosti i stresa Omnibiotic stress.

Istraživanja nam također ukazuju kako crijevna mikrobiota u simbiozi dovodi do sazrijevanja imunološkog sustava, obrane od patogena, funkciju crijevne barijere i iskorištavanja nutrijenata i energije. Kod djece se ta prva mikrobiota stvara od dobrih bakterija koje beba skupi iz majčinog porođajnog kanala pri porodu (zato se sada pri carskim rezom često u svijetu radi i “vaginal seeding”), te nakon toga s majčinih prsa te kroz kolostrum (prvo majčino mlijeko).

Kod poroda carskim rezom se nažalost gubi ta kolonizacija zdravim bakterijama koje djetetu grade imunitet, no i čak i tako maloj djeci se mogu davati probiotici ako su kvalitetni, prilagođeni i ako se daju na ispravan način, te na taj način “nadoknaditi” te zdrave bakterije.

Moja preporuke je PANDA od omnibiotica. Daje se jedna vrećica dnevno barem 3 mjeseca (a može i bez prestanka do 1. godine).
Kod dojene bebe daje se tako da se Panda (ona je obliku praha) umiješa u majčino mlijeko tek toliko da prekrije prah, ostavi se 10 minuta kako bi se aktiviralo, te se na špricu ili žlicu da bebi (kako pravilno hraniti bebu na špricu možete pronaći u mojoj digitalnoj knjižici “Doulina knjižica o dojenju”, gdje pišem i o dojenju nakon carskog reza).


Kod djece hranjene formulom, jedna vrećica dnevno umiješa se u bočicu i isto tako se čeka 10 minuta za aktivaciju. Bitno je samo da voda, odnosno formula, nije toplija od 40 stupnjeva, kako bi dobre bakterije mogle preživjeti.

Uz sve ovo navedeno preporučila bih da si u stanu napravite punktove, odnosno točke, gdje će vam se nalaziti sve potrebne stvari kako biste sveli nepotrebno kretanje i saginjanje na minimum. U ovom tekstu koji je linkan sam to dosta detaljno opisivala.

Iako se nakon carskog reza treba lagano kretati, da sve bolje zaraste, tijelu također treba dosta odmora i izbjegavanja nepotrebnih napora.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od pomoći.

S ljubavlju,