a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Radionica “Kako se pripremiti za porod?”

Mama, maziš taj svoj trbuh i razmišljaš koliko te udaha, kupanja i spavanja dijeli od trenutka kada će tvoje čudo, iz sigurnosti tvoga tijela, doći u toplinu tvojih ruku. Polagano gladiš i pitaš se “Jesam li spremna na to?”, “Hoće li moje tijelo to moći?”, tu sam da ti odmah kažem da to možeš. Tvoje tijelo je za to stvoreno i ti si snažna.

Zar nije čudesni pokazatelj tvoje snage upravo to kako tvoje tijelo gradi posve novo živo biće, kako ga hrani, kako mu pruža toplinu i uvjete da on raste i razvija se. Kako ti hrabro gledaš i prihvaćaš sve te promjene na sebi (kao i one u sebi), čak i one dane kada je najteže, kada se nesanica, mučnina, žgaravica i otečenost skupe i misliš da ne možeš više, ti znaš da to možeš. Tako je i porod dio tog procesa kojima završava trudnoća, i kreće majčinstvo. Zato je tako bitno i intenzivno, jer označava taj bitan prijelaz i novu životnu etapu.
Svakakve emocije te mogu preplaviti kada razmišljaš o porodu. Od uzbuđenja i veselja, pa do straha i panike. To su sve sasvim normalni osjećaji koji su tu s razlogom, kao što sam rekla, porod je jako bitna stvar, za očekivati je da će ti se misli često vrtjeti oko njega.
Svaka mama je toliko posebna, kao i svako dijete, time je i svaki porod jedinstven ali taj put i to iskustvo je samo tvoje, mama.

Ako tvoj strah proizlazi iz toga što imaš bezbroj pitanja, što ne znaš što očekivati, jer bi voljela imati više konkretnih informacija, ne brini, tu sam za tebe.
Kao doula i edukatorica, radim sa ženama i parovima u pripremi za porod, podrška sam na samom porodu, te isto tako i u postpartumu. Ponukana željom da podržim, informiram i osnažim što više žena u pripremi za porod, odlučila sam kreirati i radionicu gdje prolazim kroz ona pitanja koje trudnice (i njihove partnere) najviše zanimaju.

Ta pitanje najčešće zvuče ovako:

  • Kako se unaprijed pripremiti za porod?
  • Što je plan poroda, kako ga napisati i kako mi može pomoći?
  • Kako znati da je porod krenuo?
  • Što tada napraviti?
  • Kada krenuti u rodilište i što ponijeti?
  • Što vas čeka u rodilištu i koja je procedura?

Uz odgovore na ta pitanja (a i puno drugih, škakljivijih) prolazimo i osnovnu fiziologiju poroda, koje su faze poroda (kako prepoznati znakove, što možete raditi u kojoj fazi), praktične savjete, tehnike i položaje za olakšavanje trudova, optimalan položaj za bebu i za sam porod te kako partner može pomoći i pružati podršku.

Prva radionica održati će se u nedjelju 11.10 u 10:30, te je otvorena za trudnice, a dobrodošli su i partneri (ili pratnju). Radionica će se održati u toplom prostoru divne udruge Vestigium, gdje ćemo u ugodnom okruženju proći kroz ove teme, te će naravno biti i prilike za pitanje i ugodan razgovor. Broj mjesta je limitiran na 5 trudnica (i njihove pratnje), kako bih se mogla posvetiti kvalitetno polaznicama, a cijena po paru iznosi 350 kuna.
Ako se pronalaziš u ovome, ako te zanima više i želiš prisustvovati radionici, ispuni prijavnicu za radionicu.

Veselim se upoznati te, odgovarati ti na pitanje i pomoći ti kroz tvoju priču!

S ljubavlju,

Comments

  • Strah cemo umanjiti tako sto cemo unaprijed istraziti sve sto nam porod i majcinstvo donosi, tako se vise nicega necemo bojati jer znat cemo kako porod tece i sve sto slijedi.

    1 listopada, 2020

Post a Comment