a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Samomasaža abdomena i nježno vezanje trbuha

Tekst pisan u sklopu projekta #OkruŽene

Sve više se priča o prehrani, o probavi i koliko je zdravlje crijeva važno. Neke od stvari na koje je bitno obratiti pažnju su kvalitetne i sezonske namirnice, izbjegavanje lažne hrane, uvođenje probiotika u prehranu i o potpori čajeva i biljaka. S pravom se tako veliki fokus stavlja na naš želudac i naša crijeva. Jeste li znali da nekvalitetna crijevna flora uzrokuje razne probleme od slabog imuniteta, upala, kroničnih bolova, neplodnosti, slabokrvnosti a ima i snažnih poveznica i sa psihičkim zdravljem, pogotovo s depresijom i anksioznosti? Zato je i sve veći fokus i na dječjoj prehrani, kako bi im stvorili zdrave navike ali i kvalitetnu mikrobiotu (i zaštitili ih od potencijalnih problema kasnije kroz život).

Obožavam učiti i iščitavati o drevnim praksama njegovanja tijela koje su se generacijama prenosile s koljena na koljeno. Mislim da često u današnjem modernom vremenu imamo tendenciju takve prakse i tehnike zanemarivati no polako se vraćaju i sve se više zna o njihovim dobrobitima i blagodatima. U to spadaju masaže i tretmani abdomena kao i praksa vezivanja trbuha, popularno zvana “belly binding”. Prije se u većini kultura mogla pronaći inačica ovih tehnika te su čak i naše bake i pretkinje mazale ulja na trbuh kružnim pokretima, kako bi pokrenule probavu, umirile želudac, potakle plodnost, olakšale bolove i nahranile kožu.

Vezanje marame na trbuh se isto često radilo kao podrška za vrijeme mjesečnice, gdje ta nježna potpora i toplina zaista godi. Također su se te tehnike koristile kada bi ženama imunitet bio slabiji ili kada su bile posebno osjetljive (recimo u babinju), kako bi se izbjegle prehlade i dodatno tijelo pružila nježnost.

Manualnih tretmana postoje raznih, no s tradicionalne perspektive najpoznatije su Ayurvedska (indijska), Chi Nei Tsang (kineska detoks tehnika), te Mayanska masaža zdjelice.

Ayurvedska tehnika fokusira se na zdravlju probavnog trakta kao nositelja našeg cjelokupnog organizma. Fokus joj je na potpori i olakšavanju nadutosti, konstipacije, probavnih tegoba i bolova. Ayurveda je sama po sebi najstariji “wellness program” na svijetu, a doslovno znači “znanje o životu”.

Chi Nei Tsang je Taoistička praksa koja je zapravo spoj TCM (traditional Chinese medicine) i nekih tehnika tajlandskih masaža. Fokus je na nježne a duboke pritiske na akupresurne točke vitalnih organa te se često naziva i “detoksom” jer je fokus na pokretanju i podršci cjelokupnog organizma.

Mayanska masaža zdjelice (poznata kao Mayan uterus and fertility massage) je drevna tehnika koja stavlja fokus na žensko zdravlje. Maye su vjerovali da je ženina maternica sjedište njezinog bića, te ako nije u svom centru ili nije prokrvljena, žena može stvoriti niz problema koji utječu na njezino cjelokupno zdravlje. Ovu posebnu tehniku razvile su Mayanske primalje kako bi pomogle ženama kod ostvarenja trudnoće, a nakon poroda kako bi se žena kvalitetnije oporavila. Danas se koristi u svijetu za širu primjenu kod svih ženskih tegoba (hormonalnih poremećaja, nalijeganje maternice na mjehur/rektum, neredovite ili bolne menstruacija, PCOS, prevencija prolapsa maternice, probleme u menopauzi…). Tehnika je jako opuštajuća a uz fizički aspekt sadrži i tehniku rada na emocijama koje su povezane sa senzualnošću, seksualnošću, traumama, gubitkom i otpuštanjem.

Što o Mayanskoj masaži kaže Paula Vranković, Ayurvedski terapeut i praktikant Mayanske masaže abdomena, pročitajte ispod:

Drevni narod Maya koristio je tehnike u masaži abdomena kako bi osigurali svojepotomstvo u nestabilnim vremenima. Mayanske primalje bile su obučene da u svojim selima pomažu ženama uspostaviti neometanu cirkulaciju u maternici i jajnicima i na taj način podrže žensko hormonalno zdravlje u svim reproduktivnim fazama- prije trudnoće, u trudnoći i u postpartum periodu. To su radile pomoću tehnika masaže, biljaka koje iscjeljuju te rituala parne kupelji. Ta drevna znanja sačuvala su se danas na području Meksika i Guatemale gdje svaka primalja prenosi svoje jedinstvene tehnike masaže na sljedeće generacije. Imala sam čast i priliku sudjelovati u Guatemali na jednoj takvoj edukaciji na kojoj sam od izvorne Mayanske primalje učila tehnike koje podržavaju zdrav energetski protok u organima zdjelice. U današnje vrijeme sve više i više žena pati od hormonalnog disbalansa prouzročenog stresom, lošim prehrambenim navikama ili neriješenim unutarnjim konfliktima koji propituju ulogu žene u suvremenom društvu. Kao rezultat javljaju se problemi sa začećem, neredoviti ciklusi, endometrioza ili sindrom policističnih jajnika. Mayanska masaža abdomena pomaže uspostaviti zdrav energetski protok i željenu hormonalnu ravnotežu. Tehnike u masaži su nježne i neinvazivne te ih svaka žena može savladati i prakticirati kod kuće. Kad žene odluče provoditi korake u masaži kao svakodnevnu rutinu, rezultati su zapanjujući. Jako puno klijentica mi se javljalo s povratnim informacijama u kojima opisuju kako im se regulirao ciklus, kako im je nestao PMS, kako su psihički stabilnije i kako se općenito osjećaju zdravije. Također sam svjedočila trudnoćama onda kada je službena medicina “otpisala” bilo kakve izglede da iste te žene ostanu trudne. Sve se to događalo zahvaljujući koracima u masaži/ samomasaži abdomena te otvorenosti za neki drugačiji pogled na žensko reproduktivno zdravlje. Ako je pomagalo Mayanskom narodu, zašto ne bi pomoglo i nama? ”

Sve navedene masaže rade se s toplim uljem (može biti obično bazno ili mješavina s eteričnim, no o tome ćemo poslije), te nježnim vezanjem povezom/maramom, za dodatnu podršku i toplinu.

Na tretmane možete ići kod praktikantica koje su za to obučene. U okolici Splita, to je Paula Vranković, moja učiteljica i dugogodišnja praktikantica ovih tehnika. A za Zagreb i okolicu bacite pogled na ovu stranicu. Također sam i ja prošla edukaciju ovih tehnika, te ih kombiniram u svom radu kao doula, a uskoro ću početi i prakticirati kao zasebnu djelatnost.

No postoje i načini da iskoristimo ova drevna znanja i tehnike, kako bi mogli sami sebi pružati podršku. Danas ću vam opisati kako na jednostavan način uvrstiti samomasažu i vezanje trbuha u svoju rutini, kao ugodnu i podržavajuću praksu za koju vam samo treba malo vremena i volje.

Samomasaža

Za početak mi je bitno naglasiti da samomasažu ne radite u trudnoći (možete nježne kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu s toplim uljem no bez pritiska, kao da mazite trbuh, te ako imate ožiljak od carskog reza ili slične operacije, možete ukomponirati masažu ožiljka kako je prikazana tu). Tretman također ne radite ako imate spiralu, dijafragmu ili drugo strano tijelo. Također nemojte raditi prvi dan (ili dva) mjesečnice dok imate jako krvarenje. U postpartumu intenzivnu masažu nemojte raditi dok god imate postpartum krvarenje (tu ponovno možete kako sam opisala za trudnoću), a najsigurnije je pričekati 2 mjeseca nakon poroda (3 mjeseca ako je porod carskim rezom).

Kako napraviti samomasažu?

Za početak gledajte koje ulje će te koristiti. U principu bilo koje hladno prešano biljno ulje dobro funkcionira a ja preferiram sezam ili kokos. Što se eteričnih ulja tiče, možete dodati par kapi, no nemojte pretjerivati. (1-2 kapi na 10 ml baznog ulja).

Eterična ulja koja ja volim koristiti za probavne tegobe su: kardamom, klinčić, komorač, đumbir

Za opuštanje: lavanda, mandarina, geranij

Za hormonalni balans: muškatna kadulja, jasmin, komorač, mažuran (također možete koristiti ulje divljeg jama koji je prirodan izvor fitoprogesterona, te se kroz povijest koristi za začeće, hormonalni balans a i znan je kao “čuvar trudnoće”).

*Za korištenje eteričnih ulja i biljnih pripravaka se molim vas posavjetujte s fitoaromaterapeutom zbog kontraindikacija i smjernicama za sigurno korištenje*

Ulje lagano zagrijte. Treba biti toplo ali ne kipuće. Najlakši način da to napravite je da u loncu prokuhate vodu te da maknete lonac s vatre i u tu vodu stavite šalicu ili zdjelicu s vašim uljem. Na taj način zadržava toplinu a nije pretjerano vruće.

Zatim lezite na leđa (prethodno se možete istegnuti da se još više opustite), uzmite ulje u ruku i krenite sa svoje desne strane.

Početnu točku (točku A) pronađite tako da dotaknete pubičnu kost i krenite taman iznad nje (da pritisak nije na kosti već na tkivu). Vršcima prstiju (možete jednom rukom ili s obje) krenite raditi kružne pokrete od početne točke do vrha desnog kuka. Zadržite se tu malo dulje ako inače imate problema s jajnicima i ako vam taj pokret godi. Možete sa svakim krugom malo povećati pritisak i ući malo dublje. Intenzitet pritiska određujete sami i jako je bitno poštovati svoju granicu ugode. Ako vas krene boljeti ili stvara neugodan osjećaj olakšajte pritisak i nemojte forsirati. Zatim istim tim kružnim potezima produžite do desnog rebra. Tu možete raditi malo šire krugove, kako biste vršcima prstiju zahvatili veću površinu. Razradite i desnu stranu trbuha do pupka. Zatim još malo do sredine vašeg prsnog koša (gdje se rebra spajaju). Možete to zamisliti kao da kroz pupak prolazi zamišljena ravna crta, i tamo gdje prolazi između prsa, završavate (nazovimo tu točkom B). Zatim punim dlanovima prođite još jednom od početne točke (A) do ove završne (B).

U bilo kojem trenutku dodajte ulja ako vam zatreba (treba biti glatko i lako za masažu, znači nikako suho no opet pazite da ne bude presklisko, krenite s manjom količinom pa vidite).

Zatim kreniti opet od točke B (ispod prsnog koša) i opet vršcima prstiju radite kružne pokrete od točke B do vrha lijevog kuka. Sada ponovno možete raditi veće krugove i zahvatite dio trbuha oko desne strane pupka). Zatim ponavljamo krugove od vrha lijevog kuka pa do naše početne točke (točka A iznad pubične kosti).

Primjećujete kako idemo u smjeru kazaljke na satu? Ako zamislite trbuh kao sat a pupak kao sredinu tog sata, točka A bi bila 12 sati, točka B 6 sati, a točka malo iznad kukova 3 sata (s desne strane) i 9 sati s lijeve strane (vizualizacija tu jako pomaže). Sada punim dlanovima prođite lijevu stranu (kako smo i desnu) i slobodno cijeli trbuh (i dalje u smjeru kazaljke na satu). U tom smjeru idu naša crijeva i funkcionira naša probavu pa ju tako potičemo.

Masažu možete završiti nježnim potezimana sredini trbuha (oko pupka), te napraviti jedan duži i potez po sredini trbuha, od prsne kosti, ravno preko pupka, do pubične kosti.

To je to. Zapamtite da su samomasaže jako intuitivne, pa pratite što vašem tijelu odgovara, što mu treba, što mu paše i što mu smeta. Prilagodite samomasažu sebi.

Ako imate bilo kakvih ožiljaka (ili ako osjetite da je tkivo negdje napetije), slobodno tu ostanite malo duže, malo više razradite prstima, malo opustite taj dio, pa krenite dalje.

Samomasažu možete raditi kada vam paše te isto tako određujete njezino trajanje. Ja osobno radim jednom do dvaput tjedno i tu si uzmem vremena da se zaista opustim i poslušam svoje tijelo. Možete raditi i svakodnevno, no onda nek masaže ne traju duže od 15 minuta.

Belly binding

Često nakon poroda čujete preporuke o steznicima za trbuh. Ja osobno nikada ne bih preporučila jake steznike jer mogu dovesti do problema a nemaju funkciju za koju se često predlažu (većina žena misli da će se sve brze vratiti u normalu ili da će im to pružiti manji struk). Problem kod agresivnih steznika je idući: pritišću organe na neprirodne položaje i guraju ih u loše pozicije. U babinju je naše tijelo jako osjetljivo i treba mu vremena da ojača i da se na prirodan način svi organi polako vrate na svoje mjesto. Uz to jači steznici “preuzimaju” funkciju naših trbušnih mišića te na taj način naši mišići nisu aktivni i počnu slabiti. To sve dugotrajno može imati posljedice kao što su pogoršani prolapsi, probavne smetnje, i slično.

Ono što ja preporučujem (i sama prakticiram) je nježno vezanje trbuha maramom.

Ovo je tradicija i praksa u mnogim narodima u svijetu (pa vjerovali ili ne, tako i u našem), a najpoznatija je kao “belly binding”. Ideja je da se marama nježno a čvrsto (znači da pruža potporu i toplinu ali ne da neugodno steže) veže oko trbuha. Kao što sam spomenula ova praksa se po svijetu koristi u postpartumu kao podrška, nakon tretmana abdomena i za vrijeme mjesečnice.

Ima više tehnika vezanja i neke iziskuju puno prakse (ako imate doulu pitajte ju ako ona zna neke tehnike), i u prijašnja vremena su to ženi radile druge žene iz bliske okoline (majke, tetke, sestre, primalje, doule…). Povezano je i s raznim prekrasnim ritualima babinja, slavljenja ženstvenosti, majčinstva i povezivanja.

No postoji način da to sami sebi učinite i na taj način si pružite jednostavnu podršku i ugodu.

Za početak, treba vam dugačak komad tkanine/marama, s kojom je lako raditi (da ne ispada, skliže…). Postoje marame baš za tu primjenu (često se nazivaju fahu, faju), no može se raditi i s maramama za nošenje, dugačkim Rebozo marama ili jednostavno dugačkim komadom materijala. Evo jedan video kako možete napraviti maramu za vezanje od obične tkanine.

Raširite maramu i uzmite jedan rub, ispravite ga i položite ravno na trbuh, da svojim vanjskim rubom ide na sredinu vašeg trbuha (crta od dna prsnog koša, kroz pupak, do pubične kosti). Jednom ga rukom čvrsto držite u tom položaju, a drugom ga povucite oko svog trupa. Pazite da materijal pokriva površinu od ispod rebara, preko trbuha i preko kukova (do bokova, taman da možete normalno hodati). Motajte oko sebe dok ne postane materijala, svako malo povlačeći, kako bi bilo čvrsto (nemojte prejako stegnuti, trebate osjećati potporu ali ne prevelik pritisak i nikako da vam ometa disanje/kretanje). Kada ostane mali dio materijala (repić), njega podvucite ispod svih slojeva čvrsto (s gornje strane trbuha), i ako je moguće malo povucite “od ispod” s donje strane. Pazite da repić ne ide preko sredine trbuha (najbolje kod boka ili leđa).

Nekim ženama je jednostavnije staviti maramu tako da je sredina marame na trbuhu, i s dvije strane omotati oko trbuha i onda ih zavezati u čvor/mašnu na leđima.

Benkung tehnika pruža najveću potporu, a za nju će vam dobro doći nečija pomoć i malo prakse. Osnovna verzija nije toliko komplicirana i već nakon par pokušaja možete uhvatiti “grif”. Ostavljam vam link s videom koji jednostavno i vizualno prikazuje vezanje benkunga!

Koja je razlika između steznika i vezivanja maramom? Jednostavno, razlika između agresivnog stezanja i nježne kompresije. Jedno stavlja tijelo u neprirodan položaj, drugi pruža podršku ali daje tijelu priliku da odradi svoje.

U babinju možete maramu koristiti kroz dan, no nemojte ju nositi konstantno, kako bi ipak mišići i samostalno bili aktivni. Za mjesečnicu isto tako (posebno je ugodno prije spavanja), a nakon samomasaže abdomena držite par sati (ili ako radite prije spavanje onda preko noći).

Ovo je sigurno koristiti i nakon poroda carskim rezom, dapače, žene često kažu da im je jako pomoglo s oporavkom i osjećajem sigurnosti oko abdomena.

Nadam se da vam se ovaj tekst svidio i uskoro vam pišem o novoj temi u sklopu projekta #OkruŽene

S ljubavlju,

Post a Comment