a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Samomasaža ožiljka od carskog reza

*Naslovna fotografija je vlasništvo Elizabeth Del Giudice (@elle.nove) za kojeg imam pismeno dopuštenje za korištenje*

Kroz život nosimo puno ožiljaka. Neki od njih su od pada i udaraca, neki od zahvata i slično. No svi oni na neki način, u manjoj ili većoj mjeri, utječu na naše tijelo. Masaža ožiljka je praksa koja se radi već stotinama godina, no ta vrsta njege je kroz povijest zamrla, kako bi se opet zadnjih godina vratila, i njezini benefiti stavili u fokus.

Iskreno preporučam masirate koje god ožiljke na tijelu imate, kako sami, a tako i kod terapeuta koji su educirani u radu s ožiljcima i na fasciji (scar work and fascia work), jer zaista može biti od velike koristi.

Posebno preporučam masažu i samomasažu ožiljka od carskog reza, jer je jako moćna praksa i sa psihičkog aspekta iscjeljenja a i fizičkog , kojim možete olakšati i/ili prevenirati kasnije tegobe od ožiljka carska reza, koje su češće nego mislimo.

Zašto masirati ožiljak od carskog reza?

Kod poroda carskim rezom, moramo razumjeti da zahvat ne reže samo kožu, već čak 7 slojeva u/na tijelu prije nego se porodi beba. To uključuje; kožu, mast, fasciju, abdominalne mišiće, peritoneum (fascijalna membrana koja obavija unutarnje organe), maternicu te plodove ovoje i tek tada se dolazi do bebe.

Tako da iako se možda čini na prvu kao “površan” rez, on je zapravo vrlo dubok i utječe na naše tijelo iz više aspekata.

Masaža ožiljka može pomoći u tom da ožiljak bolje zaraste te da ima bolju mobilnost, te čak i može smanjiti vidljivost ožiljka, kao i onaj trbušćić (“pouch”) koji se zna stvoriti iznad ožiljka bez obzira na kilažu i tjelovježbu. Kod bolje mobilnosti možemo imati bolju funkciju abdominalnih mišića, manje zatezanja, te kasnije izbjeći neke probleme koje možda uopće ne asociramo s ožiljkom, a zapravo su itekako povezani (bolovi u mišićima leđa, vrata i slično). Zatezanje ožiljka također može utjecati i na bolove u drugim dijelovima tijela, bolne odnose,urinarne probleme te slabost abdominalnih mišića.

Sa psihološke perspektive, masaža ožiljka nam često dopušta da integriramo i prihvatimo taj događaj, te da se ponovno povežemo s tim dijelom tijela. To može biti jako bitno, pogotovo ako svoj porod gledamo kao traumatično iskustvo. U tim slučajima se zna dogoditi da se žene disociraju od svog ožiljka i tog dijela tijela i bude im teško uopće dodirivati ili masirati taj dio. Zato je bitno ne forsirati sebe, nego malim i nježnim koracima, slušajući svoje tijelo i poštivajući svoje granice.

Kada masirati ožiljak?

Masaža ožiljka se preporuča kada je ožiljak zarastao (nikako prije), što je najčešće oko 6-8 tjedana od poroda, iako neke žene čekaju i dulje ako osjete da treba još vremena. Najbolje je konzultirati se liječnikom da se potvrdi da je ožiljak zacijelio, te poštovati svoje tijelo i slušati kako se s te strane osjećamo. Kada dobijemo zelena svijetla (što od sebe, što od liječnika)  tada lagano i postepeno možemo započeti s masažom. Često žene znaju nakon 6 tjedana krenuti masirati tkivo oko samog ožiljka, a zatim čekati oko 3 mjeseca od poroda kako bi masirale direktno na ožiljku

No isto tako je iznimno bitno naglasiti da nikada nije prekasno početi, čak ni 2,5,10,15,20+ godina nakon carskog reza, jer dobrobiti same masaže možemo osjetiti uvijek, pa i desetljećima kasnije.

Kod žena koje žele vaginalni porod nakon carskog reza, posebno se preporuča samomasaža ožiljka, što sam malo detaljnije objasnila u ovom tekstu.

Kako se izvodi samomasaža ožiljka carskog reza?

Video samomasaže ožiljka možete pogledati tu.

Smjernice i video koje ću vam tu dati su osnovne smjernice iz mog iskustva samomasaže ožiljka (imam ožiljak od gubitka jednog jajnika i jajovoda koji je relativno sličan ožiljku od carskog reza) te iz mog iskustva rada sa ženama kao doula.

Ovo smjernice i praksa koje s vama dijelim su nježne i jednostavne, no ako želite nešto intenzivnije i više specifično, preporučam da se javite stručnjacima, odnosno fizioterapeutima (i drugim body workerima) koji imaju specifičnog iskustva s radom na ožiljcima. Također moje smjernice su za rad na samom ožiljku, što ako je za vas preintenzivno, uvijek možete prilagoditi za masažu okolnog tkiva. 

Za početak bitno je znati da je sasvim uredu ići svojim tempom. Rad na ožiljcima je dubok rad i emocionalno i fizički, i sasvim je uredu ako ne ide odmah kako ste zamislili. Bitno je slušati i poštovati svoje granice.

Ako vam je teško dodirnuti svoj ožiljak, pokušajte u nekim svakodnevnim situacijama nježno staviti ruku preko njega. To može biti u tušu, ili preko odjeće kroz dan. Kada vam to postane lagodnije probajte samo ruku staviti izravno na kožu ožiljka i samo ju tamo držati. Nekim ženama tu jako gode pozitivne afirmacije kao što su “ovo je moje tijelo”, “ovo je moj ožiljak i on je dio mene”, “ovaj ožiljak dokaz je moje snage”, “pružam svom tijelu ljubav i zahvalnost za sve što je učinilo za mene”.

Ponekada i vizualizacija može puno pomoći, kao što je recimo zamisao da ožiljak omekšava, skoro kao da se stapa u koži, ili da iz njega izvire predivno bijelo svijetlo koje grije cijelo tijelo i onda se zadržava i zatvara u njemu. Ovo su sve nježne prakse koje nam mogu pomoći da se opustimo i stvarno povežemo sa svojim tijelom ponovno.

A sama masaža ožiljka, radi se uglavnom vršcima prstiju, a može se izvoditi oko ožiljka ili na samom tkivu ožiljka. Bitno je da ne boli, te da zaista pratimo i slušamo svoju granicu boli te ako se taj tip nelagode pojavi, trebamo stati jer je to znak da si ne radimo dobro.

Kada prvi put dodirujete i masirate svoj ožiljak, uzmite si vremena. Prvo stavite ruku iznad ožiljka i bez doticanja samo osvijestite svoje tijelo, kako se osjećate u tom trenutku i kako osjećate vaš ožiljak. Tu možete koristiti gore spomenute vizualizacije, ili samo zamišljati kako vam ožiljak zacjeljuje, malo po malo. Zatim spustite ruku na ožiljak i par puta duboko udahnite.

*Postoji mogućnost da prvih nekoliko puta nećete moži dodirnuti svoj ožiljak, u tom slučaju možete koristiti spomenute tehnike oko samog ožiljka (a ne na njemu), ili možete pokušati dodirivati svoj ožiljak nečime što nije vaša ruka, recimo s štapićem za uši ili preko odjeće/marame. *

Sada ćete napraviti nešto što se zna nazivati i “mapping” odnosno malo će te se upoznati s vašim ožiljkom kroz dodir. Vršcima prstiju, istovremeno dodirnite rubove ožiljka i nježno ih povucite i malo prođite po njima kružnim pokretom. Osjetite sličnosti i različitosti…jedna strana je često napetija i zategnutija, a možda se čak i osjeti deblje ožiljkasto tkivo. Sada prođite prstima duž cijelog ožiljka, da dobijete osjećaj po prstima (a ne samo vizualno), koliko je dugačak i kakav je osjećaj samog ožiljka ispod vaših prstiju. Osvijestite koliko je ožiljak mobilan ili krut, mekan ili zategnut…nježnim kružnim pokretima možete i primijetiti osjećate li kakva zadebljanja ili izraženiju napetost u određenim dijelovima, a i gdje je ožiljak posebno mekan.

Ako vam nije ugodno dodirivati sam ožiljak, istu stvar možete pokušati direktno iznad ili ispod ožiljka (ili oboje).

Kada par puta prođete po duljini ožiljka, vršcima prstiju radite (na obje ruke koristite kažiprst i srednjak) radite veće i dublje kružne pokrete, prvo jednu liniju u smjeru kazaljke na satu, a zatim jednu liniju u obrnutom smjeru.

Zatim možete dodati i spiralne pokrete, slične valovima, te nastaviti s potezima “gore-dolje”, gdje prsti (kažiprst i srednjak) jedne ruke vuku tkivo prema gore, a prsti druge ruke vuku tkivo prema dolje, i tako masirate naizmjence. Zatim možete, ponovno s obje ruke istovremeno (i ista 4 prsta), centimetar po centimetar ožiljak micati malo u lijevo, pa malo u desno, a zatim gore pa dolje.

Nakon toga možete s obje ruke “stisnuti” tkivo iznad i ispod ožiljka (ispod ožiljka s kažiprstom i srednjakom, a iznad s palčevima) i malo podići tkivo i malo ga povući “gore-dolje” ili samo malo protresti.

Za kraj preporučam namazati ožiljak nekim hranjivim uljem koje ste prethodno zagrijali između ruku. Tu je odlično ulje šipka koje iznimno hidratizira i koristi se za ožiljke, a može i poslužiti i hladno prešano ulje sezama. Neki u bazno ulje stave i par kapi eteričnog ulja, a ona koja se koriste za ožiljke su: tamjan, smilje, lavanda, sjeme mrkve i elemi. Kod eteričnog ulja bitno je da je dobre kvalitete te da je pravilno razrijeđeno u baznom ulju. Neki u ulje također dodaju i vitamin E koji može pomoći s ožiljcima.

Nakon što smo nježno namazali ulje, dobro je uzeti par trenutaka s rukom preko ožiljka i samo duboko disati i dati tijelo vremena da integrira sve nove informacije.

Samomasaža ožiljka može biti jedan od koraka, odnosno dio samomasaže abdomena, o kojoj sam pisala tu. A isto tako ju se može završiti nježnim vezanjem marame, što zadržava toplinu a i pruža ugodan osjećaj i malo ekstra stabilnosti.

Ovaj video kojeg dijelim s vama sam sama snimala. Na početku sam htjela snimiti baš rad na svom ožiljku, međutim kako je 15 godina star i kako radim na njemu već neko vrijeme, jako se slabo vidi na kameri, te sam zbog toga odlučila nacrtati lako vidnu crtu, da bolje možete pratiti pokrete.

Koliko često masirati ožiljak?

Na početku je preporuka oko 5 minuta dnevno ako možete. Ako krene i s 5 sekundi dnevno,i to je odlično, samo polako, dajte si vremena.

Kada prođe određen period primijetit će te da vam je ožiljak punom dužinom mobilan, fleksibilan i mekan, te da se i izgledom promijenio. Kada dođete do te točke, nije više potrebno raditi samomasažu svaki dan, već povremeno, kako se sjetite (dva do tri puta mjesečno nije loše, čisto kao “održavanje”).
Također bi bilo dobro, uz samomasažu, ići na tretmane kod fizioterapeuta koji se bave time, kako bi se zaista postigli što kvalitetniji rezultati, no isto tako, ako vam je ideja da netko drugi dira vaš ožiljak nelagodna ili stresna, puno toga možete i sami postići samomasažom.

Mogu li nešto raditi uz masažu ožiljka?

Samomasaža ožiljka je već jedan velik korak za ponovno povezivanje sa svojim tijelom, kao i za bolji oporavak, a i dugoročno ulaganje u svoje zdravlje i time je već zaista velika stvar.

Komplementarna praksa koja često dolazi uz ovaj dio rada (osim samomasaže abdomena i nježnog vezanja trbuha) često budu i oblozi od gline.

Djeluju tako da omekšavaju ožiljkasto tkivo i čine ga elastičnijim. Glinu u prahu, razvodnite s vodom dok ne stvorite gustu pastu koju možete jednostavno nanijeti na ožiljak. Nakon masaže nanesite pastu preko cijelog ožiljka, držite 30 minuta i isperite.

Ovo ne morate raditi nakon svake masaže (ali i možete), no lijepa je komplementarna praksa uz samomasažu. Ako radite oblog od gline, utrljavanje ulja i vezanje trbuha ostavite kao zadnji korak nakon što ste isprali masku.

Nadam se da vam je ovaj sadržaj bio od koristi i sretno na vašem putu.

S ljubavlju,