a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.
Što kada porod uspori ili stane?

Što kada porod uspori ili stane?

Što kada porod uspori ili stane? Najčešči razlog indukcije poroda je upravo taj, a zašto do toga dolazi i što napraviti u tim situacijama, pročitajte u ovoj objavi!

Iako, naravno da postoje situacije u kojima iz neobjašnjivih/patoloških razloga porod krene pa u potpunosti stane ili naglo uspori, većinom se radi o nerazumijevanju fiziološkog poroda, nepoštivanju osnovnih potreba za napredovanjem fiziološkog poroda, te manjka strpljenja. Ono što u svijetu često nazivaju “failure to progress” a kod nas jednostavno -nenapredovanje, često je jedan od idućih 5 razloga:

Prekid u sinergiji porođajnih hormona

Za porod nam je potrebna sinergija različitih hormona koji funkcioniraju zajedno, jako se isprepliću te ovise jedan o drugome. Jedan od najbitnijih hormona je oksitocin, hormon ljubavi, koji je zaslužan za stvaranje trudova, što je ključno za napredak poroda. Oksitocin je hormon čiji nastanak regulira hipotalamus (dio mozga koji je odgovoran za otkucaje srce, regulaciju tjelesne temperature, krvni tlak, hranjenje a i aktivnosti endokrinog i autoimunog živčanog sustava), te je poznat kao hormon topline, ljubavi, maženja i ugode. Lučimo ga kad se osjećamo sigurno, što znaći da faktori kao što su medicinske intervencije, promjene okoline, strah, utječu jako na balans hormona, jer u ovom primjeru onda lučimo hormon stresa, kortizol, koji zapravo “blokira” lučenje oksitocina. Kako si pomoći u ovakvom slučaju? Isprobaj tehnike opisane u ovoj objavi o lučenju oksitocina!

Beba u nezgodnom položaju

Ponekada se može dogoditi da je beba u takozvanoj “malpoziciji” odnosno ne u najboljem položaju. Beba se može nezgodno namjestiti još i prije poroda, ili tijekom samog porođaja uđe u nepovoljan položaj, što otežava spuštanje, napredak poroda te izgon. Najčešći razlozi su onemogućeno slobodno kretanje majke te promjene položaja za vrijeme samog poroda )i dugo ležanje na leđima), slabije kretanje u trudnoći te pucanje ili bušenje vodenjaka dok je beba još uvijek jako visoko. Kako si pomoći u ovakvom slučaju? Možda ti WC školjka bude dobar saveznik, a kako saznaj u ovom tekstu! Osim toga od srca preporučam da pronađeš nekoga tko je upoznat sa Spinning Babies tehnikama koje možeš primjenjivati već u trudnoći, a i na porodu. Cilj ovih tehnika je optimalno pozicioniranje bebe, što često zna biti najbitniji faktor kod poroda! Moja preporuka za područje Zagreba je Seka Pašić, koja radi individualne konzultacije ovih tehnika, te će ih uskoro individualno nuditi i u sklopu MATI centra.

Razina energije kod žene je u padu

Ponekada je tijelo zaista preiscrpljeno i zato dolazi do zastoja u porodu. Moramo imati na umu da porod nije vrijeme za prenaprezanje tijela više nego što je potrebno, da je ok odmarati, da kretanja ne trebaju biti intenzivna te da je (suprotno vjerovanju), uredu piti i jesti za vrijeme poroda. Moja preporuka bile bi neke jednostavno granola ili energetske pločiće te sportska pića. Svoje možete jednostavno složiti unaprijed koristeći kokosovu vodu, čaj od lista maline, malo meda i malo soli.

Faza poroda “odmori se i budi zahvalna”

Kod većine žena kada pričamo o fiziološkom porodu (bez intervencija), ima jedna faza prije samog izgona koje u nekim krugovima iz milja zovu “odmori se i budi zahvalna”. To je faza poroda taman pred kraj, pred sam “finish line”, gdje trudovi malo stanu i sve se malo pauzira. To je normalno i događa se često, a zapravo je način na koje tijelo ženi daje prililku da malo skupi snage pred sam kraj koji je dosta intenzivan. Tu ne trebaš ništa raditi osim imati na umu da je to normalno, da te ne zabrinjava, samo duboko diši, popij malo vode i znaj da si blizu!

Manjak strpljenja

Većinom kada čujemo da porod “ne napreduje”, zapravo se uopće ne radi o tome. Već se radi o manjku strpljenja za fiziološki porod, koji ponekada zaista potraje (što je sasvim uredu). No okolina nema strpljenja ispoštovati prirodu poroda, te u želji da se sve ubrza i “amortizira”, onemogućuje se tijelu da stvari radi svojim tempom. Što napraviti ako je ovo situacija? Educirati se o porodu na vrijeme (hrpu ovakvih korisnih informacija imate u mom jedinstvenom online programu “S Unom kroz pripremu za porod“) te se educirati o tome kako donijeti informiranu odluku u rodilištu, što možete saznati u ovom tekstu.

Nadam se da ti je ovo bilo korisno!

S ljubavlju,

Una