a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Sve što trebate znati o doulama

Što je doula?

Kada me netko pita što radim, kao prvo uvijek navedem doula, a onda se sjetim, da ne znaju svi što doula zapravo je, a i oni koji znaju, ne znaju uvijek najbolje objasniti, ili im neke stvari nisu baš najjasnije. Baš iz tog razloga danas s vama dijelim ovaj tekst.
Doula je educirana i iskusna profesionalka koja u kontinuitetu pruža informativnu, fizičku i emocionalnu podršku, kroz trudnoću, porod i postpartum.
Riječ doula dolazi iz grčkog, a znači “žena koja služi”. Ta riječ se koristi za ovaj posao, jer doule su tu kako bi služile ženi u smislu da im pružaju podršku, bez osude, bez nametanja i s ljubavi i razumijevanjem.
Bitno je naglasiti da doule nisu primalje niti medicinski djelatnici, te se ne bavi medicinskim aspektom trudnoće, poroda i postpartuma (malo više o ovome u pitanjima na kraju ovog teksta).


Kakve doule postoje i što rade?

Često možete naletjeti na termine kao porođajna doula i postpartum doula, kao i full spectrum doula, bereavement doula i antepartum doula. No što ti nazivi zapravo označavaju?


Porođajna doula
Porođajna doula je najčešća uloga doule i ono na što ljudi najčešće pomisle. Porođajne doule se najčešće nalaze s majkom (i/ili parom) nekoliko puta prije poroda, kako bi se upoznali, stvorili vezu na bazi povjerenja i kako bi pripremila majku (i/ili par) na sam porod. Ovaj period je također bitan kako bi doula mogla uvidjeti koje su želje i preference majke što se samog poroda tiče. Zatim je doula “on call” za taj porod, odnosno uzima period od 5 tjedana oko datuma termina gdje dolazi na poziv majke (kada god on bio) kako bi bila uz nju kao pratnja/podrška na porodu. Doula na porodu pomaže rodilji kontinuiranim riječima afirmacije i podrške, masažom, pritiscima i položajima, savjetima/prijedlozima (ako ih majka zatraži), čuvanjem prostora, ili čime god je majci potrebno, te ostaje uz obitelj malo i nakon poroda. Često porođajna doula dođe i jednom nakon u postpartum vidjeti kako se obitelj snalazi i malo pomoći i u tom periodu.


Porođajna edukatorica
Iako porođajne edukatorice nisu same po sebi doule, jako puno doula jesu porođajne edukatorice. Porođajne edukatorice prolaze posebnu edukaciju i certifikaciju, kako bi mogle educirati i pripremati trudnice na porod.


Postpartum doula je doula specijalizirana za razbolje babinja (40 dana odnosno cca 6 tjedana nakon poroda, ponekada i duže), te majci i novoj obitelji pruža praktičnu i emocionalnu podršku u tim danima. Postpartum doula često pomaže s uspostavom dojenja, podršci u smislu toplih i hranjivih obroka prilagođenih ovom osjetljivom razdoblju, pomoć oko bebice te emocionalnu potporu u ovom periodu.

Ayudoula je postpartum doula, koja je uz postpartum edukaciju prošla i dodatnu edukaciju i obuku iz Ayurvede, drevno indijske znanje o životu i zdravlju. Njihov pristup se bazira na ayurvedskoj prehrani, kao i praksama koje služe da se žena što kvalitetnije oporavi u babinju.


Antepartum doula označava doulu koja se radi s majkama koje imaju problematične, ili visoko rizične trudnoće. Njezin cilj je smanjiti razinu stresa majke u ovom razdoblju, biti joj podrška te pomoći majci da se educira što kvalitetnije oko svoje specifične situacije i tako najbolje pripremi.


Bereavement doula je pojam za doulu koja podržava i pomaže ženi koja je prošla, prolazi ili će prolaziti gubitak bebe. Bereavement je engleska riječ koja označava težak gubitak, i u tim trenucima doula pruža emocionalnu, fizičku i informativnu podršku majkama kroz te situacije, te ih upućuje da potraže stručnu pomoć ovisno o njihovoj situaciji.


Full spectrum doula, odnosno doula punog spektra, označava doulu koja je obučena i bavi se s više (ili svim) aspektima doula rada, uključujući ove iznad navedene.

Kako doule mogu pomoći i zašto imati doulu?


Načini na koji doula može pomoći su mnogobrojni, a ono što je najbolje, pristup je kompletno individualiziran ovisno o trudnici, situaciji, željama….
Kako bi realno i trebalo biti. Svi znamo da nijedna osoba nije ista, nijedna trudnoća nije ista, nijedan par nije isti i nijedna beba nije ista…zato imati educiranu i smirenu osobu uz sebe, koja je upoznata detaljno sa svim faktorima, nešto što je često nezamjenjivo.
Osim što je doula netko s kim stvorite otvoren odnos baziran na povjerenju, a to u periodu trudnoće, poroda i postpartuma puno znači, doula s vama prolazi koji su vaši strahovi, želje i prijašnja iskustva. Doule su također ogroman izvor znanja i informacije te vas mogu i osobno pripremiti za razne stvari (priprema za porod bez medikamenata, priprema za porod pod epiduralnom, priprema za carski rez, priprema za postpartum…), a i mogu vam preporučiti relevantnu literature ili stručnjake za specifične potrebe (nutricioniste, fizioterapeute, aromaterapeute, masere i slično).
Doule vam također mogu pomoći u pisanju planu poroda, kroz informiranje o tome koja su vaša prava i opcije vezane za porod, kao i detaljno prolaženje svakog aspekta, koje su prednosti,mane,rizici i slično. To uveliko pomaže u donošenju odluka. Prolazite s doulom što u rodilištu možete izabrati, a što možete odbiti, i lakše stvorite ideju onog što bi bilo najbolje za vas osobno.
Svaka doula radi na drugačiji način te ima arsenal svojih alata i praksi kako bi pomogle ženi. Većina doula se educira i u drugim komplementarnim smjerovima kao što su dojenje, masaža, prehrana i slično, te je uvijek najbolje vidjeti što sve vaša doula nudi.
Većina nas je kroz obuke prošlo i tehnike olakšavanja napetosti koja se stvara tijekom trudnoće, vježbe koje mami olakšavaju pritisak, tehnike disanja te druge alate koji dobro dođu u ovom periodu. Što se samog poroda tiče, doule imaju nekoliko tehnika (i trikova) za umanjivanje boli trudova i pomaganju mami kroz njezino iskustvo!
Istraživanja pokazuju da imanje doule smanjuje šansu za carskim rezom te intervencijama kao što su epiziotomija, vakuum i forceps. Također ukazuju na to da su veće šanse da će krenuti u porod spontano (a ne inducirano) te da će majke biti zadovoljnije sveukupnim iskustvom poroda.

Doula vam također može pomoći s planom babinja i organizacije istog. Sa savjetima kako se hraniti, kako podržavati svoje tijelo u oporavku, kako pomoći svojoj bebici te kako se organizirati da to iskustvo prođe u što ljepšem tonu, doule su svjesne važnosti trudnoće, poroda i postpartuma te imati takvu podršku uz sebe uveliko pomaže u tom putu.
U samom babinju, imati nekoga tko će vas saslušati, tko će primiti bebu da se vi istuširate u miru, bez žurbe, zna biti baš ono što novopečenoj mami treba. Podrška i pomoć kod dojenja, bebonošenja, grčića, te topli i hranjivi obrok, uz zagrljaj i osobu koja će mamu uvijek poslušati sa 100% podrške i 0% osude, je nešto što svaka nova mama zaista zaslužuje.

Najčešća pitanja o doulama:

1.Kako postati doula?

Iako ima doula koje rade na svoju ruku, većina doula koje se time ozbiljno bavi prođe obuku za doule koje imaju, nakon obuke, naknadnu mogućnost kvalitetne certifikacije. Na našim prostorima imaju dvije obuke koje organiziraju dvije različite organizacije.
Bedoula obuka koju organizira BOND (Balkanska organizacija neovisnih doula), čije sam i osobno članica. BOND održava obuke za porođajne i postpartum doule.
DONA obuka koju organizira HUD (Hrvatska udruga doula). HUD održava obuku za porođajne doule.

2. Koja je razlika između doule i primalje?

Primalja i doula su dvije potpuno različite stvari i uloge. Primalja je medicinski djelatnik odgovoran za medicinski aspekt poroda (i vođenju zdravih trudnoća u puno zemalja svijeta). Doula je informativna, emocionalna i fizička podrška, nikako ne medicinska. Doule NISU medicinski djelatnici i zato je jako bitno razlikovati to dvoje.

3.Idu li doule samo na kućne porode ili i u rodilišta?
Većina doula ide i na porode u rodilištu i na medicinsko asistirane kućne porode (nikako neasistirane), što označava prisustnost medicinski obrazovane i licencirane osobe. Neke doule idu samo na jedno od tog dvoje i zato je najbolje kontaktirati doulu koju biste uzeli i nju osobno pitati.

4.Kada se u trudnoći javiti douli?

Za ovo nema nekog posebnog pravila. Neke se žene java čim saznaju da su trudne a neke pred sam kraj termina. Ako ćemo pričati o nekom “idealnom” periodu (i ovo pričam iz svog iskustva), rekla bih početak/sredina drugog tromjesečja, jer se tada žene često osjećaju sigurnije u sebe, već imaju neku ideju što bi željele i preferirale, ali imaju dovoljno vremena kako bi pronašle doulu za sebe i da s njom rade kvalitetno i bez vremenskog pritiska.

5.Mogu li postati doula ako nisam mama?


Da! Iako ima onih koji tvrde da doula može biti samo žena koja je rodila, znam par doula koje nisu majke a predivne su doule. U Hrvatskoj nema nikakvih barijera da žena koja nije majka postane doula tako da ako te to privlači, zašto ne?

6. Mogu li muškarci biti doule?

Iako se i oko ovoga često vode polarizirajuće diskusije (ima struja koja smatra da samo žena može biti doula, a druga struja koja vjeruje da je ključ u raznolikosti). Osobno mislim da će pretežno žene uvijek biti doule i da za to ima dobar razlog, no isto sam tako svjesna da postoje žene kojima više paše imati muškarca uza sebe u toj ulozi i smatram da imaju potpuno pravo na to. Na kraju dana je najbitnija žena s kojom se radi i njezine potrebe.

7.Ima li smisla uzimati doulu ako znam da moram na carski rez?

Apsolutno, ako to želiš. Možete proći pripremu za carski rez, pripremu za postpartum i oporavak, dojenje nakon carskog reza…a i postpartum podrška u ovoj situaciji baš jako puno znači .

8. Zamjenjuje li doula partnera (preuzima li njegovu ulogu)?

Apsolutno ne. Partneri se često boje da će doula zamijeniti njihovu ulogu no to nikako nije slučaj. Doule su zapravo tu i za partnera jer su tu za sva pitanja, za pripremu i savjet i zapravo partnerima imanje doule, makne pritisak kojeg osjećaju jer je još jedna osoba tu koja pomaže i u koju mogu imati povjerenja. Doule jasno znaju da partneri imaju veliku i bitnu ulogu i nikako nisu tu da ju zamijene. Mene je osobno jedan od najdražih dijelova posla, učiti partnere kako da pomognu ženi u trudnoći/porodu/postpartumu jer znam da je njihova podrška nešto što nitko ne može zamijeniti.

9. Kako odabrati doulu?

Ovo je jako individualno pitanje no mislim da ima par crtica koje su jako bitne i svima zajedničke. Razmislite za početak što želite od doule? Želite li pripremu za porod i/ili postpartum? Želite li pratnju/podršku na porodu? Želite li postpartum doulu? Zatim razmislite koji su kriteriji vama osobno bitni. To je možda da vam je doula blizu što se tiče godina, koliko je iskusna ima li neki specifičan “skill set”?
A ono najvažnije je upoznati doulu i vidjeti ako ste kliknule. Odnos s doulom je nešto iznimno bitno jer su to osjetljiva i intimna razdoblja. Odnos se bazira na povjerenju i toplini i zato je bitno da obje strane kliknu.
Imate registre doula online ovisno o organizaciji, ili njihove osobne stranice i društvene mreže.
Balkanska organizacija neovisnih doula
Hrvatska udruga doula

10. Kako funkcionira rad s doulom? Koliko susreta, na čemu se radi?

Ljepota našeg rada je baš u individualnom pristupu. S nekim ženama ćemo prolaziti samo edukaciju i pripremu (porod, postpartum). S nekim ćemo ženama raditi na strahovima (što je često slučaj, a često možemo predložiti odlazak psihoterapeutu kada se radi o situacijama kao što su traume i slično). Ponekada žena samo treba nekoga za razgovor i pratnju na porodu. Ponekada nas žene kontaktiraju samo za postpartum. Tako da naš način rada ovisi o potrebama žene. Moj osobni “full package” je 3 susreta u trudnoći gdje prolazimo pripremu za porod, postpartum, dojenje, plan poroda, te zatim sama pratnja na porodu, te 2 dolaska u babinju. No i taj paket uvijek prilagodim ženi s kojom radim ovisno o njezinim potrebama. No svaka doula ima svoj pristup i način rada te to uvijek provjerite s doulom koju odaberete.

Na kraju dana, doula je “vaša osoba” kroz ove zahtjevne, prekrasne i tako bitne periode u životu!

Nadam se da vam je ovaj tekst donio neka nova saznanja te odgovorio na pitanja koje ste imali o doulama.

S ljubavlju,