a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Važnost hidratacije u trudnoći i postpartumu

Često kroz trudnoću stalno pričamo o tome kako se trebamo hraniti, koje suplemente uzimati, što smijemo, a što ne…i iako su to sve jako bitne stavke za zdravu trudnoću, većina nas zaboravi na jedan stup zdravlja koji je uvijek iznimno bitan, a na važnosti dobija još i više za vrijeme trudnoće i postpartuma. A to je -pravilna i adekvatna hidratacija tijela.

Voda je esencijalan nutrijent koji “hrani” i njeguje svaku stanicu u našem tijelu. Kao što znamo, bez hidratacije nema života i ljudsko tijelo može puno duže izdržati bez hrane nego bez vode. Pretpostavka je da većina ljudi ne konzumira dovoljno vode na dnevnoj bazi, te da je to velik izvor svakodnevnih tegoba i zdravstvenih problema, a kada shvatimo da nam potrebe za hidratacijom naglo rastu u trudnoći i postpartumu, a konzumacija rijetko prati te potrebe, nije ni čudno što je zapravo toliki broj trudnica i mladih mama pred dehidracijom, koja sama po sebi može uzrokovati razne neugodnosti, kao i ozbiljnije probleme…

U trudnoći nam je potrebno više vode nego prosječnoj osobi, kako bismo stvarali plodnu vodu za bebu, proizvodili više krvi (u drugom tromjesečju nam volumen krvi naraste za čak 45%), stvarali novo tkivo, prenosili nutrijente i kisik kroz tijelo (i do posteljice, odnosno do bebice), podržali probavu, čistili organizam od neželjenih toksina i otpada, podržali rad bubrega kod bebe…

Period postpartuma (6 tjedana nakon poroda) znamo nazivati i periodom kada sve “curi”. Izbacujemo krv iz maternice (lochia) te nam rana gdje je posteljica bila “vezana” u maternici zarasta. Stvaramo mlijeko u grudima i dok se ne ustabili dojenje i ponuda-potražnja, mlijeko često samostalno curi i to kod nekih žena u jako obilnim količinama. Također je intenzivnije znojenje jako često (pogotovo navečer).

Potreba za hidratacijom je tu zaista bitna, kako bi se tijelo oporavilo, nadoknadilo sve izgubljene tekućine te lakše stvaralo mlijeko. Međutim bitno je imati na umu da prekomjerna hidratacija može dovesti do smanjenja količine mlijeka! Često u situacijama kada se čini da majka ima manje mlijeka, čujemo savjete kao “pij više vode” (ili više mlijeka itd.)…ako pri tom dodate razne napitke i čajeve koje obećavaju povećanje volumena mlijeka, što dobijete?


Majku koja se pretjerano hidrira! A pretjerana hidratacija zapravo može smanjiti količinu mlijeka.
Za početak bitno nam je imati na umu da se mlijeko u našem tijelu ne stvara iz vode/koliko smo hidrirani, već iz naše krvi. Tako da čak i ako smo dehidrirane, nisu velike šanse da će to utjecati na količinu našeg mlijeka. Naravno bitno je na hidrataciju paziti zbog sveukupnog zdravlja, pogotovo jer su potrebe za tekućinom povećane za vrijeme dojenje jer tijelo jednostavno stalno radi.


Međutim, kako prekomjerna hidratacija može biti problematična?


Istraživanja su pokazala da kada unosimo previše vode, tijelo pokušava vratiti ravnotežu elektrolita u našem tijelu izbacivanjem viška vode u mokraću. To rezultira preusmjeravanjem vode iz grudi, što zapravo može smanjiti količinu mlijeka.
Ovo je dobro imati na umu kada čujete savjete da trebate još više vode piti ako imate malo mlijeka, jer zapravo pretjerivanjem možete potencijalno pogoršati problem.
Kod aktivnog dojenja preporuka unosa tekućine je oko 3 litre dnevno, pa neka vam to bude vodilja ako niste sigurni. U svakom slučaju dobar indikator vam je vaše tijelo, kako se osjećate, koliko ste žedni i kakva vam je mokraća.


Posebno bih još napomenula jednu stvar, a to je obzirom da je mit o tome da količina vode povećava količinu mlijeka, možete često ćuti kod mastitisa da je preporuka piti što manje vode kako ne se ne bi “stvaralo još mlijeka”. Ovo naprosto nije istina i zapravo može biti opasan savjet, jer u slučaju mastitisa tijelu je baš potrebna adekvatna hidratacija kako bi moglo bolje funkcionirati i boriti se protiv infekcije i upale (zamislite da imate gripu, slična stvar je).

Neki od problema kod manjka pravilne hidratacije u trudnoći i postpartumu su:

-oticanje

-izražen umor

-pojačane mučnine

-zatvor

-smanjena apsorpcija nutrijenata

-hemeroidi

-smanjenje elastičnosti kože (utječe na strije i pucanje)

-intenzivnije BH kontrakcije

-povećane šanse za urinarnim infekcijama

-povećan rizik prijevremenog poroda

-povećan rizik od manjka plodne vode

-povećan rizik od preeklampsije

Koliko tekućine onda trebam unositi na dnevnoj bazi?

-okvirna preporuka za trudnice je 2.5-3 litara dnevno, s tim da ta brojka raste u slučaju visokih temperatura, jačih znojenja, urinarnih infekcija i slično, te je uvijek najbolje prilagoditi osobnim potrebama

-slična preporuka daje se i ženama u postpartumu, s time da je 3 litre u slučaju dojenja

Imaj na umu da su ove okvirne smjernice i da itekako ovisi o tvojoj visini, kilaži i navikama!

Koje sve tekućine spadaju u kvalitetnu hidrataciju?

-voda

-kokosova voda

-biljni čajevi (najbolje je što manje zaslađeni)

-juhe i temeljci

-uravnoteženi smoothie od kvalitetnih sastojaka

Koje tekućine valja izbjegavati?

-kavu (može u malim količinama)

-alkohol

(oboje nepogodno utječe na organizam, pogotovo u većim dozama, imaju diuretičko djelovanje pa mogu uzrokovati i gubitak potrebne tekućine, a i prelaze u majčino mlijeko do bebe)

-kupovne sokove (najčešće su nakrcani šećerima i raznim aditivima)

Trikovi za češću konzumacije tekućine:

-nabavite si lijepu bocu koja će vam uvijek biti pri ruci i služiti kao podsjetnik da pijete više tekućine

-započnite i završite dan s većom čašom vode

-dodajte voće (svježe ili smrznuto) u svoju vodu (tipa limun, limete, jagode, maline…)

-nemojte čekati da osjetiti žeđ, pokušajte stvoriti naviku i da pijete kada niste žedni

-kokosova voda je odličan izvor hidratacije i elektrolita

-nezaslađeni čajevi mogu biti odličan izvor hidratacije

-domaće juhe na bazi temeljca su odličan izvor i hidratacije i kolagena

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan!