a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Važnost Ženskog Kruga

Ženski krug. Podrška. Znanje.

Ovo su riječi kojima smo uokvirile projekt #OkruŽene, riječi u koje duboko vjerujemo i iza kojih stojimo.

A što je to zapravo ženski krug i zašto je važan, pričamo danas u ovom tekstu.

Ženski krug je pojam koji je star koliko mi kao ljudi postojimo na ovoj zemlji. Svaka kultura ima svoje običaje, prakse i pisanja o ženskom krugu. To je nešto duboko uvezeno u naše biće i s dobrim razlogom.

Žene se tisućljećima okupljaju, dijele znanja, iskustva i podrška. Stvaraju prijateljstva, povjerenje i siguran prostor. Prostor za rast, za učenje, za rad na sebi, za pomaganje drugima.

U nekim kulturama su ta druženja i krugovi uključivala molitve, pjevanje ili meditacije. Ponekada im je jedina svrha bila izmjena znanja od jednog plemena do drugog. Neki su nalaženja ravnali prema mjesečevim mijenama ili su se organizirala posebna slavlja za posebne prilike unutar ženskog kruga (proslava prve mjesečnice, proslava trudnoće i slavljenje nove majke…)

Ono što im je svima zajedničko je da su tvorile zajednicu u kojem su se žene mogle osjećati podržane, a to je nešto što nam svima treba i kronično nedostaje.

Zašto baš krug?

Krug se često proteže kroz simboliku ženstvenosti.

A ženski krug se tako naziva iz razloga što u krugu nema hijerarhije. Nitko nije više ili manje bitan. Nitko nije diskriminiran ni prema godinama, poslu, preferencijama i životnim ulogama. Krug predstavlja jednakost svake osobe koja se u njemu i međusobnu potporu i povezanost koja ga stvar i zatvara. Svačije iskustvo je jednako bitno, svačija odluka jednako prihvaćena i svačije znanje jednako vrednovano.

To su temelji ženskog kruga, i temelji koje smo vremenom gubili.

Ti krugovi mogu biti neformalni, u smislu žena koje se nalaze u vašem životu i u njemu igraju bitnu ulogu. Žene s kojima razgovarate i tražite savjet ili razgovor. Mogu biti i okupljanja s određenom namjerom (dijeljenje iskustva/znanja, rad na emocijama itd.) a takvi su se tradicijski najčešće održavali jednom mjesečno.

S vremenom su se ove tradicije izgubile, pogotovo kako su žene postojale potlačenije i kako su naša prava bila oduzeta.

Sada živimo u vremenu gdje smo postigle zaista mnogo za sebe i svoj spol, iako imamo još dug put pred sobom, nikako ne smijemo umanjiti sve žrtve koje su žene prije nas napravile niti koliko smo toga kroz godine postigle.

No s promjenama naše uloge došao je i set drugih promjena i otežanih okolnosti. U današnjem svijetu je uloga žena jako komplicirana. Očekivanja su nehumana i nerealna a tereti tih očekivanja često budu previše.

S jedne strane žena se i dalje gleda kao figuru majke i čuvarica kućanstva. Očekivanja od majčinstva naglo rastu, pogotovu u svijetu “savršenih” majki koje vidimo na TV-u i na društvenim mrežama. Pritisak je sve veći i sve oči su uprte u nas. U isto su vrijeme žene koje se ne odluče na majčinstvo često omalovažavane zbog svoje (posve legitimne i na kraju dana, isključivo privatne) odluke i često ih se opisuje kao sebične ili da nešto s njima nije uredu.

Pak onda s druge strane imamo profesiju, edukaciju i uspjehu. Uz sva ostala očekivanja tu su i karijerna. Žena treba biti ambiciozna (ali ne preambiciozna), uspješna (ali ako je previše uspješna, to je sumnjivo) te naravno visokoobrazovana. Kriteriji se samo povisuju i društvena očekivanja samo rastu.

Iz tih razloga (a i drugih, kompliciranijih i težih), od malena smo učene određenom ponašanju, kao i suptilnom “natjecateljskom duhu” i kompetitivnosti usmjerenoj prema drugim ženama, koje s vremenom znaju postati i toksične.

Kako se tome oduprijeti? Kako promijeniti ploču i kako pronaći ravnotežu i sustav podrške koji ima veliku vrijednost za sve nas?

Ženskim krugom. Podržavanjem jedna druge i radu na sebi da promijenimo percepciju (o drugim ženama a i o sebi).

Istraživanja ukazuju na to da žene često pate od problema kao što su anksioznost i depresija te da češće ukazuju na duboki osjećaj usamljenosti. Baš zato nije ni čudo da ispitivanja pokazuju da potrebe za ženskim krugovima jako rastu zadnjih godina što je potvrdila studija iz 2017.  “Women’s Circles and the Rise of the New Feminine – Centre of Research on Culture and Gender at Ghent University”.

Kako kažu divne Jasmina i Jela (Lele doula):

“Ženski krug ide PROTIV svega što nas društvo uči, da je žena ženi vuk, a ZA sve što intuitivno osjećamo kad se povežemo sa ženama koje nas iskreno prihvaćaju. Treba vremena da se poništi to učenje, da mijenjajući sebe pronađemo istomišljenice na istom putu. Tek kada smo nakon godina izbjegavanja “ženskih druženja” jer “to nije za nas” pronašle svoj krug podrške, shvatile smo u kakvoj smo zabludi bile. Povezati se na taj način je iscjeljujuće.”

Mogu ovo potvrditi iz prve ruke. Uvijek sam se držala van ženskih društava jer “nije to za mene”, “ja sam drugačija od drugih cura”, “nemam snage za dramu” i ostale toksične izreke koje smo naučene ponavljati kao papige. Uvijek bih imala možda dvije ženske prijateljice i to bi bilo to, jednostavno sam si zacrtala u glavi da ženski krugovi nisu za mene. Mislila sam da sam na taj način posebna, da se izdvajam, no zapravo nisam bila svjesna čega se odričem.

Tek sam u trudnoći shvatila važnost ženskog znanja, društva, razmjene iskustava i razumijevanja. Sjećam se da sam u babinju gledala te divne žene oko sebe koje su mi pomagale; moja majka, svekrva, doula, moje sestre, muževa sestra, moje prijateljice…kako sam se prvi put u životu osjećala zaista okruženom i koliko mi je žensko društvo i podrška prijala. Kasnije sam sve više imala doticaja sa ženskim krugovima, što kroz majčinstvo, što kroz doula obuke, produbljivanje već postojećih prijateljstava kao i stvaranja novih (iz kojeg je divnog prijateljstva i nastao ovaj projekt). Važnost ženskog kruga je nešto što sam osjetila u dubini sebe kao osobe, i što njegujem svaki dan.

“Kada se nalazimo u okruženju gdje nismo u natjecanju jedne s drugima, naše tijelo dobiva hormonalne signale da smo sigurne”

—Sarah Waxman, začetnica “At the Well” wellnessa i organizatorica ženskih krugova

Žena je ženi vuk

Ovu rečenicu smo svi čule odrastajući, i sada ju često koristimo. Većina nas je osjetila na svojoj koži neku bol koju smo mogli opisati ovom rečenicom. No rečenica je stvorena kako bi među nama učinila veći razdor i u svojoj suštini širi iznimno negativnu poruku.

Ono što bih ja voljela je promijeniti način na koji gledamo na ovu rečenicu, a možda joj čak i posve promijeniti značenje.

Koliko znate o vukovima?

Reći ću vam samo par zanimljivih stvari o njima. Vukovi su iznimno inteligentni i jako snalažljivi. Zbog svoje “divlje crte” i to što su “teško ukrotivi”, došli su na glas kao opasne životinje. U svojoj prirodi su iznimno vjerni i poprilično požrtvovni. Žive u čoporima i jako su obiteljski orijentirani s izražajnim majčinskim instinktom i mladunčad odgaja i čuva cijeli čopor, pomažući majci.

Jeste li primijetili neke sličnosti? Ja isto.

Takve smo i mi žene. Predivne i snažne, no izrazito krivo predstavljene. Što u društvu, što jedna drugoj, što same sebi.

Zato možda kada kažemo “žena je ženi vuk”, trebamo zaista razmisliti o tome i biti “vučice” jedna prema drugoj. Čuvati jedna drugoj leđa, pomagati si i utjeloviti sve najbolje od ovih plemenitih životinja s kojima nas pokušavaju pogrdno uspoređivati.

Definitivno preporučam knjigu “Žene koje trče s vukovima” koja se jako blisko i detaljno dotiče ove teme (Engleska verzija je meni osobno puno bolja od Hrvatskog prijevoda).

Zašto je danas posebno bitno održavati ženski krug?

Osim razloga koje sam već navela, vrijeme u kojem danas živimo jako je specifično. Bez obzira na sve nedostatke ovo je vrijeme kada nikada nismo bili bolje povezani i vrijeme kada se žene svjesno udružuju, shvaćaju svoju vrijednost i rade na sebi. Živimo u vremenu u kojem rušimo tabue i u kojem otvoreno pričamo o temama mentalnog zdravlja, seksualnosti, naših tijela, naših uloga.

Baš zbog toga je vrijednost ženskog kruga, gdje dijelimo ta znanja i saznanja još veća. Baš zato sto postajemo toliko samosvjesni, možemo odlučiti krenuti od sebe i proširiti tu svijest, ljubav i podršku na one koje nas okružuju, za našu sveopću dobrobit.

Mi smo generacija koja je također svjesna koliko su generacije žena prije nas prolazile iznimno teške situacije, samo na račun svog spola. Kako je odgoj koji je forsirao nezdrava očekivanja i prakse utjecao na sve one prije nas, i mi smo generacije koje prekidamo taj ciklus.

Kako kaže Rachelle Garcia Seliga, američka primalja s praksom za holistički i tradicionalni pristup ženskom zdravlju “Innate traditions”:

“Intergeneracijska trauma žena: žene su ovo posljednje tisućljeće sistematski napadane. Kada prepoznamo u sebi da se skrivamo, suzdržavamo od našeg mišljenja, ne progovaramo o svojoj boli i svojoj istini, kada se umanjujemo kako bi se uklopile…ovo je često strah integriran u naša bića od svih žena koje su došle prije nas.  Kada svjesno radimo na ovim “navikama”, korak po korak, dio po dio, sve dalje i dublje kako bismo došle do najpotpunijeg izraza sebe koje jesmo kao žene, tada postajemo prikaz intergeneracijskog iscjeljenja. Ovaj zajednički, kolektivni rad na iscjeljenju, kojeg radimo kao žene je dubok rad u službi samoga života oko nas.”

Jedan od načina tog rada je osvijestite se o sebi, o svom fizičkom, emotivnom i psihičkom zdravlju, a onda, krenuti u svijet nježnije a snažnije, pružajući drugim ženama taj isti vid podrške.

Učenje o ženskom krugu kreće od malih nogu

Kao generacija koja sada odgaja novu generaciju, imamo mogućnost usaditi temeljne vrijednosti koje će pridonijeti našoj djeci i našem društvu.

Ženski krugovi su iznimno bitni za curice jer im pružaju podršku i izvor znanja, istovremeno im stvarajući siguran prostor za dijeljenje svojih emocija, iskustava, strahova i pitanja. Način na koji pokažemo curicama da se odnose prema sebi i prema drugima je upravo ono što mijenja društvo i čime im osiguravamo bolju budućnost.

Ovo je nešto što je vrijedno za sve generacije a posebno se očituje u pubertetu.

Recimo, po cijelom svijetu možemo pronaći tradicije proslave prve mjesečnice (često i nazivano slavlje izlaska sunca ili slavlje prvog mjeseca). Običaji su svuda drugačiji no danas možemo naći moderne inačice gdje se organizira mala, intimna proslava u toplini doma. Okružena bitnim ženama iz svog života (majkom, bakama, sestrama, tetkama, prijateljicama), uz posebnu haljinu (najčešće crvene boje), cvijeće, čajeve i kolače, djevojka slavi svoju mjesečnicu umjesto da je se srami ili da se nešto posve prirodno bespotrebno stigmatizira. Često na tim proslavama bude i drvena kutija u koju žene koje su dobile svoju mjesečnicu, ubace papirić s iskrenim savjetom i porukom ljubavi kako bi djevojka uvijek mogla posegnuti za toplim riječima kada su joj potrebne. U tom ženskom krugu svi otvoreno pričaju o svojim iskustvima i odgovaraju djevojci na sva pitanja kako bi se ona osjećala sigurno, podržano i informirano.

Zamislite kako takav krug i tako slavlje ima pozitivan utjecaj na djevojku, za razliku od čestog tabuiziranja menstruacije gdje projiciramo osjećaj srama i nelagode?

Koliko će se sigurnije i snažnije ta djevojka, kasnije žena, osjećati u svojoj koži?

Jedna također prekrasna praksa je slavljenje majke u trudnoći, kako bi nečim označili njezino putovanje u majčinstvo. Ovo je zapravo inačica, odnosno preteča, popularnih babinjaka (“baby shower”) a tradicijski dolazi od Američkih Indijanaca. Naziva se “Blessingway” ili “Mother’s Blessing” a slavlje se odvija tako da trudnica pozove svoj najbliskiji ženski krug koji onda kroz hranu i priču slavi majku. Česte aktivnosti su izrada narukvica, pletenje cvijeća u kosi, pisanje poruka podrške i afirmacija za porod, oslikavanje trudničkog trbuha, oslikavanje ruka kanom, pjevanje pjesama, rađenje otiska trudničkog trbuha (u gipsu) i slično. Ovo je nježno a podržavajuće slavlje koje majci daje osjećaj sigurnosti i služi kao divna inicijacija u majčinstvo.

Kako stvoriti svoj ženski krug?

Onako kako vi to želite. To može biti jednostavno skupina od par žena u koje imate povjerenje i kojima se rado javite za savjet i razgovor. Ženski krug može biti i virtualni, kao recimo ova zajednica koju stvaramo oko projekta #OkruŽene.

Možete organizirati opušteno druženje uz hranu i glazbu, ili možete baš staviti fokus na tradiciju ženskog kruga.

Ako želite organizirati tradicionalni ženski krug, pronađite žene kojima bi to bilo zanimljivo i s kojima osjećate povezanost. Izaberite mjesto i vrijeme i ako možete uredite prostor da vam bude što ugodnije.

Sjedenje u krugu je zaista najbolji način, a prostor možete ukrasiti s malo cvijeća, svijeća, ugodnim mirisima, osvježavajućim napitkom, hranom po želji…

Možete prethodno izabrati temu druženja ili možete pustiti da se razgovori spontano odmotava kao klupko vune. Možete puštati glazbu, zapjevati, dijeliti pozitivne afirmacije, pričati o gubitku ili raditi što god vama paše. Bitno je u krugu držati prostor, što znači stvoriti otvoreno i sigurno okruženje bez osude, a ostalo sve prilagodite kako vama najbolje odgovara. Možete organizirati krugove u fiksnim intervalima (recimo jednom mjesečno) ili po potrebi.

Imati ženski krug i tu podršku je nešto zaista neprocjenjivo. Zapamtite da je za to zaista potrebno raditi na sebi i odbaciti godine “programiranja” i prihvaćanje naše intuitivne i empatične prirode koja žudi za povezanosti. Iziskuje trud ali su plodovi tog rada nešto što nam podiže kvalitetu života i što zauvijek nosimo sa sobom.

S ljubavlju,

Post a Comment