a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

VBAC

…što vas je zanimalo o vaginalnom porodu nakon carskog reza, i što je bitno da znate!

*Tekst je pisan u suradnji sa Dr. Tejom Škodiček Zakšek, doktoricom primaljstva.*

VBAC (vaginal birth after cesarean) označava vaginalni porod nakon carskog reza. Nekoć je bila standardna praksa po rečenici “jednom carski uvijek carski” što je povećavalo broj carskih rezova a i smanjilo mogućnosti i izbor za rodilju.

S vremenom se VBAC, odnosno vaginalni porod nakon doživljenog carskog, počeo pojavljivati kao mogućnost s mnogobrojnim prednostima za majku/dijete, a sada u svijetu postoje struje koje sve više urgiraju da žena ima pravo na tu opciju kao standardnu praksu te da svaka žena ima pravo na VBAC i zbog svog fizičkog a i psihičkog zdravlja.

Za početak bih voljela naglasiti kako nisam medicinski djelatnik, no stvari koje ću tu pisati izvučene su iz medicinske literature, istraživanja, kao i iz iskustva žena koje su imale VBAC. Kako bih vam mogla dati što konkretnije informacije, ovaj tekst pisan je u suradnji s doktoricom primaljstva i samostalnom primaljom Tejom Škodič Zakšek koja je jedina doktorica primaljstva na našim prostorima.

Ovaj tekst je tu za sve koje zanima više o VBAC-u, za one koje ga žele a ne znaju gdje krenuti, za one koje ga već planiraju i žele se informirati, ili jednostavno za one koje žele više informacija o ovoj temi . Ovaj tekst nije tu kako bi se donijela odluka umjesto žene, niti da obezvrijeđuje druge odluke ili iskustva, već kao izvor informacija na koje svi imaju pravo kako bi donijeli informiranu odluku.

Što se tiče odluke za VBAC vs. ponovni carski rez, odluka bi trebala biti na ženi i svaka odluka sa sobom nosi svoj set prednosti i mana. Što se rizika tiče (često se žene straši statistikama koje se nepravilno prikazuju) obje opcije (VBAC ili ponovljeni carski) imaju svoj rizik koji treba izvagati te tako odlučiti, (no isto tako je bitno znati da ponovljeni carski može nositi veći rizik).

U ovom tekstu odgovorit ćemo na pitanja koje ste mi postavili na Instagramu vezano za VBAC, napisati ćemo i savjete kako se pripremiti za VBAC (to je bilo najčešće postavljeno pitanja), a na kraju teksta ću vam ostaviti i linkove za druge dobre članke, grupe i literaturu.

Kako znam da li sam dobra kandidatkinja za VBAC?

Dok god nema indikacija za ponovnim carskim rezom ili patologije, dobra ste kandidatkinja za VBAC.  Indikacije za ponovni carski su recimo placenta previa, ruptura maternice, uzdužni ožiljak od carskog reza (kako se prije radilo)…

Indikacije za carski NISU prevelika beba (slučajevi makrosomije su iznimno rijetki, a težina bebe se zapravo ne može izmjeriti dok se beba ne rodi, projekcija težina UZV-om nije precizna), prelazak 40. tjedana trudnoće….

Koliko bi bila poželjna pauza između trudnoća ako želimo VBAC?

Doktori će vam najvjerojatnije reći da je dvije godine razmaka između dvije trudnoće najpoželjnija pauza. No bitno je znati da su nedavna istraživanja pokazala da ožiljak od carskog reza ne postaje čvršći ili jači s vremenom. Studije koje su nam dostupne pratile su žene čije su pauze između trudnoća bile 6,12,18 i 24 mjeseca, te nisu našli nikakvu značajnu razliku u vjerojatnosti rupture u bilo kojoj od tih grupa.

Smije li se prilikom VBAC-a dobiti drip ili druga vrsta indukcije? (Ako da, da li je bolje imati VBAC s ili bez dripa?)

Indukcija bilo koje vrste se ne preporučuje u VBAC-u iz razloga što su takvi trudovi puno intenzivniji i agresivniji što ubrzava tijek i silinu poroda, pa se povećava rizik za rupturom.

Bitno je naglasiti da su kod VBAC-a stvari drugačije nego kod običnog vaginalnog poroda, u smislu da tijelu treba dati vremena. U pravilu se sve kreće puno sporije, kasnije kreće porod (tako da nemojte brinuti ako “prenesete”), porod zna duže trajati jer se tijelo čuva i prilagođava tome što je nekoć prije imalo operaciju. To je sve sasvim uredu i dio procesa, bitno je to razumjeti, poštovati i pokazati svom tijelu strpljenje, radi veliki posao.

Bitno je i znati da je drip (sintetički oksitocin) najagresivniji način indukcije pa ga se za VBAC nikako ne preporučuje. Isto tako, ima i prirodnih metoda indukcije koje žene znaju koristiti, no za VBAC je zaista najbolje izbjegavati bilo kakve indukcije i pustiti tijelo da odredi svoje vrijeme i svoj tempo. Strpljenje je tu najbolji alat.

VBAC s analgeticima ili bez?

Zabrinutost oko toga kako će se nositi s bolovima je jedna od najčešćih briga koje žene koje žele VBAC imaju, pogotovo one koje nisu iskusile trudove i/ili imale elektivan carski rez. 

Kao i s indukcijom, bilo bi najbolje izbjegavati medicinske intervencije što je to više moguće kako bi tijelo moglo odraditi svoj posao. Isto tako metode farmakološkog ublažavanja boli mogu ometati osjećaj povezanosti koji žena ima sa svojim tijelom, što je jako bitno vezano za ožiljak od prijašnjeg carskog reza i bol kojeg bi žena mogla osjetiti kod njega. Ako je potreba velika, naravno da žena ima i mora imati opcija medicinskog ublažavanja boli. 

Ima jako puno prirodnih opcija za ublažavanjem boli u porodu. To mogu biti vježbe disanja, mijenjanje položaja u porodu, aromaterapija, pritisak na određene dijelove tijela, masaža, hypnobirthing…To su sve opcije o kojima možete istražiti i isprobati unaprijed. Puno tih metoda vam može pokazati doula, kao i naučiti vas i pratnju, ili implementirati na samom porodu ako je doula tamo kao vaša pratnja. Na ovom linku možete više saznati o prirodnim metodama ublažavanja boli u porodu.

Kako pronaći liječnika/liječnicu koji podržava VBAC?

Na ovo je pitanje jako teško dati odgovor jer nema nekog savršenog rješenja. U principu tražiti rodilište/medicinsko osoblje koje će vas podržati. Gledajte statistike carskih i vaginalnih poroda koje rodilište ima. Istražite kako god možete. Može to biti preko preporuke, možete čitati priče uspješnih VBAC iskustva pa se javiti tom rodilištu…Uložiti vremena da zapravo nađete rodilište koje vas podržava. Isto tako je bitno da ginekolog kod kojeg idete na pregled tijekom trudnoće podržava vašu odluku jer nema smisla da vas stalno od toga odgovara ili zastrašuje.

Koliko smijem prenijeti da bih mogla imati VBAC?

Dok god su mama i beba uredu nema razloga za indukcijom poroda. Iako će se često dogoditi da žena pređe 40.tjedana i odmah ju šalju na indukciju/carski, gestacijski period zapravo može trajati 42. tjedna a u slučajevima VBAC-a, žene često znaju prijeći termin jer se tijelo tako priprema (sve je puno sporije i duže). Ako ste “prešli termin” i s vama i bebom je sve uredu, možete dolaziti svakih par dana na preglede da se situacija prati ali nema potrebe za induciranjem.

VBAC kao kućni porod, da ili ne?

Kratak odgovor bi bio da, nitko vas ne može ograničiti u odabiru vašeg mjesta za porod jer je to osnovno ljudsko pravo. No u realnosti je odgovor puno kompliciraniji, pogotovo u zemljama u kojima kućni porod nije reguliran.

Ako gledamo istraživanja, kućni porod je sigurna opcija za VBAC (koji se u ovom slučaju naziva HBAC, home birth after cesarean) te se žene često znaju odlučiti za ovu opciju. U zemljama kao što su UK, kućni porod ili rađanje u primaljskom centru (mi nemamo primaljskih centra u Hrvatskoj) je prva preporuka kod zdrave trudnoće nakon jednog carskog reza. Kada se žena nakon carskog reza odluči na kućni porod, s primaljom se razgovara o opcijama praćenja djeteta (monitoring) kao i opcije za rješavanje mogućih komplikacija. Istraživanja nam pokazuju da žene koje imaju HBAC zapravo imaju veće šanse za vaginalnim porodom, i da stopa komplikacije nije bitno drugačija ako uspoređujemo s VBAC-om u bolnici ili MLU (midwife led unit).

Mogu li imati VBAC ako sam imala 2 carska reza?

Godinama je norma bila da ako žena jednom rodi na carski rez, iduću trudnoću ju se odmah upućuje na ponovni. Već više godina se smjernice i pristup mijenjaju, na temelju dostupnih istraživanja, te se žene nakon jednog carskog reza potiče da pokušaju VBAC. No što u slučaju kada je žena imala dva ili više carskih reza?

Smjernice za ove situacije u “American Associations of Gynaecologist” kao i “English UK guidelines” su se drastično promijenile zadnjih par godina. Istraživanja su jasno pokazala da žene nakon tri ili manje carskih poroda ne pokazuju NIKAKVE povećane rizike od rupture maternice tijekom vaginalnom poroda, u usporedbi sa ženama koje su imale jedan carski rez. Studija koja je istraživala 13 600 žena s jednim ili dva prijašnja carska reza, utvrdila je 75% uspjeha VBACa nakon jednog prijašnjeg carskog, i čak veći postotak nakon 2 carska reza (oko 80%)!!!

Za žene koje su imale 4 ili više carska reza, nemamo čvrstih metodoloških istraživanja s obzirom na to da su to iznimno rijetki slučajevi, a i većina razvijenih zemalja treći carski rez kombiniraju s podvezivanjem jajovoda.

Prošle godine se na stručnom skupu “Vratimo Porođaj Ženama” (čija je tema bila VBAC), mogla poslušati priča žene koja je nakon 3 carska reza, rodila vaginalno u Varaždinskom rodilištu, pa je dobro upamtiti da se svakoj ženi treba pristupati individualno, kroz njezinu priču.

Zaključak je da je sigurno imati vaginalni porod nakon dva ili tri carska reza (to se zna pisati VBA2C, VBA3C, HBA2C…čisto da razumijete ako nađete te termine online), no zapravo je najteže naći adekvatne zdravstvene stručnjake koji će znati puno o tome i koji će vas podržavati u toj odluci.

Kako se mogu pripremiti za VBAC?

Ovo pitanje je bilo najčešće a postavljale su ga žene koje su trenutno trudne i voljele bi VBAC, a i one koje tek planiraju drugu trudnoću ali se žele pripremiti što bolje.
Priprema je jako bitna, tako da i sama namjera i želja za VBAC-om, kao i želja i rad na tome da se šanse povećaju je već velika stvar! Evo 9 stvari koje možete napraviti u sklopu pripreme:

 1. Ogromnu ulogu igra psiha, zato kada se žena odluči i pripremi najbolje što može, veće se šanse da će u naumu i uspjeti. Također je bitno raditi kroz moguće strahove i/ili traume koje su tu ostale od prošlog iskustva poroda. Strah može zakočiti porod i dovesti do intervencija koje onda mogu ponovno završiti carskim rezom. Rad na sebi je tu jako bitan a to možete sa psihoterapeutom, psihologom, doulom ili drugim izborom koji vama najviše paše. Predlažemo i da skupite sve dokumente od zadnjeg poroda (možete ih i zatražiti od rodilišta), te kroz razgovor s primaljom, doktorom ili doulom proći što se dogodilo, zašto je porod bio carski rez (koji su medicinski razlozi, zašto je došlo do toga, da li se moglo nešto drugačije odigrati, i koje su onda opcije za vaginalni porod). Bitno je razumjeti pozadinu priče kao i kako se vi osjećate vezano za nju (recimo ako je razlog carskog reza sporo otvaranje, treba razumjeti da postoji veliki psihološki aspekt i granica kod otvaranja, koju treba razumjeti, poštovati ali i raditi na tom aspektu kako se ne bi to ponovila situacija kod drugog poroda, zbog psihološke blokade) .
 2. Adekvatna priprema za sam porod. Tu je recimo dobro imati doulu koja s vama može individualno proći kako fiziološki porod funkcionira, što očekivati od VBAC-a, na što staviti fokus i općenito pomagati s informacijama i podrškom koja je prilagođena vašoj situaciji i vama kao osobi. Tu ima puno prostora za rad i pripremu, a i sama istraživanja pokazuju manje stopa carskih rezovi kada su doule u ulozi pratnje. Odite na tečaj u rodilištu u kojem planirate roditi ali i potražite privatne tečaje u vašoj blizini.
 3. Jako je bitno informirati se što više te naći doktora i rodilište koje će vas podržati u vašoj odluci. Ako vi želite VBAC ali imate liječnika koja se drži spomenute rečenice “jednom carski uvijek carski”, teško je da će te ostvariti željeni porod. Na Rodinoj stranici možete pronaći statistike rodilišta, te isto tako pročitati i par pozitivnih VBAC priča. Pokušajte zaista pronaći rodilište koje vas podržava u vašoj odluci, te pokušajte upoznati osoblje. Isto tako statistika carskih rezova rodilišta je jako dobar indikator ako je to pogodno mjesto za VBAC ili ne. Pridružite se FB grupi podrške kako biste mogli čitati iskustva, odgovore na pitanja a i postavljati svoja (imati grupu ljudi s istom željom, koje dijele svoje pozitivne priče i savjete, može biti zlata vrijedno).
 4. Radite na svom zdravlju. Ovo vrijedi za sve trudnoće (i općenito za život), ali što je tijelo zdravije i snažnije, šanse za VBAC su bolje. Pripazite na prehranu (kao i na pretjeranu ili premalu tjelesnu težinu, unos šećera), na fizičku aktivnost, budite svjesni ako imate kakvih zdravstvenih problema te radite na njima.
 5. Stvorite oko sebe krug ljudi koji vas podržavaju u vašoj odluci. Medicinski djelatnici, partner, obitelj, frendice. Bitno je da ste sigurne u sebe i da ste podržane. Vjerujte mi da to znači više nego bilo koja druga priprema.
 6. Masaža ožiljka od carskog reza također može pomoći. Takva masaža pomaže da se ožiljkasto tkivo i fascia opuste oko tog područja. Isto tako ima bitan aspekt svjesnog rada na sebi, rješavanja blokada, povezivanja s tijelom. Bitno je ožiljak upoznati, pa čak i zavoljeti (što može biti teško, pogotovo na početku). Kada ste upoznati sa svojim tijelom i ožiljkom, lakše se prepoznaju odstupanje od normale, što je bitno. Masaža se može raditi od trenutka kada je ožiljak u potpunosti zarastao do kad god želite (i ožiljci koji su 10,20 godina stari mogu imati benefite od masaže). U trudnoći isto možete nježno masirati svoj ožiljak, bitno je slušati svoje tijelo. Masažu možete raditi sami sebi ili kod terapeuta koji se bavi scar work-om. Više o samomasaži ožiljka možete pročitati tu.
 7. Tretmani abdomena i zdjelice mogu biti od pomoći. Nježni pokreti i akupresure koji uz pomoć toplog ulja zagrijavaju, opuštaju, pojačavaju cirkulaciju, pokreću organe i tkivo abdomena. Ovakav tretman ima puno dobrobiti za cjelokupno zdravlje, a s fokusom na zdjelicu ima snažne fizičke a psihičke dobrobiti. Tretman se ne radi u trudnoći, ali ako tek planirate trudnoću može biti odličan dodatak na pripremi tijela. Za Split i okolicu tretman potražite tu Holistički tretmani i masaže a za Zagreb se možete javiti meni (prošla sam obuku raznih tehnika tretmana abdomena) na mail: una@una-bridged.com ili mojoj kolegici Ivani Herceg .
 8. Oblozi od gline su nešto što možete inkorporirati u masažu ožiljka. Djeluju tako da omekšavaju ožiljkasto tkivo i čine ga elastičnijim. Glinu u prahu (imate u dućanima kao što u kemig, terra organica, bio&bio i slično), razvodnite s vodom dok ne stvorite gustu pastu koju možete jednostavno nanijeti na ožiljak. Nakon masaže nanesite pastu preko cijelog ožiljka, držite 30 minuta i isperite. Ako ste trudni, svaku noć zadnjeg tromjesečja, nanesite oblog na ožiljak, isto tako držite 30 minuta te onda isperite.
 9. Bitno je osjećati se ugodno u svom tijelu, poznavati svoje tijelo i osluškivati ga. Tada se u trenutku poroda možemo puno bolje povezati sa svojim tijelom i pratiti ga. Ovo je nešto s čim nas većina ima problem ali možemo to promijeniti. Samomasaže, tretmani abdomena, pozitivne afirmacije i osluškivanje svog tijela su neki od načina kako možemo aktivno raditi na tome. Slušajte svoje tijelo i izađite mu u susret, vaše je i samo vaše. Kada god vas tjera na WC, odite, nemojte trpjeti. Kada ste žedni, popijte vode tada, nemojte čekati. Kada ste gladni, jedite, nemojte se izgladnjivati. Kada ste umorni, kada vašem tijelu treba odmor, stanite, dopustite tijelu da se opusti i odmori. Način na koji slušamo svoje tijelo kroz život, (a pogotovo kroz trudnoću!) je ono što nam daje alate i mogućnost kako slušati svoje tijelo tijekom poroda, pogotovo u najizazovnijim trenucima. Ako vas zanima više o osluškivanje tijela, možete više savjeta pronaći u ovom tekstu.

Kako si povećati šanse za uspješan VBAC kada krene porod?

Odnositi se prema svom tijelu sa strpljenjem. Kod VBAC-a zaista sve ide puno sporije. Najčešće i sam porod kreće nakon 40. tjedana i duže traje. Dok god ste vi i beba uredu nema potrebe za induciranjem ili carskim, tijelo jednostavno funkcionira tako da sve radi malo po malo, kako bi se čuvao, što je zapravo odlična stvar. A zatim se prema porodu odnositi kao da je običan fiziološki porod i držati se svega što bi pomagalo običnom fiziološkom porodu. Što više kretanja i uspravnijih položaja (stajati, skakatanje na pilates lopti, biti na sve 4), gravitacija je dobar prijatelj fiziološkom porodu.

Ne zaboraviti na bitnost oksitocina za porod te radite što više toga možete kako biste osigurali lučenje tog bitnog hormona (tu pročitajte više o oksitocinu i kako poticati njegovo lučenje u porodu). Kroz trudove ne zaboraviti disati i isprobavati neke stvari koje prirodno umanjuju bol (kretanje, drugi položaji, hip squeeze…). Imati uza sebe dobru i pripremljenu pratnju može jako pomoći, kao i ostajanje doma kroz aktivnu fazu poroda kako bi vam bilo što udobnije, da budete što opuštenije i tako smanjite potrebu za intervencijama koje smanjuju šanse za uspješnim VBAC-om.

Za porod se pripremajte tako da se što više educirate o fiziološkom porodu, što mu pomaže, što ga koči i definitivno budite strpljive i nježne prema sebi.

Za kraj bih voljela s vama podijeliti linkove za koje mislim da bi dobro došli:

Odlična knjiga koja pokriva puno aspekata VBAC-a:

Birth After Caesarean, Jenny Lesley

Divna knjiga o mogućnosti i izborima za bolje iskustvo poroda:

Gentle Birth Choices, Barbara Harper

Dobri tekstovi vezani za VBAC:

MissMama: Priprema za vaginalni porod nakon carskog reza

Komora primalja: o skupu vratimo porođaj ženama 2019. VBAC

FB grupa stručne podrške: Vaginalni porođaj nakon carskog reza – grupa za podršku

VBAC priče s portala Rode

Podcast s pričama s VBAC poroda The Birth Hour

Istraživanja, radovi, studije:

RCOG guidelines za VBAC

Vaginal Birth after Ceserean: new insights

Vaginal Birth after two Ceserean sections (systematic review)

The American College of Obstetricians and Gynecologists – VBAC

Istraživanje vezano za HBAC (kućni porod nakon carskog reza) (Maternal and perinatal outcomes in women planning vaginal birth after caesarean (VBAC) at home in England: secondary analysis of the Birthplace national prospective cohort study.)

S ljubavlju,

Teja i Una

Comments

 • tamara
  reply

  Hvala teja i una, divan tekst, i informativan i brižan.

  7 veljače, 2020

Post a Comment