a
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

WC školjka: neočekivani saveznik u porodu

*Naslovna fotografija je rad Cat Fancote za kojeg imam pismeno dopuštenje za korištenje*


Na jednoj od svojih radionica za trudnice, gdje prolazimo pripremu za porod, sam često spominjala sve benefite odlaska na WC za vrijeme poroda. Toliko sam puta to ponovila da me na kraju radionice tako iskreno nasmijao komentar jednog tate: “Ja ću samo predlagati odlaske na WC, to mi se čini najefikasnije!”

Iako se čini malo čudno, možda čak i bedasto, odlazak na WC ima nekoliko odličnih prednosti što se tiče napredovanja i olakšavanje poroda, a ono što je jako bitno, dostupno je svima i svuda.

Znam se često i našaliti kako WC školjku možemo gledati kao naš porođajni tron, što je jedna moja trudnica shvatila jako doslovno, i kako je odlučila dio trudova odrađivati doma prije odlaska u rodilište, svoju je kupaonu uredila lampicama, afirmacijskim karticama, malim difuzorom a na pod stavila mekane ručnike. Na kraju je većinu vremena provela baš u kupaoni i to na svom tronu – kraljici WC školjci.

WC nam je podsvjesno mjesto u kojem se potpuno opuštamo. Sve što držimo cijeli dan, naučeni smo da na WC-u otpuštamo. Velika nužda, mala nužda, vjetrovi…

Na WC-u imamo privatnost, opuštenost i osjećaj sigurnosti koji nam daje do znanja “sve može van”.

Kada pričamo o fiziološkom porodu, trebamo imati na umu da smo sisavci, i kao i svi sisavci imamo neke osnovne uvjete koji trebaju biti zadovoljeni za porod. Oni su; mogućnost kretanja, mogućnost promjene položaja, mogućnost jela i pića, mrak ili prigušena svijetla i na kraju najbitnije, osjećaj privatnosti i sigurnosti.

Privatnost i sigurnost daju nam mogućnost da se tijelo opusti i da luči hormon oksitocin, koji je ključan za porod (više o oksitocinu i kako poticati njegovo lučenje možete pročitati tu). U suprotnom, kada smo pod stresom i napeti, kortizol i adrenalin nam koče lučenje oksitocina i time porod.

Obzirom da smo cijeli život učeni kako je WC ono jedno mjesto u kojem imamo privatnost i gdje možemo otpustiti sve, nije ni čudo što puno žena i intuitivno za vrijeme poroda ode na WC i tamo se odluči i zadržati.

U WC-u često možemo i kontrolirati i razinu osvjetljenja, što isto važno za porod (hormon melatonin, kojeg inače lučimo dok spavamo, a koji se luči u mraku isto igra ulogu u porodu).

Kada sjednemo na WC školjku (osim što smo se morali kretati da bismo došli do nje), ulazimo u jedan od optimalnih položaja za porod, u kojem gravitacija pomaže bebici da se spušta, otvaramo više prostora u zdjelici nego ako ležimo a k tome ne nosimo tu svoju težinu jer smo naslonjeni na samu školjku.

U tim trenucima opušta nam se zdjelično dno, što nam može pomoći u stanjivanju cerviksa, kao i otvaranju (pogotovo zbog pritiska kojeg bebica stvara u tom položaju).

Primalje često opisuju kako se i u ovom položaju za vrijeme poroda (kroz trudove) bebice zapravo okrenu i namjeste u optimalan položaj za porod, baš zato što imaju više prostora a i podršku nama bitne gravitacije.

Također odlazak na WC najčešće znači obavljanje male ili velike nužde, što u porodu osim što stvara više prostora, također opušta tijelo i daje mogućnost i da se sjedeći malo odmorimo.

Fotografija: Annica Quakenbush za koju imam pismeno dopuštenje za korištenje

Ina May Gaskin je u svojim knjigama opisala i “Sphincter Law” koji tvrdi kako se jedan sfinkter ponaša, drugi prate u stopu, te tako i kada vršimo nuždu, cerviks prati analni sfinkter u “otvaranju”. No realnost je da cerviks nije sfinkter (iako se, laički, način funkcioniranja često slično objašnjava) i za ovu teoriju nema dokaza, ono što znamo u najmanju ruku je da iskustva žena pokazuju kako odlazak na WC olakšava i ubrzava porod, a i znaju ga ponovno “pokrenuti” kada “zapne” ili se uspori. Iako samo ponašanje cerviksa je jako zanimljiva tema i istražujući o tome nabasala sam na ovaj rad pa ga dijelim tu ako je nekome još ova tema zanimljiva .

Kada ste doma i trudove tamo odrađujete, WC možete urediti kako vama paše i kako bi vama bilo najugodnije i najpraktičnije. Od zagasitog svijetla ili potpunog mraka, ugodnih mirisa, lagane glazbe, do afirmacijskih kartica ili slika koje nam puno znače. Ovo je isto jako praktično ako alternirate između tuša (u kojem topla voda potiče lučenje oksitocina, opušta tijelo i olakšava trudove) i WC školjke.

Isto tako kada ste doma možete se na školjku namjestiti tako da sjednete na nju okrenuti prednjom stranom trupa prema vodokotliću (takorećeno “zajahati” školjku), i onda glavu naslonite na zid ili vodokotlić. Možete si složiti ekstra udobnost tako da glavu i ruke naslonite na jastuk ili deku. Na taj način između trudova možete malo i odmoriti i čak uloviti i koju minutu sna. Također dok ste doma, i ako sjedite na WC školjci na gore spomenut način, uz udobnost i odmor, vaš partner ili doula mogu raditi “counter pressure” ili “double hip squeeze” (tehnike prirodnog olakšavanja boli u porodu o kojem više možete pročitati tu), a između trudova nježno masirati leđa i noge, ili staviti hladni oblog na vrat ili čelo.

Fotografija: Melissa Butler za koju imam pismeno dopuštenje za korištenje

Kada ste u rodilištu odlazak na WC je savršena prilika da malo protegnete noge, promijenite položaj, pronjišete bokovima dok hodate i time otvorite više mjesta u zdjelici i malo pokrenete cirkulaciju u tijelu. Također ovo je odličan način da malo “pobjegnete”, odnosno da u rodilištu u kojem je često gužva i svašta se događa, pronađete malo mira, tišine, privatnosti i trenutak za sebe. Upravo to kretanje, taj predah, taj mir i taj položaj, znaju biti dobitna kombinacija za napredak poroda. Uz to dobro je znati da u svakom trenutku u rodilištu imate pravo otići na WC i to može također biti super stvar da imate malo vremena za razmisliti o nekom prijedlogu koje vam je dalo medicinsko osoblje. Recimo ako vam kažu “želite li epiduralnu?” ili “mi bismo malo inducirali”, a vi ne znate kako se osjećate vezano za to i želite trenutak da malo razmislite u miru, uvijek možete reći “jako me tjera pišati, idem na WC pa ću vam nakon toga reći što sam odlučila”. Ako vas zanima više o tome kako donijeti informiranu odluku u rodilištu, bacite pogled na ovaj tekst. Što se rodilišta tiče, žene često znaju ponijeti za sobom maramice za dezinfekciju, jednokratne podloge za dasku školjke, dezinfekcijski gel i maramice, kao i intimne maramice pa ako je doboro to imati na umu kada pakirate torbu za rodilište.

Suma sumarum; WC školjka nam je bliska suputnica kroz život, a kao takva i u porodu. Iako često zanemarena, ovaj čudesna stvar, popularno nazvana porculanskim tronom (nedavno sam čula i izraz “dilation station” i ostala oduševljena), nam je pristupačan i jednostavan alat za olakšati porod i pomoći mu da napreduje. Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da su vam ove informacije i savjeti dobro došli.

S ljubavlju,

Post a Comment